Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Forum Nova tema iskanje
 Hochwipel
18.6.2009 - triglavski
Po Škabrijelu in Triglavu, danes še na Hochwipel. Tudi to Karnijsko turo je načrtovala Marjeta, ki je tam še kako doma. Zapeljeva se v Paularo in proti prelazu Cason di Lanza (odprto šele v Soboto, tudi iz Pontebbe)kak km pod prelazom iz smeri Paulara parkirava in greva po poti 451 do planine Cordin Grande in naprej na mejno sedlo Kordin Sattel, ter pod Schulterkoflom po dolgem prečenju proti vzhodu, kjer se je pot obrnila po širokem hrbtu nazaj na zahod in na vrh Hochwipla. Zelo razgleden vrh nad Ziljsko dolino, ki ga je vsekakor vredno obiskati. V že lani polni knjigi sva našla vpisanega le nekoga z Jesenic, ki se tudi sicer redno pojavlja v teh koncih. Z vrha sva del poti sestopila po poti vzpona, zatem pa zavila na pot 417 proti Rattendorfer Sattel, ponovno vstopila v Italijo in se po sirarski poti vrnila na Cason di Lanza (Lonice). Tam je seveda že vse odprto, pašta je teknila, še bolj Gäser, sonce je grelo in kar težko se je bilo odpraviti v dolino. Toliko encijana kot ga je sedaj ob poteh tam okoli še nikjer nisva videla.
Hochwipel v poznem jutru se je na drugi strani bohotila M. Zermula1
Hochwipel Casera Cordin Grande, v ozadju M. Zermula2
Hochwipel3
Hochwipel4
Hochwipel desno Schulterkofel, levo Hochwipel5
Hochwipel pa še z druge strani proti Hochwipflu6
Hochwipel7
Hochwipel na vrhu8
Hochwipel Creta di Aip9
Hochwipel Creta Grauzaria in Monte Sernio10
Hochwipel proti vzhodu, v ozadju Krniške skale11
Hochwipel Grossglockner12
Hochwipel13
Hochwipel Zuc della Guardia14
Hochwipel15
Hochwipel sedlo Lonice16
atoamac     
7.10.2013
Vreme se je zjutraj malo kujalo, a po kratkotrajni plohi se je začela igra skrivalnic z meglicami, ki so nam občasno privoščile kak delček razgleda. Za ugibanje, kam paše v veliki sestavljanki, postopoma zgrajeni iz številnih terenskih in namiznih izkušenj. Popoldne so se megle vdale in odplavale pokrivat druge hribe, nad Lonicami pa so sončni žarki posušili morje debelih borovnic, brusnic in ostalih florističnih znamenitosti.
Pašniki do vrha Hochwipfla, pa tudi po vseh okoliških pobočjih, so se te dni odeli v čarobno oranžno barvo. Skoraj kičasto. Poti so udobne, če pa zavijemo s poti, bodimo pripravljeni na kakšno močvirsko presenečenje.
V severnem vetru, ki je skupaj z nami pogosto menjal smer, se niti nismo pretirano potili. Tudi sosednji Schulter (2091m) nas je prijazno pustil nase in za nagrado pokazal zadnje optimistične planike čisto na vrhu.
Med povratkom na prelaz Lonice smo se povzpeli še na Cimo di Lanza, 1893 m visoko razgledišče pod mejnim grebenom z dvema imenoma (Ringmauer ali Pale di San Lorenzo). V njegovih strelskih jarkih smo v zavetju obujali spomine na naše nonote, ki so pred 101-5 leti tu in v bližnji in daljni okolici potili svoj krvavi pot.
Cesto iz Tablje (Pontebba) na Lonice (Passo di Cason di Lanza) je letos maja povozila kolesarska dirka Giro d'Italia, zato je zgledno preoblečena v svež asfalt.
Hochwipel Cima di Lanza1
Hochwipel strme skale nad potjo okoli Ringmauerja /Pale di San Lorenzo2
Hochwipel pogled nazaj na Zuc della Guardia in Pizzul3
Hochwipel Planike z vrha Schulterja4
Hochwipel oranžne poljane5
Hochwipel Hochwipfel6
Jovan Cukut     
22.12.2014
Bolj podroben opis vzpona na Hochwipfel (Karnijske Alpe) iz Ziljske doline v Avstriji.

https://picasaweb.google.com/113805105178377351223/HochwipfelKarnijskeAlpe2012201402
ljubitelj gora     
9.6.2019
Hochwipfel bo prav, danes po Velikem Koritniku še sem gor, k sreči ni blo meglic in so bli razgledi dobri.
Hochwipel1
Hochwipel2
Hochwipel3
BananaBronson     
23.8.2019
Nekoliko zapoznelo poročilo o vzponu na Hochwipfel iz Ziljske doline po severnem grebenu. Zeleno, dolgo, samotno in nadvse razgledno.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Zapomni si geslo:
V kolikor še nimate uporabniškega imena, se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki