Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Seznam forumov / Avstrija / Nizke Ture / Hochgolling

Hochgolling

Natisni
VanSims9. 08. 2012 20:33:48
Minuli vikend sem se odpravil na najvišji vrh Nizkih tur - Hochgolling. Ker so bile v soboto v Avstriji napovedane padavine sem šel v nedeljo.

Pri Rennswegu sem zapustil AC(prišparal za Katscbergtunnel) in čez prelaz in Mauterndorf proti Tamswegu. Tam je bila hvala bogu odprta pumpa da sem lahko nakupil hrano in vodo, trgovine so bile namreč vse zaprte. Nato sem peljal proti Göriachu od tam pa po zoprnem makadamu do parkirišča na izhodišču. Med potjo sem videl delno še narasel potok, cesta pa je bila še blatna - deževje je bilo prejšnji dan kar obilno in tudi po radiu so povedali da so imeli v več delih Avstrije težave s točo in naraslimi vodami.

Iz parkirišča se odpravim mimo zaselka s hišicami kjer je tudi koča(bolj oštarija) in naprej. Vse do odcepa za Gollingscharte je pot kar položna oz. se dvigne le malo. Najtežji del je od odcepa do Gollingscharte., še posebej v vrhnjem delu kjer sem imel manjše snežišče(lepo prehodno s palicami - avgust 2012) in je treba tudi malo paziti na skalah.

Na škrbini sem srečal skupino ljudi. Tam sem se ustavil in pomalical. Potem sem šel desno proti vrhu. Od škrbine je še dobri dve uri. Pot je na začetku izpostavljena nato pa zavije v levo. Malo pred razcepom poti je nekje najtežji del a ni huje kot plezanje I. st. Najtežji seveda, če gremo na razcepu desno(levo pot po grebenu z deli II. stopnje).

No na razcepu grem tudi jaz desno, torej po normalki. Od tam je sicer še izpostavljeno (vsaj mestoma), čaka pa nas še en malce zoprni detalj plezanja čez eno skalo, kjer so sicer zabite skobe a zelo skopo odmerjene. Potem še po kake pol ure pridem na vrh.

Za mano pride še nekdo, ki je hodil za mano več ali manj že od samega odcepa za Gollingscharte in malo se pomeniva.

Razgled: pričakoval sem da bo zaradi deževja prejšnjega dne, perfekten pa le ni bilo tako. Seveda se je pred mano dobro videla markantna skupina Dachsteina, videl se je tudi greben severnih apnenskih alp pa gore nizkih tur v okolici tudi še. Na jugu se je videlo v daljavi greben kar pa dvomim da so bile že Karavanke, prej kake Krške alpe ali Nockbergi. Žal se proti našim Julijcem ni videlo. Prav tako pa so bile v oblakih tudi Visoke Ture. Hochalmzo se je še nekako dalo spoznati po ledeniku, ostalo pa je bilo bolj ali manj v oblakih oz. bolj nerazpoznavno

Sestop nič posebnega. Bil je skoraj lažji kot vzpon saj si mi je spet zgodilo, da sem ko sem pot gledal iz ptičje perspektive videl, da mi na nekaterih delih navzgor ne bi bilo treba plezati če bi poznal pot. Na Gollingscharte je bilo spet nekaj ljudi sicer pa kakega pretiranega navala vrh nima glede na to da gre za najvišji vrh nekega gorovja in ni tako težko dostopen. Pot v splošnem sicer je zahtevna a tudi ne tako zelo. Po normalki je npr. veliko lažja kot Triglav čez npr. Planiko.

Iz Gollingscharte grem nazaj do odcepa potem pa še do Landawiserskih jezer(Untere in Obere). Od tam imam nazaj do parkirišča dobro uro, tik pred parkiriščem pa se še ustavim v tisti koči(oštariji) na piru.

Nazaj grede mi že zmanjkuje bencina in ne vem ali bi prišel do pumpe na AC, če ne bi na srečo bila v Tamswegu tudi še odprta. Natočil sem seveda polno saj je bil liter 1.42 EUR(torej po podražitvi pri nas čez kak dan dva sem sploh profitiral mežikanje )

Pa je bil še en lep izlet v ture(tokrat nizke) za mano.

(+2)všeč
Irina9. 08. 2012 23:20:39
Lepo. In kje so fotografije?
(+1)všeč
VanSims10. 08. 2012 18:59:17
Oi Irina!

Navadno kadar grem na enodnevne izlete, ne vzamem fotoaparata s sabo, samo če grem kam za dalj časa.
všeč
matic427. 10. 2019 09:46:42
Včerajšnji sončen dan sem izkoristil za pristop s severne strani. Iz Schladminga se po dolini Untertal pripeljem do konca ceste do gostišča Riesachfall. Nadaljujem peš po dolini, ki je v začetku položna, kasneje proti koči Golling hutte pa je strmejša. Nad kočo v krnici Gollingwinkel se odpre lep pogled na severno steno, potem pa še proti škrbini Golling Scharte. Na vrh sem šel po grebenski poti, ki je označena z I/II (slaba II), sestopil pa po običajni. Pot je vseskozi precej raznolika, zanimiva in slikovita. Ko sva se vračala, je bilo vse od škrbine naprej že v senci.
od gostišča Riesachfall po dolini1
Untere Steger Alm2
koča Golling Hutte se že vidi3
idila pri koči4
krnica Gollingwinkel, škrbina je proti desni5
na vrhu6
7
Dachstein8
dolina Untertal in koča spodaj9
Goriachtal10
11
12
Lessachtal13
Landwierseehutte14
pogled nazaj proti škrbini Golling scharte15
(+2)všeč
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki