Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Vreme
vreme / snežne razmere
  

Snežne razmere v gorah

Poročilo - petek, 13. 12. 2019, 9:31 (ARSO)
Splošna nevarnost plazov je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.
Opis stanja in napoved (petek, 13. 12. 2019)

Splošna stopnja nevarnosti - petek, 13. 12. 2019
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno v visokogorju nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje, a se bo čez dan zaradi sneženja POVEČALA.. Veliko je zametov in opasti, ki se lahko predvsem na strmejših pobočjih sprožijo večinoma le pod večjo obremenitvijo snežne odeje.

Snežne razmere
V četrtek je v gorah zapadlo od 5 do 15 cm suhega snega, najmanj v vzhodnem delu naših gora, največ v Julijskih Alpah. Novi sneg je rahel in močno spihan. Podlaga je večinoma skorjasta ali trda, le v zatišnih legah visokogorja mehka. Danes čez dan se bodo snežne razmere HITRO SPREMINJALE!

Predviden razvoj vremena
Danes bo oblačno in megleno, padavine se bodo na zahodu krepile in postopno širile nad Kamniško Savinjske Alpe in vzhodne Karavanke, kjer bo začelo snežiti šele pozno popoldne ali proti večeru. Pihal bo močan jugozahodnik, ki se bo zvečer obrnil v severni do severovzhodni veter. Jutri bo pretežno jasno. Pihal bo šibak do zmeren veter zahodnih smeri. Nulta izoterma bo na nadmorski višini okoli 2000 m. V nedeljo bo v vzhodnem delu naših gora sprva delno jasno, popoldne bo več oblačnosti. Drugod bo zmerno do pretežno oblačno in tudi megleno. V zahodnih in južnih Julijcih ter predgorju bodo občasno manjše padavine. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 1600 m. Pihal bo okrepljen jugozahodnik. V ponedeljek bo vreme podobno, tudi na vzhodu bo precej oblačno. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 2000 m.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo danes čez dan začela debeliti. Do jutri zjutraj bo v Julijskih Alpah zapadlo od 20 do okoli 40 cm snega. Podobno količino pričakujemo na Snežniku, od 10 do 30 cm pa drugod v naših gorah. Snežilo bo na povečini trdo podlago, zato bo pod novim snegom šibka plast, po kateri se bo novi sneg lahko plazil. Veter bo delal zamete. V naslednjih dneh se bo v višinah precej segrelo. Sprva bo zaradi otoplitve snežna odeja postala bolj labilna. Pričakujemo, da se bodo lahko spontano plazili najprej plazovi nesprijetega novega snega, nato tudi kložasti plazovi, nižje pa tudi talni plazovi na strmih, travnatih pobočjih. Sneg se bo hkrati tudi hitreje sesedal in preobražal in v ponedeljek ali torek se bo snežna odeja že nekoliko stabilizirala.

Naslednja objava: ponedeljek, 16. 12. 2019

Vir: ARSO
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki