Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Forum Nova tema iskanje
 Tirolska
26.8.2020 - voluhar

https://tomazsarc.blogspot.com/2020/08/tirolska-7-982020.html
pg     
28.8.2020
Všečno, na Habichtu sem bil julija - za en dan se res kar vleče, vendarle je med Gschnitzom in vrhom več kot 2000 m višinske razlike. Morda bi le malo pokomentiral malo prenapeto izjavo: "Habicht je (...) najbolj obiskana gora v Štubajskih Alpah" - res je silno priljubljen, spričo mogočnosti so dolgo verjeli, da gre za najvišjo goro Tirolske, a po obisku vseeno precej zaostaja za npr. Serlesom, Nockspitze ali Hoher Burgstallom, tj. nižjimi, lažjimi in predvsem hitreje dosegljivimi razgledišči... Stubajske Alpe so, z izjemo bolj odmaknjenih predelov kot je Alpeinsko pogorje, zaradi ugodnih izhodišč, številnih žičnic, privlačnosti in bližine Innsbrucka pač izredno popularne. Mi je pa, moram priznati, Innsbruška koča pod Habichtom ostala v najmanj prijetnem spominu med letošnjimi zatočišči (in to ne le zaradi že pregovorne avstrijske hladnosti in navidezne brezdušnosti - kratek pobeg v Švico je bil v tem pogledu kot prehod v nov svet).

Toda glede razgleda se je moč le strinjati. Sam sem takrat o njem zapisal: "Razgled z vrha je skoraj nepopisno veličasten. Zaradi višine in izpostavljene lege je Habicht vodilno razgledišče po Stubajskih Alpah, ki jih lahko skoraj v celoti zaobjamemo s pogledom, tako kot tudi ledeniška prostranstva Ötztalskih Alp, Ortlerjeve skupine in vršace Zillertalskih Alp; globoko pod nami so Stubajska dolina, Obertalska dolina in porečje Oberbergbacha, pogled pa seže vse do Innsbrucka in pogorja Karwendel nad njim. Morda najlepši so pogledi proti drznima in všečnima Tribulaunoma, v katera sem se takoj zagledal in si zamislil turo za kdaj naslednjič. Najlepši pogled nanju (oz. nanje, naj bi vendarle bili trije) je od prijetnega jezera Alfaier, ki se nahaja malo pod potjo na Habicht.
"

Toliko o Habichtu. Sicer ste si vsekakor izbrali zanimivo popotovanje; morda je vredno omeniti, da se blizu zahodne meje Tirolske nahaja bolj znani Hoher Riffler, ki je le dobrih 60 m nižji od zillertalskega in predstavja najvišji vrh pomembnega gorovja Verwall.
Varen korak še naprej,
Gašper
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Zapomni si geslo:
V kolikor še nimate uporabniškega imena, se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki