Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se od Zgornjega Kriškega jezera, vidi Bovški Gamsovec?
Glasuj
Seznam forumov / Slovenija / Splošni pogovori / Cepin-dereze-palice

Cepin-dereze-palice

Natisni
lakkon23. 12. 2012 19:42:37
Pozdravljeni.

Sem šele zadnji dve leti hribo- in goro-lazec. Z zares zimskimi razmerami, to mislim pozimi, ko normalno vreme, do sedaj nimam zadosti izkušenj. Mika me, da bi tudi zimo oz. ko so še zimske razmere izkoristil za obisk sredogorja in morda tudi kakšne višje ležeče gore.

Bolj zahtevne pohodno-plezalne poti, vsaj za to zimo še, odpadejo. Nabavil sem si še do nedavnega manjkajoče dereze, ustrezne za omenjene poti, in cepin. Hodim skoraj vedno po le označenih poteh, česar se naj bi pozimi še bolj držal. Ni me strah v gorah, a hribolazim v okviru svojih zmožnosti in postopoma napredujem. Nekaj me rahlo muči iz Učnega filma: Kako preživeti pozimi II., ki mi je drugače res super!:

http://www.youtube.com/watch?v=d_SdAxRhAIE

Najbrž ste si ga nekateri ogledali ali pa imate dovolj sami izkušenj. Opozorilo, ki je v njem, mi je kar zanimivo, ki ga - to moram priznati - da nisem poznal: NIKOLI NE UPORABLJAMO SMUČARSKIH PALIC SKUPAJ Z DEREZAMI! Najbolje, da si vsak pogleda od 0:45 dalje do omembe prej povedanega.

To je najbrž mišljeno za bolj strmejše, trdnejše (ali pa tudi ne) terene, kjer so cepini v primerjavi z palicami manjši, lažje 'vodljivi' ter bolj specializiran pripomoček pri padcih, zdrsih in tako dejansko pomagajo pri zaustavljanju ter tudi pri lažjem in bolj varnem vzpenjanju. Zdej, če je pa pot v sredogorju pod snegom in ne ravno strma, a še vedno trdna, deloma tudi ledena, pa najbrž gredo skupaj palice in dereze. Cepin pa tudi blizu dosega roke po potrebi. Palice nam vseeno dajejo neko oporo, vsaj tistim, ki jih zelo uporabljajo.

Kaj pravite? Najbolje vse imeti s sabo in glede na dejanske razmere ukrepati, a?
všeč
Jure S23. 12. 2012 20:05:37
Jaz ti predlagam družbo izkušenega gornika...kakšen tečaj gibanja v gorah pozimi...planinsko društvo...ali mogoče celo alpinistična šola.
Naštel sem ti nekaj variant...tako boš dobil največ izkušenj in znanja.
Še veliko lepih trenutkov v hribih nasmeh
(+2)všeč
ljubitelj gora23. 12. 2012 21:30:12
Nekdo ti mora tako pokazat, razložit, kak nasvet dat, trenutno je kar nekaj dogodkov za varno hojo po gorah, te youtube filmčke vzam samo za to kar te čaka. Je pa ena velik ˝problem˝, če ne poznaš letne poti potem tud pozim ˝težko˝ greš v gore, ni rečeno da bo vedno shojeno oz. pravilno shojeno, markacije so zasute, pot gre res malo po svoje, ampak smer je znana. Sem se danes sam spraševal, kako bi našel pravo pot, če nebi poznal letne poti. Kar se tiče cepina, derez, palic, zimskih gojazrjev, čelade...to te bodo naučil na tečaju.
Nekaj tečajev:
http://www.grs-kamnik.si/novice.php?pid=442

Društvo Strmina
11. januar 2013
17:00
Okrešelj
drustvo.strmina@gmail.com

http://www.grs-trzic.si/

Dal sem ti samo tri dogodke, torej ne oklevaj in se prijavi.
všeč
bostjanp24. 12. 2012 07:59:51
Kot pravi LG, najbolje se je udeležit tečaja, kjer ti bojo vse lepo razložili in hoja pozimi ti bo velik užitek. Poleg tega pa je tudi priporočljiva udeležba na kakšnih lažjih pohodih pod vodstvom vodnika, kjer se znanje le še nadgrajuje in utrjuje.
všeč
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki