Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Seznam forumov / Avstrija / Ostala gorovja - Avstrija / "Lustige Bergler Steig" in "Innsbrucker Klettersteig" - zavarovani poti nad Innsbruckom

"Lustige Bergler Steig" in "Innsbrucker Klettersteig" - zavarovani poti nad Innsbruckom

Natisni
pg2. 07. 2020 12:39:50
Da ne bom po nepotrebnem odpiral prevelikega števila tem in spričo podobnosti glede kompozicije poti, trenutnih razmer in terminov vzpona, tu objavljam vtise in opise dveh lažjih ferat - v prvem primeru gre bolj za zavarovano visokogorsko pot, kakršne poznamo v našem visokogorju - ki sem ju prehodil v soboto oz. v torek.

1.) Dan v Kalkköglu: Ampferstein (2556 m), Marchreisenspitze (2620 m), Hochtennspitze (2549 m), Widdersbergspitze (2327 m) ("Lustige Bergler Steig")

Pogorja Kalkkögel, skrajno severnega dela Stubajskih Alp, ki se dviga nad smučiščem Axamer Lizum (prizoriščem večine tekmovanj v alpskem smučanju na OI 1964 in 1976), ne kličejo zaman "mini stubajski Dolomiti". Pogorje je večinoma zgrajeno z apnenca, zaradi česar je podobno krušljivo kot večina našega visokogorja, obenem pa nestabilnost kamnine omogoča razvoj resnično impresivnih, na trenutke skoraj nezemljskih oblik: tako ob obisku osrčja pogorja oko zapazi številne fotogenične krhke stolpiče, temačne grape, podore, hudournike in brezna - takšen svet poti "Lustige Bergler Steig" zagotavlja izjemno slikovitost, ki z računom atraktivnosti okolice nadomešča tehnično zahtevnost. Pot se sicer prične na sedlu Halsl nad Axamer Lizumom, preči preko Ampfersteina (oz. le kake 3 minute pod tem vrhom) in se zaključi na Marchreisenspitze, eni najlepše oblikovanih in prepoznavnih gora v Kalkköglu.

Kolikor na znano in priljubljeno pot, ki vodi mimo nekaterih najlepših kotičkov v okolici Innsbrucka, gledamo v smislu moderne ferate, zadeva deluje skoraj trivialno: po avstrijskem pregledu le posamezna mesta dosegajo težavnost B, ostalo je A ali A/B. Zadevščina je precej bolj kot s športnimi feratami primerljiva z našimi zavarovanimi potmi v visokogorju, sam bi jo po zahtevnosti umestil nekje med plezalno potjo na Rjavino (od katere je zagotovo nekoliko težja, predvsem pa veliko daljša) in Vrbanove špice (primerjava z njimi je nemara najbolj na mestu) in Kopiščarjevo potjo na Prisank. Med poplezavanjem je precej hoje po policah in prečenja nad travnatimi vesinami, na poti so številna izpostavljena mesta, ključna točka poti pa je prehod kamina v skalni zarezi malo pod Ampfersteinom, ki zahteva nekaj moči v rokah, omogoča pa imenitne posnetke.

Toda, kot sem že omenil, glavni razlog za obisk te poti je in naj ostane predvsem vizualna privlačnost. Gre za panoramsko pot, ki je z razgledi ves čas darežljiva in večinoma poteka po ambientalnem divjem svetu; obenem je tudi dinamična, saj kljub zmerni dolžini (od začetka jeklenic do Marchreisenpitze je okoli ura in pol hoje) ponuja poplezavanje preko skalnih skokov, grebensko plezanje, prečenja ozkih in prepadnih polic, vzpon po strmi krušljivi grapi in prečenje položnejše razčlenjene stene.

Sestop do sedla Malgrubenshcharte poteka po še vedno privlačnem okolju ob čudovitih razgledih na Stubajske Alpe; tehnično je zahtevno le eno mesto, jeklenice se pojavijo na štirih, je pa pot, ki večinoma poteka v okljukih nad grapami in travnatimi vesinami, mestoma razmeroma prepadna. Od sedla se je moč neposredneje spustiti do izhodišča, sam pa sem ob lepem dnevu, ki je znova ukanil vremenoslovce, nadaljeval prečenje pod vrhom Malgrubenspitze in se povzpel na prepaden, razgleden vrh Hochtennspitze (manj zahtevno) ter se z vrha spustil po nekoliko neprijetni nezavarovani grapi proti Hoaldlu in malo pred njim zavil proti izhodišču, na poti pa mimogrede skočil še na lahkoten Widdersbergspitze. Ne glede na napovedi je nekaj kapelj prišlo šele tik pred avtom ob koncu podaljšanega izleta, z vsega skupaj pa ni bilo nič. Krasen dan v čudovitem okolju.

2.) Preko ostrega grebena Nordkette visoko nad Innsbruckom: Hafelekarspitze (2334 m), Seegrubenspitze (2350 m), Östliche Kaminspitze (2435 m), Kemacher (2480 m) ("Innsbrucker-Klettersteig Teil 1")

Na izjemoma prosti torek zaradi nenadejanih zdravstvenih razmer na instituciji, kjer sem zaposlen, sem se iznenada odločil za vzpon po tej panoramski in sila priljubljeni grebenski ferati - kako le ne bi bila, zakajti skoraj do izhodišča plezalnega dela pripelje vzpenjača prav iz centra "prestolnice Alp". No, meni niti na misel ni prišlo, da bi zapravil zajeten šop bankovcev za kaj takega, zato sem pričel s hojo v Hungerburgu in se v dobrih treh urah povzpel po že znani poti do malo več kot tisoč štiristo metrov višjega Hafelekarja. Sicer sem bil že kar pozen, a vendarle skočil še na na bližnji, kot vedno obljubljeni Hafelekarspitze. Toplo vreme, ki pa do zmerno poznega popoldneva zaradi goste megle ni dovoljevalo razgledov drugam kot proti srcu Karwendla (kar je sicer zelo privlačna perspektiva), je botrovalo številnim obiskovalcem, ki so spremljali navidezno drzen začetek ferate. Še pred njim se je moč preizkusiti na kratki lažji trening feratki, ki se izteče prav ob začetku dejanske "Innsbrucker ferrate". V dobri feratarski maniri je najtežji del že na začetku, ko se je potrebno povzpeti po navpični in delno previsni steni - vendar pa težavnost ne presega C, ker je pot mestoma zavarovana z dodatnimi pripomočki (skobe, klini).

Na splošno velja, da je Innsbrucker Klettersteig tehnično le zelo zmerne zahtevnosti - apnencu navkljub je skala dokaj kompaktna in nudi številne dobre oprimke, nekaj vmesnih delov zgolj (sicer pogosto izpostavljeno) prehodimo, obenem pa so na ključnih mestih dodatna pomagala. Tako pač je s to zadevo: ferata je bila zgrajena že l. 1986, ko se o principu sodobnih športnih ferat še ni preveč razmišljalo, takrat pa je veljala za kar občudovanja vreden podvig. Z našimi visokogorskimi potmi seveda ni prave primerjave, spominja pa na zahtevnejše klasične ferate v Dolomitih. Tako velja, da prvi del ferate ni kaj prida tehnično problematičen (drugi je menda malenkost težji, vendar tudi dosega le težavnost C/D), vendar je mestoma zelo izpostavljen, kar pritiče grebenskemu reliefu poti, dinamična (med drugim se sprehodimo tudi preko privlačnega, a ne posebno vrtoglavega visečega mosta) in predvsem - noro razgledna. Resnično, okolica je spektakularna, razgledi ves čas izjemni in to često botruje temu, da za trenutek kar pozabimo na pot, ki res ne dosega pretirane zahtevnosti. Obenem je ferata zelo dolga - zlasti kolikor pristopimo k izhodišču prav z doline, kot sem storil sam - v tem primeru nas čaka več 1600 m višinske razlike, kake 3 ure in pol vzpone in še toliko za samo ferato - resnično, gre za eno daljših ferat v visokogorju. Če potegnem črto, s kako "Super ferrato" na Dachstein se res ne more primerjati, ustreznejša pa je primerjava z denimo "Königsjodlerjem", četudi je od slednje vendarle lažja in nemara manj naporna.

Nekje na sredini ferate se je nebo po pričakovanju razjasnilo in pogledi so postali zares navdihujoči. Zadnji del vzpona na Kemacher, poslednji vrh v tem delu grebena, je kontinuirano nekoliko težji, sestop z vrha proti "Dolgemu sedlu", ki povezuje dva kraka ferate, pa je tehnično manj problematičen, vendar mestoma izredno izpostavljen. No, prevelikih težav to ne povzroča, saj je pot zares odlično zavarovana - ker je bila spričo razmer pred ponovnim odprtjem pred kratkim pregledana in bojda malenkost popravljena, to velja še toliko bolj - le na čase so jeklenice precej ohlapne, vendar gre. Pot menda sicer na treh emstih doseže C (eno mogoče diši po C/D), preostalo je B/C ali manj; tehnično torej dokaj zanemarljivo, a kombinacija izpostavljenosti, dolžine in višinske razlike ob vzponu z doline poveča celostni napor.
Ob prihodu na "Langer Sattel" sem prepadeno ugotovil, da imam do nujnih večernih službenih obveznosti (stream) le še dve uri in pol časa, zato sem v dobri uri in pol preko melišč, strmih trav in bližnjic sestopil do Hungerburga, se zapeljal v Innsbruck in uspel tudi s tem; žal pa je zaradi obveznosti zmanjkalo časa za drugi, nekoliko krajši, a bojda zahtevnejši del ferate, ki čaka na naslednjič.
Tako kot nova poročila - kot vedno pa boste lahko na portalu prebrali tudi opise poti. Tam so slike bolj nazorne, tu podane pa morda merijo nekoliko bolj na atraktivnost in podajanje trenutnih razmer. Aja, snežišč po ferati ni več, na zavarovani poti na Marchreisenspitze pa še najdemo eno malenkost neugodno pod vrhom Ampfersteina, ki pa ga je z nekaj malega previdnosti moč brez težav prečiti brez zimske opreme.

Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Kalkkögel: začetek poti na Axamer Lizumu1
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Kalkkögel: začetek poti na Axamer Lizumu2
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Kalkkögel: pot na sedlo Halsl (1992 m)3
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Kalkkögel: sedlo Halsl4
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Kalkkögel:netežavna pot proti ostenju Ampfersteina5
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Kalkkögel: pred spustom v globel pod ostenjem Ampfersteina6
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Kalkkögel: Divji svet Kalkkögla7
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Kalkkögel: nekoliko drugače zavarovan sestop8
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Kalkkögel: razgled s poti9
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Kalkkögel: Zavarovana pot Lustige Bergler10
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Kalkkögel: dobro zavarovan navpičen prag11
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Kalkkögel: pogled nazaj na prečenje zavarovanega raza12
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Ampferstein - vrh (2556 m)13
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Kalkkögel: pogled na Marchreisenspitze in del nadaljevanja poti z Ampfersteina14
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Kalkkögel: Marchreisenspitze s poti Lustige Bergler15
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Kalkkögel: vzpon pod zahteven kamin16
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Kalkkögel: ključno mesto ture - prestop v kaminu (B)17
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Kalkkögel: razgled s poti18
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Kalkkögel: prečenje izpostavljene police in neugoden sestop k sedlu pod steno Marchreisenspitze19
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Kalkkögel: vzpon po krušljivi grapi20
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Kalkkögel: prepadna, a zavarovana polica na poti21
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Kalkkögel: pogled nazaj na izpostavljeno polico22
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Kalkkögel: pod razčlenjeno steno23
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Kalkkögel: prehod preko lažje stene24
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Kalkkögel: tik pod vrhom Marchreisenspitze25
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Kalkkögel: Marchreisenspitze - vrh I. (2620 m)26
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Kalkkögel: Marchreisenspitze - vrh II.27
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Kalkkögel: Marchreisenspitze - vrh III.28
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Kalkkögel: Marchreisenspitze - vrh IV.29
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Kalkkögel: divji svet Kalkkögla ob sestopu z Marchreisenspitze30
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Kalkkögel: divji svet Kalkkögla ob sestopu z Marchreisenspitze II.31
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Kalkkögel: divji svet Kalkkögla ob sestopu z Marchreisenspitze III.32
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Kalkkögel: divji svet Kalkkögla ob sestopu z Marchreisenspitze IV.33
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Pogled na nadaljevanje poti, ki pod Malgrubenspitze preči proti Hochtennspitze34
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Kalkkögel: tik pod vrhom Hochtennspitze - pogled na sestopno grapo35
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Kalkkögel:Hochtennspitze - vrh I. (2549 m)36
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Kalkkögel: Hochtennspitze - vrh II.37
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Kalkkögel: Sestop po strmi, krušljivi grapi38
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Kalkkögel: Kalkkögel ob sestopu39
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Kalkkögel: pogled na Hochtennspitze ob sestopu I.40
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Kalkkögel: pogled na Hochtennspitze ob sestopu II.41
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Kalkkögel: Widdersbergspitze - vrh (2327 m)42
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Kalkkögel: Marchreisenspitze in Hochtennspitze ob sestopu43
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Kalkkögel: utrinek ob sestopu I.44
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Kalkkögel: utrinek ob sestopu II. - pregled osrednjega dela Kalkkögla45
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Kalkkögel: utrinek ob sestopu III.46
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Kalkkögel: utrinek ob sestopu IV.47
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Nordkette: ob poti na Hafelekar I.48
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Nordkette: ob poti na Hafelekar II.49
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Nordkette: ob poti na Hafelekar III.50
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Nordkette: Hafelekarspitze - vrh (2334 m)51
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Nordkette: pogled proti grebenu, preko katerega poteka Innsbrucker ferrata, in postaja vzpenjače Hafelekar52
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Nordkette: pred začetkom ferate53
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Nordkette: začetni navpičen vzpon s pomočjo skob (C)54
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Nordkette: pogled navzdol proti izhodišču pod vrhom Seegrubenspitze55
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Nordkette: Seegrubenspitze - razgled z vrha (2350 m)56
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Nordkette: spust s Seegrubenspitze proti prvem prečenju brez varoval57
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Nordkette: vzpon po krušljivem terenu proti nadaljevanju ferate58
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Nordkette: razgled s poti59
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Nordkette: strm vzpon proti Östliche Kaminspitze I.60
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Nordkette: strm vzpon proti Östliche Kaminspitze II.61
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Nordkette: izpostavljena pot po grebenski rezi tik pod vrhom Östliche Kaminspitze62
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Nordkette: Östliche Kaminspitze - vrh (2435 m - tako vpisna knjiga in skrinja, zemljevidi pravijo drugače...)63
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Nordkette: pogled nazaj proti Östliche Kaminspitze  in izhodišču pri postaji Hafelekar64
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Nordkette: zmerno zahtevnemu sestopu v škrbino sledi ponoven strm vzpon (C)65
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Nordkette: strm vzpon s škrbine66
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Nordkette: razgled s poti na drzni svet Karwendla67
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Nordkette: pogled nazaj proti vrhu Östliche Kaminspitze in nadaljevanju poti po grebenu68
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Nordkette: atraktiven viseči most na poti69
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Nordkette: nadaljevanje poti pri Kemacherju70
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Nordkette: pogled navzdol - zelo strm, skoraj navpičen, a solidno zavarovan sestop v škrbino (B/C)71
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Nordkette: sestop v škrbino - pogled nazaj72
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Nordkette: pot čez prag - ni pretirano zahtevno, a zaradi manka dodatnih pomagal višje ocenjeno (C)73
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Nordkette: pogled proti Kemacherju s poti po grebenu74
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Nordkette: nov strm vzpon75
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Nordkette: pogled na preplezano pot po grebemu76
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Nordkette: pogled proti križu na vrhu Kemacherja z izpostavljenega sestopa v škrbino, ki ji sledi vzdušno, ne pretirano težavno plezanje po kaminu proti vrhu77
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Nordkette: pogled nazaj z vrha kamina78
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Nordkette: zadnji vzpon proti Kemacherju79
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Nordkette: pogled nazaj na preplezani greben z vrha Kemacherja (2480 m)80
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Nordkette: čudoviti svet Karwendla z vrha Kemacherja81
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Nordkette: razgled na Innsbruck in Stubajsko deolino z vrha Kemacherja82
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Nordkette: pogled proti nadaljevanju grebena proti Dolgemu sedlu (ki je v resnici precej ostrejši kot izgleda na tej sliki) in Z delu Nordketteja, kjer poteka 2. del ferate83
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Nordkette: zelo izpostavljen del poti ob sestopu s Kemacherja I.84
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Nordkette: zelo izpostavljen del poti ob sestopu s Kemacherja II. - pogled nazaj proti vrhu85
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Nordkette: spust s Kemacherja - pot postopama postaja lažja, ko se greben razširi86
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Nordkette: utrinek s sestopa po grebenu87
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Nordkette: Langer Sattel (2258 m)88
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom ordkette: Langer Sattel89
Lustige Bergler Steig in Innsbrucker Klettersteig - zavarovani poti nad Innsbruckom Nordkette: pogled nazaj proti preplezanemu grebenu s položnejše južne strani s stojišča na planini Höttinger90
(+6)všeč
pg3. 07. 2020 12:23:02
Mogoče bi dodal le še par besed, ki sem jih zadnjič pozabil pripisat:
- "Lustige Bergler Steig" je zelo primerna zavarovana pot za spoznavanje okolja: majhna tehnična težavnost, slikovitost poti in okolice, bližina Innsbrucka, enkratni razgledi. Samovarovanje za količkaj izkušeno/-ega po moje ni potrebno (sam sem ga imel s sabo zaradi nepoznavanja pogorja, a ga nisem potegnil z nahrbtnika), edinole ob kaminu zna priti prav za občutek. Čelada pa naj bo med potjo kar na glavi, ker le-ta poteka po zelo krušljivem terenu s številnimi obiskovalci. Kalkkögel sicer ponuja številne druge možnosti, za samo plezarijo pa spričo krušljivosti skale ni idealen. Turca "za dušo".
- "Innsbrucker Klettersteig" je po drugi strani čisto resna ferata, ki zahteva polno feratarsko opremo in nekaj izkušenj. Tehnično res ni kaj prida zahtevna - morda celo med lažjimi - je pa izjemno dolga (samega plezalnega dela je dobre 3-4 ure (prvi del) in bojda dodani 2 za drugi del; kolikor začnemo s Hungerburga, je temu treba prišteti še dobre 3-3.30 ure vzpone in dodatnih 1400 m višincev), izpostavljena, predvsem pa poteka v resnem alpskem okolju in ne na kucljih, po kakršnih so speljane športne ferate - to precej spremeni občutek na poti. Zaradi grebenskega značaja - v končni fazi gre vendarle za zavarovano grebensko prečenje - in odsotnosti uradnih izstopov do kraja posameznega dela (verjetno bi lahko na kaki škrbini poizkusil v sili/nevihti s spustom po travnatem pobočju, a vendar) so stabilni vremenski pogoji nuja. Pod črto pa velja, da gre za razmeroma lahko, a zelo vzdušno in panoramsko ferato, skoraj do začetka katere se je moč pripeljati z žičnico, ki je ne morem ne priporočiti.
Do naslednjič!

PS: z oznakami vrhov grebena je manjša zmeda... drugi jasno označeni vrh, na katerega pristopi IK, je Östliche Kaminspitze (2435 m), kar piše tako v toposu poti kot na vrhu samem (v gromozanski vpisni knjigi in na križu), zemljevidi pa 3 Kaminšpice zapisujejo drugače (leta bi bila Sr. Kaminšpica). Sama pot naj bi peljala še na drugi dve, a četudi kot vsaka smela grebenska pot IK večkrat prispe na vrhe grebenskih vzpetin, kakih dodatnih označb ni več.
No, v končni fazi je to popolnoma brezpredmetno, ker gre kot vselej le prerekanje o nomenklaturi in često posiljenih skovankah, a se mi je vendarle zdelo omeniti, kolikor koga to vendarle pobriga.
Greben, po katerem poteka Innsbrucker ferrata, neposredno nad mestom1
(+1)všeč
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki