Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Forum Nova tema iskanje
 Hochalmspitze 3360 m
15.8.2009 - triglavski
Lani nas je z nje pregnala nenadna nevihta, danes greva z Marjanom sama. Zapeljeva se v Malto, pa naprej v Gössgraben, parkirišče pod jezom je precej napolnjeno, nad nama pa megla. Urnih korakov zakoračiva po oskrbovalni cesti in višje po markiranih bližnjicah do koče Giessener Hütte. Že pod kočo se nama odpre brezhibno modro nebo. Sledi kratek počitek, nato pa naprej po desni poti na ledenik Tripkees, letos segajo snežišča še globoko pod ledenik vendar so lahko prehodna, tako da se z derezami in cepini opremiva precej višje, nekako na 2900 metrih. Sledi vzpon preko ledenika po že uhojeni gazi, sneg in led segata precej visoko, do skal in prve jeklenice je treba premagati tudi okoli 5 metrov stmega snežišča, pod njim je seveda globoka krajna poč. Hitro sva čez skalnat odsek, kjer se nama odpre širen pogled na obsežen ledenik Hochalmkees, ki sega prav do skal. Nekaj časa hodiva po uhojeni gazi tik pod skalami, zatem pa zavijeva na JV greben in po njem vse do predvrha Snežni vrh (Schneeige Spitze). Do sem nekaj lažjega plezanja, nek del je zavarovan tudi z jeklenico. Sledi še kratek nekoliko izpostavljen grebenski prehod do glavnega vrha Kopna špica (Apere Spitze) in že stojiva na kraljici Visokih tur. Razgled na severne Visoke ture z Ankoglom v ospredju je krasen, vidi se tudi nekoliko oddaljen Grössglockner, dočim so južne gore že v meglicah. Vzameva si kakšno uro za vrh, ki je glede na praznični dan nenavadno prazen, gor nas je samo 8, se jih je pa še kar nekaj vzpenjalo iz različnih smeri. Zatem sestopiva po zavarovani poti preko Detmolder grat, vmes je potrebno ponovno za del ledenika namestiti dereze in uporabiti cepin, potem pa po kopnem do škrbine Lasssacher Winklscharte in nazaj do koče, ter v dolino in domov. Lepo, lepo, kot je bilo tudi pred dvemi leti.
Hochalmspitze 3360 m ko stopiva nad meglo, se odpre modro nebo1
Hochalmspitze 3360 m do ledenika in vrha je še daleč2
Hochalmspitze 3360 m tole jezerce ni prav nič onesnaženo, je pa voda precej mrzla3
Hochalmspitze 3360 m ledenik Tripkess je sedaj bolj snežišče4
Hochalmspitze 3360 m pod skalnim odsekom5
Hochalmspitze 3360 m do skal je treba preplezati še krajše strmo snežišče6
Hochalmspitze 3360 m v skalah7
Hochalmspitze 3360 m na škrbini, zadaj znameniti stolpi Steinerne Männln 8
Hochalmspitze 3360 m vršna kupola9
Hochalmspitze 3360 m del ledenika Hochalmkees10
Hochalmspitze 3360 m11
Hochalmspitze 3360 m12
Hochalmspitze 3360 m sestop po Detmolder grat13
Hochalmspitze 3360 m ponovno na kopnem14
Hochalmspitze 3360 m na Lassacher Winkscharte še mimogrede kot bodoči član Alpenvereina namestim odpadlo smerno tablo15
Hochalmspitze 3360 m potem pa čez širna prostranstva do...16
Hochalmspitze 3360 m ...prijazne koče Giessener Hütte in....17
Hochalmspitze 3360 m vrček osvežilne tekočine...18
Hochalmspitze 3360 m ..dol do umetnega jezera in domov.19
keber1     
15.8.2009
Krasen izlet. Sam imam želje nekega dne stati na vrhu te gore (ki se odlično vidi z naših Julijcev), vendar je pot zelo zahtevna. S čim se lahko primerja z naših gora po zahtevnosti? Avstrijski tritisočaki mi sicer niso čista neznanka (na dveh sem že bil), upam da letos obiščem kak Ankogel ali kaj drugega v okolici.
triglavski     
16.8.2009
Ja res je bilo lepo. Primerjava skoraj ni možna, ker gre za druge višine, za ledeniško - skalno turo, ki zahteva določeno opremo in seveda izkušnje, dimenzije so tam drugačne, sicer pa kdor pri nas pozimi hodi v visokogorje ne bi smel imeti kakšnih posebnih težav. Seveda je zelo priporočljivo varovanje z vrvjo, kar pa je spet odvisno od razmer na ledeniku. Seveda pa je to le ena od poti na vrh, so tudi še druge, ki pa jih še ne poznam.
bridnk     
16.8.2009
lepe fotke eek
bo treba it enkrat
čemšeničan     
19.8.2009
Ko greš enkrat na to goro ti zavedno ostane v spominu jaz sem bil 25.8.2007 z kolegom sva imela lepo vreme obiskovalcev ni bilo veliko.Bila sta še dva iz štajerske smo se srečal ko sva midva sestopala z vrha.Ja Triglavski lepe slike ko sem jih gledav me kar potegne nazaj gor.Pivo je pa takrat tud meni pasalo čeprav sem še tisti dan vozil domov.Lani sem to goro gledal z Mojstrovke v soboto grem pa na izlet z avtobusom po avstriji,upam na lepo vreme,kljub slabi napovedi.Lep pozdrav in srečno.
GITA     
7.4.2011
Polomija na celi črti mrk pogled ... Da so bile Visoke Ture letos bolj mačehovsko obdarjene s snegom smo vedeli, da je treba na začetku nositi smuči cca. 1 uro tudi, pa kaj je to v primerjavi s celotno turo si rečemo in se trije včeraj zgodaj popoldne odpeljemo proti dolini Malta do izhodišča za Villacher Hütte (2194 m). Po dobri uri hoje po kopnem končno pridemo do »zvezne« snežne odeje in si nataknemo smuči. Sprva je šlo lepo po zložni gozdni cesti, kar hitro smo napredovali, potem pa je bilo kar naenkrat konec veselja…začelo se je nenormalno udiranje in udiranje in vse globlje udiranje…jezen. Ko smo bili še kakšno uro oddaljeni od koče je postalo že skoraj neznosno…ko se je začelo udirati še kolegu (za katerega se hecamo, da ima s posteljo vred 50 kg mežikanje) nas je samo še trma, malo pa tudi bližajoča noč gnala naprej. Na naše veselje je bilo v koči toplo, saj so bili noter že po dva Italijana in dva Avstrijca, ki so zakurili…hvala nasmeh. Kmalu smo se odpravili k počitku, odločitev, kaj in kako naprej, pa smo pustili za današnje jutro…ki je bilo kaj klavrno…oblačno, močan veter je kot že celo noč zavijal okrog vogalov koče, ob vsem tem pa je bilo prav toplo in zdelo se je, kot da koča stoji sredi močvirja zavijanje z očmi…S težkim srcem smo soglasno sprejeli odločitev, da na vrh ne gremo. Ko smo si kakšno uro kasneje izpred koče ogledovali naše »cimre«, ki so se odločili za nadaljevanje, kako se matrajo in se kopljejo iz snega, ker se jim je tako udiralo, smo vedeli, da smo se odločili prav. Še bolj kot za vprašanje napornega vzpona je šlo namreč za vprašanje kvalitete in predvsem varnosti smuke (če se namesto z repi ugrezneš s prednjim delom smuči, kaj hitro lahko pride do poškodbe)…in vedeli smo, da bo iz ure v uro samo še slabše…V dolino smo smučali »kot po jajcih«, že vsaka malo večja obremenitev je pomenila pogrezanje in kopanje iz snega, padci so bili neizbežni, zato smo, kjer se je le dalo »tolkli« dolge prečnice s čim manj vijuganja…Na koncu smo si čestitali k »srečni« vrnitvi. Vmes se je naredila »šajba«, ampak še vseeno smo si morali priznati, da je bila odločitev za vrnitev prava…
Hochalmspitze 3360 m Ob poti...1
Hochalmspitze 3360 m Smerokaz...2
Hochalmspitze 3360 m Že vidimo kočo...daleč je še tam gor....3
Hochalmspitze 3360 m Pogled nazaj...4
Hochalmspitze 3360 m Kit iz snega gleda??? :-)))5
Hochalmspitze 3360 m Tik pred kočo Villacher Hütte...6
čemšeničan     
10.4.2011
Gita, triglavski je nekoč na forumu napisal, da uspeh je spoznati kdaj in kje se obrniti pa drugič več sreče
Lep pozdrav in srečno!
GITA     
10.4.2011
Hvala, čemšeničan...saj bo "kraljica" počakala...mežikanje
matjaz84     
11.9.2011
Včeraj sem bil na vrhu "Kraljice Visokih Tur". Vzpon od Giessener hutte preko Steinerne mandln in vzhodnem grebenu na vrh, sestop pa preko Detmolder grata in nazaj do koče in jeza. Ledenik pod steno je bil (letnemu času primerno)precej nizko od vstopne gredine v steni in zelo leden, tako da brez popolne ledeniške opreme nikakor ne bi šlo. Pa še padajoče kamenje je ves čas grozilo. Sestop po Detmolder gratu tudi ni mačji kašelj še posebej prečenje ledenika, ob vrvi. Najbolj me je presenetilo to, da je hoja, ki naj bi po markacijah skupaj z vzponom in sestopom trajala največ deset ur, trajala celih trinajst. Drugače pa krasno vreme, malo ljudi, pa še ti sami izkušeni, kar se je najbolj pokazalo pri sestopu, ko je treba kar malo strpnosti, saj je lahko na dvajset metrski vrvi pripet zgolj en plezalec. Moj najvišji, najtežji, skratka najžlahtnejši vzpon doslej.
Hochalmspitze 3360 m1
Hochalmspitze 3360 m2
Hochalmspitze 3360 m3
Hochalmspitze 3360 m4
Hochalmspitze 3360 m Prečenje ledenika ob vrvi.5
Hochalmspitze 3360 m Še zadnja fotografija osvojenega cilja.6
IgorZlodej     
22.11.2011
Prenočevanje v bivaku je bilo nadvse udobno, vseh 10 postelj je bilo mojih, peč na drva je grela še preveč, voda teče nad bivakom. Zjutraj ob 6. uri se odpravim. Na nebu je še ogromno zvezd. Pot je lepa, sprva poteka precejšen del po ploščatih skalah. Na križišču zavijem v levo na Schwarzenburger weg in to z razlogom, od tam bom videl sončni vzhod in na vrh se bom povzpel čez Detmolder grat. In res, ko pridem tik po Winkelscharte na plano pokuka sonce. Ta sicer vsakdnji pojav je vedno veličasten, še posebej, če ga doživiš kje visoko v gorah. Nekaj časa nepremično zrem in občudujem rojstvo novega dne, potem pa naprej na škrbino, kjer sledi krajši počitek in namestitev derez. Grem naprej, sprva je lagodno, potem gre bolj zares, sledi snežna prečka, tik nad ledenikom, ki kaže veličastne razpoke. Naletim na vrv in višje na jeklenico. Vzpon zahteva kar nekaj moči, saj se je treba ponekod kar krepko povleči čez kopne skale, kjer je zasneženo gre bistveno lažje, je pa tam jeklenica pod snegom, zato svoje opravi cepin. Priporočam samovarovanje. Kmalu sem na vrhu. Lep občutek ob tretjem vzponu na kraljico Visokih tur težko opišem. Topel sonček, kalma, širni razgledi, človek bi kar sedel in gledal. Pa vendar je treba dol, proti vzhodu vidim sledi v snegu, kar sestop olajša, pa čeprav mi pomagal ne bo nihče. Sprva gre lepo, pod jeklenico je nekoliko izpostavljena zasnežena prečka, potem spet lažje do prehoda pri Steinerne mandln. Tam snamem dereze, saj je skala povsem kopna. Ob jeklenici sestopim do ledenika, kjer spet nadenem dereze, sledi še strmo snežišče, spodaj snamem dereze potem pa sestop do bivaka. Dokler je bil sneg je šlo hitro in lepo, po stezi nekoliko počasneje. Pospravim bivak, vzamem svoje stvari in v dolino, ki pa je bila globoko in daleč.
Hochalmspitze 3360 m se svetlika na vzhodu1
Hochalmspitze 3360 m in potem se pojavi2
Hochalmspitze 3360 m in zmeraj več ga je3
Hochalmspitze 3360 m dokler končno ne premega noči in se naredi dan4
Hochalmspitze 3360 m tam zgoraj je Winkelscharte 5
Hochalmspitze 3360 m pogled na zahod s škrbine6
Hochalmspitze 3360 m jaz pa naprej proti vrhu, spodaj ledenik z razpokami7
Hochalmspitze 3360 m prvi del prečnice je za mano8
Hochalmspitze 3360 m sledi snežno - skalni del vzpona9
Hochalmspitze 3360 m gorska prostranstva se najlepše vidijo z vrha10
Hochalmspitze 3360 m sestop po vzhodnem grebenu11
Hochalmspitze 3360 m še vedno stojita12
Hochalmspitze 3360 m in še senca on onih dveh na severnem ledeniku13
Hochalmspitze 3360 m prvi del sestopa po kopnih skalah14
Hochalmspitze 3360 m celotna skalna stena15
Hochalmspitze 3360 m na prehodu iz stene na sneg-ledenik, pa še vedno brezno16
Hochalmspitze 3360 m proti dolini, ki pa je še daleč17
Hochalmspitze 3360 m pogled nazaj proti vrhu18
Hochalmspitze 3360 m spet med zelenjem19
Hochalmspitze 3360 m za ovinkom je hoje konec.20
CarpeDiem247     
23.11.2011
Super slikce, škoda ko tistile stolp verjetno ne bo več dolgo v takšnem stanju. cool
voluhar     
10.9.2012
http://tomazsarc.blogspot.com/2012/09/hochalmspitze-892012.html
viharnik     
10.9.2012
Super vzpon Tomaž in druščina.Kaj bo to težak vzpon za takšne kerlce domačega PD Rašica.mežikanje
Bojan_A     
15.9.2013
Včeraj z Goßgrabna proti Hochlmspitze. Zaradi obilice novega snega oz. nevarnosti snežnih plazov obrnil na začetku ledenika Trippkees.

Vseeno zelo slikovita tura: http://bojanambrozic.wordpress.com/2013/09/15/hochalmspitze/

Nazaj grede sva srečala tudi dva Slovenca, ki sta se namenila sprehoditi tudi le do ledenika. Naprej je trenutno prenevarno.
Hochalmspitze 3360 m1
Hochalmspitze 3360 m2
Hochalmspitze 3360 m3
Hochalmspitze 3360 m4
IgorZlodej     
6.5.2014
V odličnih snežnih razmerah mimo Beljaške koče na vrh in smučanje nazaj.
Hochalmspitze 3360 m1
Hochalmspitze 3360 m2
Hochalmspitze 3360 m3
Hochalmspitze 3360 m4
Hochalmspitze 3360 m5
Bojan_A     
7.5.2014
Super tura! Koko pa bi bilo to za it peš? Pa ni nič nevarno sedaj čez ledenik hodit, ko je sneg čez in ne veš kje so špaltne?
viharnik     
8.5.2014
Štart je v Malti pri mostu na 1200m, potem pa računaj glede časa.
IgorZlodej     
24.9.2014
Ponovno odlične razmere na kraljici Visokih Tur.
Hochalmspitze 3360 m obetavno jutro1
Hochalmspitze 3360 m2
Hochalmspitze 3360 m sneg, pa kaj3
Hochalmspitze 3360 m v steni4
Hochalmspitze 3360 m tukaj je vedno luštno5
Hochalmspitze 3360 m na vzhodnem grebenu6
Hochalmspitze 3360 m proti vrhu, seveda še nič hojeno7
Hochalmspitze 3360 m8
Hochalmspitze 3360 m sestop čez Detmolder grat9
Hochalmspitze 3360 m in naprej v dolino10
Hochalmspitze 3360 m še postanek pri koči11
redbull     
13.10.2014
Sobotna kraljica visokih tur nas je toplo sprejela. Pri nas vsekakor ni bilo vremensko tako lepo kot v tem delu Alp.

Ledenik Tripkees ima ogromno snega, ki je bil v odličnem stanju za prečit.Po grebenu do vrha je bilo snega le na ravnem delu, v primerjavi z Igorjevim vzponom izpred dveh tednov je bilo tedaj nujno imeti dereze. Pri nas so ostale v nahrbtniku.
Nujno je pa povedati, da se je začela zimska sezona in da vsi ki se odpravljati gor boste pešačili od 1150m.Poročilo:


http://deyangrm.blogspot.com/2014/10/kraljica-visokih-tur-in.html
Hochalmspitze 3360 m1
Hochalmspitze 3360 m2
Hochalmspitze 3360 m3
Hochalmspitze 3360 m4
Hochalmspitze 3360 m5
Hochalmspitze 3360 m6
Hochalmspitze 3360 m7
Hochalmspitze 3360 m8
Hochalmspitze 3360 m9
Hochalmspitze 3360 m10
Hochalmspitze 3360 m Winterleitnkopf- v ozadju osvojena kraljica11
Hochalmspitze 3360 m12
čeček7     
27.6.2015
V četrtek popoldan se z kolegom odpraviva proti Avstriji natančneje Hochalmspitze. Parkirava pod umetnim jezerom in se do Giessener Hütte povzpneva z kolesom. Koča naj bi se uradno odprla 1.jul, vendar je že odprta nasmeh Vstaneva ob 3h in z hojo pričneva ob pol 4h. Naredila sva lepo krožno turo - gor mimo znamenitih stolpov Steinerne Männln na vrh in sestop po Detmolder grat, do koče kjer spijeva zasluženo pivo nasmeh čakal naju je še lep spust do avta!
Video si lahko ogledate na spodnji povezavi_
https://www.youtube.com/watch?v=fJfmbML41_c
Hochalmspitze 3360 m1
Hochalmspitze 3360 m2
Hochalmspitze 3360 m3
Hochalmspitze 3360 m4
Hochalmspitze 3360 m5
Hochalmspitze 3360 m6
Hochalmspitze 3360 m7
Hochalmspitze 3360 m8
rerze11     
28.6.2015
Hochalmspitze, 25. in 26. junij...lepa tura.
Tu je še moj pogled na to imenitno goro...Kraljica je res samo ena... nasmeh

http://rokerzen.blogspot.com/2015/06/hochalmspitze-3360m-koncno-na-kraljici.html

https://www.youtube.com/watch?v=igh6XdjIvd4
Hochalmspitze 3360 m Jutro1
Hochalmspitze 3360 m V steni2
Hochalmspitze 3360 m Vrh :)3
Hochalmspitze 3360 m Na ledeniku...4
Hochalmspitze 3360 m Ko se oko res spočije5
Stran: 1 2 3 4       
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Zapomni si geslo:
V kolikor še nimate uporabniškega imena, se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki