Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Stabet

Natisni
triglavski5. 12. 2009 17:27:29
Iz Naborjeta v Kanalski dolini grem po cesti, ki ima oznako 503 (pot na karti Tabacco ni vrisana) nad kanjonom Vallone di Malborghetto proti Rif. Forestalle di Ciurciule, že skoraj proti koncu poti me preseneti podor ceste, prehod ni bil možen, načrt propade, zato obrnem. Vrnem se kakšno uro nazaj, zatem pa zavijem po drugi cesti (verjetno gre za staro vojaško pot)navzgor proti Stabetu. Snega je približno 25-30 cm, počasi zmanjkuje časa, zato ob 14.00 uri 100 višinskih metrov pod vrhom obrnem. Nekaj časa sestopam po cesti, zatem pa na nekem ovinku na višini 1340 m zavijem na označeno pot, ki poteka po nekakšnem poraščenem oblem grebenu in grem po sledeh dveh predhodnikov v dolino. S to potjo, ki prav tako ni označena na karti si časovno precej skrajšam pot v dolino. Veči del dneva je bilo prijetno sonce, sneg pa tudi ni preveč oviral hoje.
Stabet začetek poti tik nad vasjo, urejeno je parkirišče za kakih 5-6 avtomobilov1
Stabet pot je lepa, primerna tudi za kolesarje, ko bo spet popravljena2
Stabet 3
Stabet Šinauc z vzhoda4
Stabet 5
Stabet Kamniti lovec6
Stabet stare markacije7
Stabet tik nad kapelico pridem  na cesto8
Stabet zaščitna pregrada nad vasjo9
všeč
2061alessio7. 12. 2009 20:29:57
zdravo, že par let nazaj so popravlijali to (dolgo) cesto in potem spet nekatera huda nevihta jo je podrla tu in tam, prav za to zacetek poti 503 sedaj gre iz Ciurciule(blizu koce državne gozdarske službe-rif.Ciurciule)in potem pelje po ozki dolini v 1 uri do sedlo sella della caldiera na avstrijsko mejo,en del ceste pod Poludnigom,sem jo prehodil 3 leta nazaj,in potem sem obvestil odgovorno sekcijo CAI naj jo spet markirajo in malo popravijo, bivši državni gozdar mi je letos povedal da so na enemu delu zgrešili markacijo ker so jo kar markirali gor po potoku do enega kraja brez iztopa (sem jih ponovno obvestil(CAI iz Vidma)da naj grejo cimprej popraviti); prava pot pelje par minutov po gozdni cesti preko potoka in potem zavije levo gor v gozd, potem se pride ven iz gozda na enemu travniku in po temu še malo gor do svojega koneca, steza sedaj zavije desno nazaj v gozdu in kar naprej poševno do sedlo ; markacija ki je v 7 sliki je od gozdarske državne službe(oni vporablijajo belo-rdece-belo ali belo -crno -belo) in po navadih oznaci eno parcelo, mi kakor CAI pa rdece-belo-rdece z številko v mes (lepa priložnost da ta info je za vse druge potovalnike ker nama berejo, vsaj vem da ti dobro poznaš razliko v markacij pri nam v italij); prav imaš, vse te ceste v teh krajah po dolinah so jo naredili vojaki takrat.
všeč
triglavski7. 12. 2009 22:42:11
Hvala Alessio, se vidi, da odlično poznaš vse poti na tvojem koncu, ampak te nevihte res delajo razdejanje na cestah in poteh, mislim, da je najhuje v dolini nad Ukvami in Naborjetom, tudi v Zajzeri sem videl ogromne nanose gramoza po vseh grapah, na udaru je tudi dolina Dunje (val Dogna), kot si povedal je odneslo železno brv, tako, da je prehod za pot na Strmo peč (Monte Cimone) nemogoč, tudi po drugih grapah je prineslo veliko grušča. Ko sem bil zadnjič na Rudnem vrhu (Sella di Sopmdogna)sem videl, da je še vedno zaprta tudi pot 649 do zavetišča Bernardinis, kot tudi pot preko Piparjev, menda so snežni plazovi odnesli celo pobočje z drevesi vred. Upam, da boš dobil dovolj sodelavcev, da se bodo poti uredile in, da bomo lahko uredili tudi tiste čezmejne poti za katere smo se dogovorili na sestanku med CAI FVG in PZS. Lp
1
planina rudni vrh, zadaj Poldnašnja špica 2
Špik nad policami - Montaž3
všeč
triglavski9. 12. 2009 19:54:35
Danes na lep sončen dan se ponovno odpravim proti Stabetu. Tokrat so izhodišče Ukve. Pri kapelici, kjer je križišče več cest zavijem levo in po kakih 500 metrih parkiram. Grem po za javni promet zaprti cesti proti planini Priu, poleti je tam odprt kmečki turizem, tudi danes tam srečam gospo, ki lepo govori slovensko. Razgled s planine je enkraten vse od Mangrta do Montaža. Po kratkem pogovoru nadaljujem po stezi, ki je markirana do planine Mezesnik (lahko bi bil tudi Macesnik), razgledi še lepši, do sem pripelje tudi markirana pot iz Ukev. Po cesti, ki pelje proti zahodu nadaljujem v smeri Stabeta, na nekem mestu zavijem v desno na gozdno vlako, ki se kmalu konča, grem naravnost gor v hrib, poti nanj tako ni nobene in kmalu sem na najvišji točki, ki je sredi gozda. Vrh označuje nekakšen "mejni kamen". Z vrha sestopim proti SZ, nižje pridem na gozdnato sleme po katerem grem nekaj časa v smeri severa, nato pa se spustim še bolj v desno po nekakšni neoznačeni poti v dolino Ravna (Val Rauna) , kjer spodaj ujamem označeno pot 504 in kmalu sem spet pri avtomobilu. Zaradi nekoliko zapletene orinetacije priporočam obisk le zgornje planine Mezesnik in povratek na izhodišče. Snega je bilo na vrhu okoli 30-40 cm.
pogled proti Kovku1
kmečki turizem na planini Priu2
proti Mangrtu3
nad planino ujamem označeno pot proti Mezesniku4
Cas. Mezesnik5
zadaj M. Acomizza6
sonce, sonce7
Višarje in Kamniti lovec8
poraščen vrh Stabeta9
najvišja točka10
za Naborjetskimi gorami se dviga kraj Zahodnih Julijcev11
Šinauc z vzhoda12
dolina Ravna-e (Val Rauna)13
všeč
2061alessio9. 12. 2009 20:20:37
zdravo, zgleda da bo v leto 2010 plan za popravilo pot pod Piper in del 649, odgovorne P.D. FJK so nekaj debatirale v temu v zadnijemu sestanku oktobra ker smo imeli med clani Komisije pl.poti FJK, upam da bo to uspelo , vsaj bom povedal kadar bom bolj natancno izvedel; ja, v dolini Val Dogna po septemberske nevihte so sedaj zaprte poti 651-652 in prvi del 640( cez potok ni vec mosticek);upanjie za sodelavce pa bo bolj teško, ko ponavadih.
všeč
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki