Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasuj

postaje PMR446

Natisni
Karletto31. 12. 2010 23:26:31
Ne me tepst po betici, če bo ta tema izven konteksta hribolazenja ali gorništva, vendar te naprave odlično delujejo prav v hribih in gorah.
Rekord v tem delu Evrope je bil postavljen leta 2006 iz našega Kanina do Cimona (2165m) v Apeninih na razdalji 330km. V Angliji so postavili rekord več kot 500km. eek Pred enim mesecom sem se iz Slavnika s tako napravo pogovarjal s sogovornikom v Bologni, kar znaša 250km!

Govorim o radijskih postajah, ki delujejo na frekvencah 446 MHz in za njihovo uporabo ni potrebno opraviti nobenega izpita. Poleg tega ni potrebno plačati nobenega dovoljenja za uporabo, v nasprotju z Italijo na primer.

Na hitro o postaji ->
Naprava ima 8 kanalov in veliko t.i. podkanalov. Funkicja s podkanali je zaželjena, ni pa nujna. Oddaja z močjo 0,5 vatov, zato se le ta odlično odreže na odprtem in 'na visokem'. Oviro ji lahko predstavljajo bloki, drevesa, nevihtni oblaki itd.

V svetu PMR446 nekako velja, da prvi kontakt vzpostavimo na kanalu8 / podton 0 ali na kanalu8 / podton 8 in potem po dogovoru s sogovornikom nadaljujemo pogovor na drugem kanalu.

Torej odličen hobi, ki se dobro ujame s palicami in gojzarji. nasmeh

Srečno 2011






všeč
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki