Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Seznam forumov / Slovenija / Splošni pogovori / Opisi težavnostnih stopenj

Opisi težavnostnih stopenj

Natisni
janez7618. 08. 2009 22:37:49
Sem precej nov v gorniških turah pa me zanima kje so kakšne podone ture kot je na Veliko Babo iz koče na Ledinah. Mi je bilo res super "plezat" gor.
všeč
andrejjerina19. 08. 2009 06:07:22
Vzemi kakšen vodnik v roke, pa malce preberi. Eden izmed njih je recimo "50 zavarovanih plezalnih poti" v Sloveniji. LP Andrej
všeč
heinz19. 08. 2009 07:17:56
Mislim, da pri osnovnem namenu te teme ni šlo za razpravljanje o formalnem in vrhunskem načinu ocenjevanja težavnosti poti doma in po svetu, pač pa bolj za diskusijo o tem, kako gledajo na neko pot posamezniki z izkušnjo; z namenom svetovati tistim, ki se na določeno turo odpravljajo prvič.
Začelo se je z vprašanjem v smislu: kakšna je medsebojna primerjava dveh delov poti- 1. čez Prag do Kredarice in 2. od Kredarice na Mali Triglav.
Torej, ali sta si po težavnosti podobni, ali pa je katera od obeh težja (zahtevnejša).
Povprečnega planinca pač ne zanimajo uradne kategorije od A- Ž, ali od I.-100 ipd. Neko 60 let staro mamo, ki je še vedno toliko v kondiciji, da prileze na Triglav, to gotovo ne briga, mislim pa, da tudi ne večine, ki hodi po omenjenih poteh.

Sam menim, da glede poti Kredarica- Mali Triglav, na tabli piše pravilno- "plezalna". Narobe bi bilo, če bi pisalo: "pohodniška" ali "tekaška", pa čeprav so jo morda nekateri sposobni res celo preteči. (vsaj delček)
V pomiritev plezalcem bi dodal, da navaden pohodnik seveda še ne postane plezalec, če se poda na nek odsek po klinih navzgor in mu to, hvalabogu uspe..
Je torej pot čez Prag manj ali bolj zaje**** od Kr.- MT?
všeč
Griha19. 08. 2009 09:40:59
Dodal bi samo link:

http://www.klettersteig.de/main.asp

kjer pod zavihkom "Hauptseite" kliknete na Slovenijo, izberete gorovje in željeno ferrato. Vse so ocenjene od z ocenami A-E in so (primerjano med seboj) kar realne.
všeč
heinz19. 08. 2009 11:20:57
Ja, saj je vse O.k. Razumem jaz te uradne ocene, a obenem hočem poudarit, da smo na forumu "fantje in dekleta iz vseh vetrov", zato je kar u redu da je odprta tematika oz diskusija na osnovi izkušenj in to v preprostem domačem jeziku.
Če te nekdo nekaj preprosto vpraša, lahko tudi preprosto odgovoriš (pa čeprav gre zgolj za subjektivno oceno), torej ne gre za to, da ga pošiljaš v knjigarne, pa na razne tuje spl. strani itd..
Jaz samo pozdravljam namen odprte teme.
Lp heinz!
všeč
andrejjerina19. 08. 2009 13:10:19
Če bo kdo potreboval iz vodnika "50 ZPP" od Mašere kakšen opis, naj mi sporoči in pošljem e-mail. Tule pa so slikice (skenirana) o Furlanovi poti na Gradiško turo. LP Andrej
Furlanova pot 11
Furlanova pot 22
Furlanova pot 33
všeč
Stran:12
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki