Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Seznam forumov / Italija / Karnijske Alpe / Konjski špik - Monte Cavallo

Konjski špik - Monte Cavallo

Natisni
IgorZlodej4. 04. 2011 20:04:41
Vreme je kazalo ugodno, zato sem bil ob 7.00 uri že na izhodišču pri kasarni Marta Laritti pod sedlom Mokrine (passo Pramolo). Karnijske Alpe pač ne smem zanemariti. Vreme tako, kot si ga lahko za ta lepi konec le želiš. Sneg rahlo pomrznjen, špure pa nobene. S smučmi grem seveda od avta, ampak vmes je bilo treba do bajte Winkel dvakrat sneti smuči, od bajte naprej je več kot meter snega, ki z višino ustrezno narašča, pod sedlom pa tudi upada. Grem na sedlo pod Torre Clampil, tam namestim dereze in v okviru ferrate Contrin na vrh Konjskega špika. Razgled kljub mrču soliden. Kratek postanek pri zvončku želja, zatem pa smučanje proti zahodu in v konto pod zahodno steno Clampila. Sneg ravno prav odpuščen za uživaško vijuganje. Sledi kratek vzpon po že večkrat prehojeni grapi nazaj na sedlo Clampil, spet kratek počitek, zatem pa smučanje dol do bajte Winkel. Sneg je bil seveda bolj ali manj gnilec, ampak z ravno prav širokimi smučmi, kakršne so Alaska gre odlično. Nekoliko nižje od bajte smuči romajo na rame, pa v tisti kratek klanec in nekoliko krajši spust do vrat avtomobila. Tura primerna tudi za turno smučarske začetnike, seveda na na vrh Špika, ampak pod sedlo Clampil. Ambient je res čudovit. Za Gito sem prepričan, da bo šla z njenim dragim. Za zaključek pa seveda na sedlo Mokrine do Berghofa na ta rumenega. Smučarske naprave še delajo.
Konjski špik - Monte Cavallo pri bajti Winkel1
Konjski špik - Monte Cavallo sončni vzhod sem zamudil2
Konjski špik - Monte Cavallo pa vseeno je bilo zanimivo3
Konjski špik - Monte Cavallo Krniške skale4
Konjski špik - Monte Cavallo sedlo pod Clampilom5
Konjski špik - Monte Cavallo trije velikani Julijskih Alp, vidni v takem položaju le tukaj6
Konjski špik - Monte Cavallo nekoliko bolj strm vzpon proti vrhu7
Konjski špik - Monte Cavallo na razglednem vrhu8
Konjski špik - Monte Cavallo vršna ploščad v ozadnju Montaž, Koštrunove špice in Viš9
Konjski špik - Monte Cavallo Veliki Koritnik - Creta di Aip - Trogkofel10
Konjski špik - Monte Cavallo pa sem narisal nekaj zavojev11
Konjski špik - Monte Cavallo in se po kratki grapci vrnil na sedlo pod Clampil12
Konjski špik - Monte Cavallo še enkrat si ogledam to lepo dolino13
Konjski špik - Monte Cavallo pa rišem še naprej14
Konjski špik - Monte Cavallo kosmati količki 15
Konjski špik - Monte Cavallo In kje sta Metka in Janko?16
Konjski špik - Monte Cavallo začetek in konec pri opuščeni kasarni17
(+1)všeč
sla5. 04. 2011 09:04:36
O, super!!!
Poleti sem bila na tem kuclu in sem prav uživala. Sem ti ornk fovš za smučarijo nasmeh, ampak moja noga še lep čas ne bo zmožna takih podvigov.
všeč
IgorZlodej9. 09. 2012 20:32:14
Parkiram pri že zdavnaj opuščeni kasarni Marta Laritti, prostora je dovolj, saj sem prvi. Pozimi je bistveno težje, ker parkirišče ni pluženo. Zatem grem po cesti do planine, kjer stoji Baita Winkel. Sonce pravkar škrlatno obarva severna ostenja Pricota in Cavalla, lep prizor, sicer že velikokrat viden, pa vendar, po svoje vedno lep. Zavijem na pot, ki pelje na sedlo Pridola. Čeprav sem tukaj dol že hodil, se poti bolj slabo spominjam, kmalu sem na sedlu, zavijem proti zahodu po grebenu, kjer so bili nekoč bojni položaji, zloženo kamenje, tu in tam kakšna kaverna, vse naokoli pa jasni in prostrani razgledi. Res luštno prečenje, ki me pripelje do grape na vzhodni strani Anticime Est. Sledi lažje plezanje po grapi do sedelca z vpisno knjigo in nato še naprej na vrh Crete di Pricot. Planotast svet je pravo nasprotje južnim in severnim stenam, pripelje me na Monte Cavallo - Konjski šik - ali Rosskofel. Posedim in si ogledujem majhno skupinico Sernia, Grauzarie in Cime dai Gjai, na vse treh sem letos že stal in mogoče na kakšni še bom. Grem do zvončka želja, trikrat pozvonim in grem dol proti bivaku Ernesto Lomasti.
planina in Baita Winkel1
Anticima Est2
vzpon po označeni grapi3
utrinek4
po grebenu na Creto di Pricot5
Monte Cavallo in Creta di Aip6
7
8
(+3)všeč
turbo23. 10. 2012 09:16:10
V nedeljo smo se potepali nad Lonico, se povzpeli na Konjski špik in si ogledali Atilovo jamo. Več o tem in nekaj slik na:

http://tubojan.blogspot.com/2012/10/konjski-spik-monte-cavallo-di-pontebba.html
(+3)všeč
IgorZlodej22. 12. 2012 17:58:46
Začela sva na ovinku pri kasarni Marta Lariti, na smučeh seveda. Mimo Baite Winkel je bilo slišati le šelestenje sreža, na drugi strani hriba so smučale množice na smučišču Mokrine. Med balvani, kamni s snežnimi kapami in veličastnim okrasjem okoliških gora sva se povzpela do vstopa v grapo pod Torre Clampil. Tam so smuči romale na nahrbtnik, v roke pa sva vzela cepina in se povzpela na sedlo.Tam sva nadela še dereze in se v okviru zavarovane poti ferrate Contin povzpela na vrh. Ampak to ni navaden vrh, to je vrh krasnih razgledov. Po kratkem počitku in malici sva sestopila po poti vzpona do sedla, kjer so naju čakale smučke. Na vrsti je bilo drugo dejanje. Odsmučala sva grapo, užitkarila do planine Winkel, se nekaj 100 metrov sprehodila proti kasarni in pri avtomobilu naredila zaključni zavoj tega dne.
na planini Winkel1
2
po grapi na sedlo pod Torre Clampil3
utrinek4
proti vrhu5
na vrhu6
sestop do sedla7
smučanje čez grapo8
proti planini Winkel9
planina10
(+8)všeč
Jovan Cukut2. 07. 2013 10:03:16
Creta di Pricot, Monte Cavallo, Creta di Pricotič, Torre Clampil in Winkel Turm Ostgrat, 29. 06. 201
Nekaj več o lepi krožni turi v Karnijskih Alpah v spodnji povezavi. Za dražit prijatelje, seveda.

https://picasaweb.google.com/113805105178377351223/CretaDiPricotMonteCavalloCretaDiPricoticTorreClampilInWinkelTurmOstgrat2906201#

všeč
funnyboy25. 07. 2013 14:58:45
(+1)všeč
lynx1. 08. 2013 21:30:44
Danes krasna tura po Via F. Schiavi na Creta di Pricot, naprej na Špik in čez stolpe do umetnine od jezerca ter po starih stezicah nazaj nad Winklom do avta.

Po prvem pragu, pred vstopom v steno je še manjše snežišče, a se ga da enostavno obplezati po desni (gledano gor; naj vas podvojene markacije na levi ne zmotijo). Take poti še nisem videl: je markirana, ni pa zavarovana, čeprav je vsaj dvesto višincev UIAA II z obilico šodra. Gre večinoma po eni od grap (senca nasmeh), nato pa se izogne glavni steni v levo in te okoli ovinka pripelje direktno na Pricot.
Večina današnjih skal1
začetek je za robom2
Lepi prehodi3
Mokrine4
Pred zadnjim delom. Pot ne gre čez plošče ampak zavije v lahko prehodno gruščnato grapico in nato na greben5
Lepo vreme tudi doma6
7
8
9
10
F. Schiavi gre ob tistem snežišču11
12
bodoči sneg13
???14
15
(+3)všeč
VanSims12. 09. 2013 19:11:58
To soboto(7.9.) sem se zjutraj odpravil na Mokrine. Iz italijanske strani, iz Tablje(Pontebba) je, kot je marsikomu znano, cesta mnogo slabša kot iz avstrijske. Poleg tega so se po njej še sprehajale krave! eek Prijava na prefekturo v Vidmu je sicer bila poslana, ali pa bodo nonšalantni italijani sploh kaj odgovorili(tako kot so mi Avstrijci in tudi Slovenci v podobnih primerih pri težavah z npr. psi) je pa vprašanje. Imam slab občutek... zadrega

Parkiram pri stari carinarnici nekaj ovinkov pod vrhom in se odpravim. Do doline Winkel je od tam dober streljaj, tam pa zavijem desno proti ferati Enrico Contin. Vso pot mi pogled na greben Konjskega Špika zakriva megla, ki je bila vse do spusta kar stalnica. Najprej se zmerno vzpnem po poti, na križišču grem levo(desno Madriče), nato pa pridem na izravnavo in tam se na levo odcepi Via Schiavi(prostoplezalna II), ki pripelje direktno na greben in na vrh Konjskega špika. Jaz grem naravnost in na naslednjem razcepu levo(desno ferata Madritsch na Torre Clampil, A/B, če bi vedel prej da to ni tista "ta grozna", ki gre iz avstrijske strani bi morda najprej šel po tej in se potem spustil do Forcelle Contin). Potem se začne nekoliko mučna pot po skališču s kar velikimi skalami in celo nekaj balvani. Končno pridem do majhne soteske, kjer se ferata začne. Ferata je dobila ime po predsedniku tabeljskega CAI Enricu Continu, v spomin na njega pa jo je dal postaviti njegov sin, baje znani alpinist, Bruno Contin.

Začetek do Forcelle Contin ni težek. Tam bi spotoma lahko skočil na Torre Clampil a sem šel kar naprej levo. Sledi nekaj hoje nato pa nekoliko izpostavljen zavarovani del, ki pa vsebuje tudi malenkost prostega plezanja. Nato je zopet nekaj hoje potem pa zopet zavarovani del, ki vključuje tudi ključni najbolj strmi del(B, vse drugo je lažje). Srečam tudi očeta z otrokom(kake 6-7 let je moral imeti), ki sta šla navzdol. Otrok je sicer bil videti vajen plezanja, ferata sama tudi ni pretežka a vendar bi ga jaz vsaj za navzdol navezal. Še nekaj zajl in ferata se konča. Vsega skupaj je plezalnega dela cca. 45 min.

Od tam do vrha Konjskega špika je še slabe pol ure. Pot poteka mimo razcepa(desno avstrijska normalka po kateri se bom spustil) potem pa na vrh. Presenečen sem, da sem že tako hitro gor. Žal pa je megla, ki je že celo pot onemogočala razglede ravno tedaj zajela vrh tako da se ni prav nič videlo. mrk pogled Tako ni bilo druge kot da sem malo pomalical in sestopil. Na križišču grem levo in proti Rudniškemu sedlu. Megla se začenja razkajati. Tik pred sedlom naletim na smerokaz za Mokrine. No, bomo malo skrajšali pot, si mislim... Ta bližnjica(namesto preko Rudniškega sedla kot je opisano tu na tem portalu) pa je bila tako zoprna, vodila je po skalah(če bi bilo vsaj ornk melišče po katerem bi se dalo drseti s palicami), ko se je izravnala sem mislil, da je že vsega konec pa me je čakalo še prečenje velikih skalnih blokov podobnih tistim iz Visokih tur. Končno dosežem umetno jezerce z vodometom pod Torre Clampil. Vreme se je vmes praktično zjasnilo, pogled iz vrha bi zajemal vsaj sosednje vrhove Karnijcev in najbližje ziljske, Julijci pa bi verjetno ostali še v megli, sodeč po oblakih na tistem delu neba.

Od tam se dvignem na Madriče, nato pa malo improviziram po smučišču amo tamo, da pridem ven pri oštariji na vrhu Mokrin kjer si privoščim pir. To je treba seveda zaradi že znanih težav s pivom pri Italijanih, narediti še na avstrijski strani, sladoled pa seveda obvezno na italijanski(obratno bi bila katastrofa, avstrijci so pri sladoledu napram italijanom amaterji). mežikanje Do njega pa me je ločilo še kake 20 min. hoje do avta in še nekaj takega vožnje do Tablje.

Grem torej mimo jezerca na italijanski strani in že na koncu njega zavijem desno, no malo zgrešim uradno stezo a jo po kratkem lutanju po gozdni stezici dosežem od tam pa je do avta le še par deset korakov. V Tablji so imeli neko kolesarsko in tekaško tekmovanje. Malo sem postopal po mestu nato pa sem se domov grede ustavil še v Kranjski gori.
všeč
IgorZlodej20. 09. 2014 17:50:03
Parkirišče pri kasarni je bilo prazno, tudi pri Baiti Winkel, ki jo korenito obnavljajo ni bilo nikogar. Na izravnavi zavijem proti plezalni smeri Via F. Schiavi. Na vstopu sta dve snežišče, spodnjo prečim, zgornjo obidem zgoraj. Skala v grapi je vlažna, vendar tako dobre skale ne najdeš povsod. Drugi del je bolj hoja kot plezanje. S Crete di Pricot grem na Konjski špik, ter do po ferrati Contin na škrbino Clampil, ter na oba stolpa, ter dol do jezerca in ob vodnem parku na Madrizze, od tam dol na prelaz in po stezi na izhodišče. Kratka in sladka.
baito obnavljajo1
v levo2
več metrska krajna poč mi ni delala težav3
potem pa gor4
odlična skala, ne vem, kje so eni našli šoder5
na vrhu smeri6
lep razgled do Visokih Tur7
še čez ta dva8
zelo lepa za smučat9
Torre Clampil10
misterij meglic na Pricotu in Cavallu11
utrinek12
na jezeru en čolnič plava13
za velike in majhne otroke14
(+4)všeč
jax5. 10. 2014 20:32:46
Danes po Schiavijevi smeri na Konjski špik. Samo dve stvari: najprej kar se tiče snega - dve snežišči v smeri sta, vendar se jih lepo obide. Zimska oprema do nadaljnjega NI potrebna. Drugič, kar se tiče šodra - izstopni žleb je res precej grd, krušljiv in zašodran. Ampak praktično celoten preostanek smeri, vključno s ključnimi mesti, pa poteka v lepi, kompaktni in čvrsti skali. Tura je tako resnično uživaška in priporočljiva, čeprav težave po mojem mnenju na kakem mestu sežejo tudi za kak pljunec čez dvojko. Ampak okej. Sta pa na ključnih mestih tudi dva klina, tako da bi se tam čez konec koncev lahko tudi varovalo (ali pa abzajlalo, čeprav ne vem, kdo bi tu skozi sestopal). Skratka, glede ture lahko samo ponovim Igorjeve besede - kratka in sladka.
(+2)všeč
IgorZlodej23. 02. 2015 19:58:11
Kam v hribe na tak lep dan, ne pa kaj se dogaja s hribi.net. No nekateri imajo čas tudi zatozavijanje z očmi

Smer je že opisana, razmere so bile danes, glede na vremensko napoved, pa bo v naslednjih dneh precej drugače.
planina Kot1
pogled nazaj2
in pogled naprej3
grapca4
proti vrhu5
vrh6
utrinek7
odlična smuka8
še vedno9
(+8)všeč
IgorZlodej25. 08. 2015 11:20:51
Caserma M. Lariti - planina Kot - sedlo Pridola - vzhodni greben Crete di Pricot - Konjski Špik - fer. Contin v sestopu - Škrbina Contin - planina Kot - caserma M. Lariti. Razen megle v vršnem delu na poti nič posebnega, obiskovalcev pa toliko, kot se se Karninjske gore na dan nedelje spodobi. Srečala sva jih točno 8 mežikanje.
planina Kot1
v desno2
v grapi3
4
predvrh Crete di Pricot5
Torre Winkel6
sestop7
v JV steni Torre Clampila8
utrinek9
Baita Winkel10
(+6)všeč
Edina10. 09. 2015 00:01:07
Od vsepovsod se kaže kot mogočna trdnjava, še posebej s severa. Moja včerajšnja pot se je začela na vzhodu in se zaključila na zahodni strani te res obsežne gore.

Na poti nič nenavadnega, nekoliko manj mokrote pod nogami v spodnjem delu in nekoliko manj oblakov na vrhu, bi bilo ravno pravmežikanje

http://stezeinsledi.blogspot.si/2015/09/monte-cavallo.html

Srečno na potkahnasmeh
(+1)všeč
VanSims23. 01. 2016 18:30:51
všeč
velkavrh24. 09. 2016 20:52:15
Danes smo šli planinci PD Škofja Loka na Monte Cavallo ali Konjski Špik po naše.Gor smo šli po ferati Contin-varovani poti. Ta ferata ni pretirano zahtevna.Gre s spodnjega parkirišča pod Nassfeldom ali Mokrinami mimo planine Bajta Winkel.Prek precej skalnate poti se pride pod skale. Nasproti na desni vidimo dva stolpa kamor tudi peljeta zahtevni ferati.To sta stolpa Torre Winkel in Clampil.Ko enkrat premagamo vse jeklenice smo na prijetni travici, ki nas pripelje na vrh z zvončkom želja in celo vpisno knjigo.Dol pa smo se spustili prek sedla Sella di Aip k umetnemu jezercu za zasneževanje , ki ga stražita delfin in svizec. Od tam pa smo nadaljevali kar po delnem brezpotju k parkirišču.
Planina Bajta Winkel.1
Smer naše poti.2
Tu vmes se začne plezarija.3
Tu smo.4
Plezamo.5
6
Na vrhu.7
Zvon želja.8
Gasilska na vrhu.9
Pri umetnem jezeru.10
11
(+1)všeč
ljubitelj gora14. 10. 2018 20:21:07
Pozno sem štartal malo pod Mokrinam in gor po via schiavi, plezanje do II.stopnje. Na začetku smeri nekoliko mokre skale, nato suhe z vmesnimi deli, ki so bli malenkost mokri. Na vrhu, po počitku sestopim po označeni, po najkrajši pot pod steno nazaj na izhodišče.
pod Mokrinam začnem1
2
po sredini navzgor, nato levo, do II.stopnje plezanja3
vršnji del4
na vrhu5
6
7
8
9
10
11
nekak tako gre12
(+3)všeč
Sabina Grahek2. 08. 2019 12:30:19
V torek sva štartala zelo zgodaj. Cilj je bil
Konjški Špik. Med različnimi možnimi pristopi sva izbrala naslednjega glede na to, da nisva s seboj jemala opreme za ferato: kasarna M. Lariti - planina Kot - sedlo Pridola - vzhodni greben Crete di Pricot - Konjski Špik - m. Madrizze - bajta Winkel. Pri bajti je kampirala skupina skavtov ali tabornikov. Ko sva šla mimo, so še vsi spali. Komaj na vrhu sva za srečala prva dva planinca, celotno pot do tja sva namreč samevala. Ni pa primanjkovalo gamsov, svizcev ter prepelic. Seveda se je vse spremenilo, ko sva dospela do umetnega jezera, kjer je mrgolelo ljudi. Otroci so se metali v vodo, se igrali ......zelo živo in tudi kulturno, torej ne moteče. Pod vrhom hriba Madrizze sva zavila v desno in se po označeni stezi vrnila do izhodišča. Celotna krožna pot je zares lepa, predvsem prvi del do vrha Konjskega špika. Pot je zelo raznolika in razgledna. Deloma bolj zaprta, a večinoma zelo odrta. Malo je poplezavanja, hoje po grapi med skalami, hoje po grebenu.......lepo in v tem obdobju tudi pisano zaradi raznovrstnega cvetja.
 bajta Winkel1
začasni kamp2
3
4
5
Leva varianta6
Direktno navzgor 7
8
9
po grapi10
ožji prehod11
Tu se razpre.12
13
14
15
16
17
18
Vrh Konjskega špika19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
(+4)všeč
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki