Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Forum Nova tema iskanje
seznam forumov / Italija / Karnijske Alpe / Crode del Mezzodi (2394)
 Crode del Mezzodi (2394)
28.7.2013 - IgorZlodej
Ko sem večkrat gledal s Terz in opazoval gore na drugi strani doline,sem na lepem kraju opazil bivak. Seveda me je zanimalo kakšen je, predvsem pa poti tam okoli. Izhodišče je vas Campolongo v zgornjem toku reke Piave v bližini San Stefana di Cadore.

Iz vasi se zapeljem v dolino Val Frison in po kakšnih 3 km parkiram. Kmalu na desni najdem začetek poti 333, katera se višje preoblikuje v pot 334 in me pripelje do bivaka. Pot je lepa, na njej srečam dve gorski tekačici, ki se vneto pogovarjata, potem pa dolgo nikogar več. Pri bivaku, ki je na zelo lepi razgledni točki malo posedim. Bivak Giuseppe Caimi je sicer zelo star, postelje so brez vzmetnic, tudi sicer je videti, da se na uporablja prav veliko. Nadaljujem proti zahodu in sicer se najprej nekoliko spustim, potem pa sledi dolgo prečenje južnega ostenja Monte Cornona. Stezica je že precej zaraščena, vendar še vedno dobro prehodna, ko sem že skoraj na škrbini Valgrande me pričaka bolj zahteven del. Preko grap in skal je nameščenih celo nekaj jeklenic in lestev, očitno je bila to nekoč stara vojaška pot. Na prostorni škrbini s katere je prav tako lep razgled posedim in malicam, zatem se po široki dolini z lepo stezo (mulatiera) spustim do opuščene planine, pod katero zavijem v desno na pot 330, ki me pripelje pod Monte Col. Tam se v desno odcepi označena stezica, ki jo pravkar izsekujeta dva markacista iz Campolonga, čez slabo uro pridem po lahkem terenu na vrh Crode del Mezzodi, odprejo se širni razgledi na Karnijske gore in bližnje Dolomite. Sestopim in spodaj ponovno srečam omenjena markacista, povesta mi, da je Monte Col le zelena izravnava. Sestopim do prej omenjenega odcepa in nadaljujem dolgo prečenje 331, ki me pripelje nazaj v dolino Val Frison na izhodišče.

Veličasten krog, ki ga spremlja izredna divjina, pa tudi krasne zelenice. Za en dan skoraj predolg, začetni del je seveda namenjen le izkušenim, ki obvladajo tudi nekaj orientacije.
Crode del Mezzodi (2394) že skoraj pri bivaku1
Crode del Mezzodi (2394) bivak Giuseppe Caimi2
Crode del Mezzodi (2394) nekdanja stara vojaška pot3
Crode del Mezzodi (2394) na poti, ki je označane za esperte so tudi lestve4
Crode del Mezzodi (2394) odličen razgled na Terzo Grande, Cresta di Enghe in Creta di Mimoias, vse že obiskano5
Crode del Mezzodi (2394) forcella Valgrande in pogled na Sella Di Razzo, zadaj Bivera in Clap Grande, ter desno Tiarfin, bil že pred leti6
Crode del Mezzodi (2394) dolina Val Grande, tudi odličen turni smuk7
Crode del Mezzodi (2394) opuščena planina delle Pere in zadaj škrbina Cornon preko katere se bi lahko vrnil v Val Frison8
Crode del Mezzodi (2394) na razglednem vrhu9
Crode del Mezzodi (2394) pogled z Monte Cola na pravkar obiskani vrh10
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Zapomni si geslo:
V kolikor še nimate uporabniškega imena, se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki