Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se s Krima (1107 m), vidi morje?
Glasuj
Seznam forumov / Slovenija / Splošni pogovori / Zeleni volčji jezik, alpska cepetuljka.

Zeleni volčji jezik, alpska cepetuljka.

Natisni
jojoj16. 01. 2016 18:43:33
Zeleni volčji jezik in alpska cepetuljka
Razlikovanje kukavičevk nekateri pravijo orhidejevk (Orchidaceae) je lahko kar nesigurno, samo po habitusu ali splošnem izgledu.
Zeleni volčji jezik in alpsko cepetuljko bomo zlahka zamenjali le po višini rasti in barvi »čelade«, to je 5 perigonovih listih, ki »pokrivajo« cvet, medten ko je 6. perigonov list (spodnji od 3 iz notranjega kroga) znatno drugačen – poimenovan medena ustna. Barva čelade je pri obeh vrstah zelo variabilna in podobna od zelenkaste, rumenkaste do rdečkaste.
Zlahka pa ju bomo ločili po sledečih lastnostih:
Zeleni volčji jezik - Coeloglossum viride (L.) Hartm.
Medena ustna je črtalasta – na dnu enako široka kot na konici. Na konici je razcepljena na 3 krpe, s tem da je srednja krpa izrazito manjša od stranskih, včasih skoraj zakrnela, da jo komaj opazimo, zato je medena ustna lahko na izgled dvorogljata (kot kačji jezik). Po barvi je lahko rumena do zelenkasto rdečkasta.
Steblo je gladko okroglo in olistnato najmanj z enim (1) stebelnim listom sicer jih je lahko 3-6.
Listi so ploski podolgasto jajčasti, na konici +- priostreni in nožničasto objemajo steblo. Pritlični so nekoliko večji od zgornjih.

Alpska cepetuljka - Chamorchis alpina (L.) Rich.
Medena ustna je proti vrhu klinasto zožena. Pri dnu je širša kot na vrhu. Cela! – nedeljena s topo priostreno ali zaokroženo konico. Sprva rumena a hitro propade in porjavi.
Steblo je robato in NEOLISTNATO!
Listi so samo pritlični , črtalasti približno enako dolgi kot steblo.
Naj omenim le še, da je po novem (trenutno) zeleni volčji jezik prerazporejen iz rodu Coeloglossum v rod Dactylorhiza, tako, da vas nebi zmotilo, če boste v najnovejši literaturi, ali v literaturi, ki šele nastaja našli vrsto Dactylorhiza viridis (L.) R. M. Bateman, Pridgeon & M. W. Chase. Pa mogoče celo brez navedbe sinonima Coeloglossum viride. V obeh primerih gre po slovensko za zeleni volčji jezik.
Naj rečem še, da je pri orhidejevkah skorajda nujno prikazati tudi medeno ustno, kajti mnogo je takih, ki jih lahko ločite med seboj le po tem »kriteriju«.
Pa še to. Vse slovenske kukavičevke – orhidejevke so OGROŽENE in zato zaščitene rastline. Toda neutrudne ljubiteljice narave bodo izgleda še naprej redčile vrste s trganjem cvetja. Naprimer lepi čeveljc na Zelenici bo kaj kmalu lahko izginil, tako kot škrlatna kukavica na slovenski obali. Pa še kakšna druga in drugje tudi.
Dekleta premagajte same sebe in pustite cvetje tam kjer ste ga videle. Fotografirajte pa ga z vso vnemo.
jojoj
Zeleni volčji jezik, alpska cepetuljka. 1
(+3)všeč
otiv16. 01. 2016 19:33:36
@jojoj, z vsega napisanega se vidi vaše odlično poznavanje cvetja.
Me veseli, da ste našli pot na našo stran - cvetje. nasmeh
(+2)všeč
zlatica17. 01. 2016 09:33:37
@jojoj, hvala za tako bogat in izčrpen opis obeh orhidej, pa še obogaten z nazorno fotografijo razlik. Tvoj strokovni opis kaže na profesionalnega botanika in hvaležni smo ti vsi laični ljubitelji cvetja, da z nami deliš svoje vedenje in znanje. Veselim se še kakšnega tvojega prispevka tudi v cvetoči sezoni v rubriki Katera rožca je to?, ko včasih sprašujem ljubitelje cvetja, kaj sem ujela v svoj objektiv. In vsekakor hvala tudi tebi, Peter, za podatke na temo teh 2 orhidej, tvoje fotke pa itak vedno pregledujem, ker so zelo kvalitetne in so mi dobro vodilo v dvomih o vrsti določene rožce. lp nasmehmežikanje
(+1)všeč
peter217. 01. 2016 12:31:02
nasmehHvala, sem dolžan pijačo nasmeh
(+1)všeč
lino17. 01. 2016 17:59:49
Samo strmim lahko. Kakšno obsežno poznavanje in razumljiva razlaga. Hvala!
všeč
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki