Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
  
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasuj
Navihan / Zadnja sporočila

Navihan - Zadnja sporočila

Začete teme:
Navihan11. 04. 2011 21:08:09
Med obiskom Črne gore sem se danes odpravil na Visitor 2210, ki se dviga nad mestoma Plav in Gustinje in nudi čudovite razglede na verigo Prokletije.
Prosim moderatorja za prestavitev objave v ustrezno rubriko.
Navihan11. 04. 2011 21:04:23
Med obiskom Črne gore sem se danes odpravil na Visitor 2210 mnv, ki se dviga nad mestoma Plav in Gustinje in nudi čudovit pregled oziroma razglede na skupino Prokletije.
Komentarji:
Navihan4. 06. 2017 21:32:01
Veliko je že povedanega o tej čudoviti gori v predhodnih objavah in njena veličina je res velika. Večino objav na forumu je takih, kjer so opisani uspehi in doseženi cilji, manj pa je opisov ko ne gre vse po planih. Moj opis v nadaljevanju bo nekaj takega, zato ga želim deliti z vami. Že večkrat sem bil v neposredni bližini Matkove kope, tako na Matkovem sedlu, kot Matkovi krnici pri prečenju grebena iz Mrzle gore, nikoli pa ne na pobočjih Matkove kope. Tudi včeraj pozno popoldne sva se z mojo drago po izboljšavi vremena odpravila le na Jerebičje, vendar sem se nato instiktivno odločil, da grem sam še na Matkovo kopo, ona pa se je vrnila nazaj proti Pavličevemu sedlu. S pristopom na vrh nisem imel težav. Iz forumov sem imel v glavi le, da je možno po grapi pri Matkovem zobu proti vrhu. Bilo je kar nekaj rušja in izpostavljene plezarije. Na vrhu sem bil okoli 20.00. Sestopal sem proti melišču in se nato usmeril nazaj proti zobu. Tako pridem do dvojnega okna, kjer se že mrači.
Prečim še naprej v desno in se spustim k stenam zoba. Napredovanje navzdol mi zapre skok. Nazaj ne grem, ostane samo še varianta navzgor nad sedelce pri Matkovem zobu oz. pod steno. Od tam pa čez grapo do pristopne stezice, ki sem jo takoj prepoznal. V lažjem svetu gozda mi koncentracija malo popusti in misleč na lažjo pot do Matkovega sedla se stezica naenkrat izgubi, pobočje postane zelo strmo. Misleč da sem prenizko se usmerim levo navzgor in po kakšnih 30 višincih naletim na skok pred sabo, ki podnevi ne bi bil problematičen. Izkušnje iz mnogoterih drugih nočnih pohodov, sama noč in seveda tudi že utrujenost pa sprožita v možganih alarm, "Čas je da se ustaviš". Čeprav sem se popoldne odpravil le na Jeribčje sem imel v nahrbtniku vse potrebno za bivakiranje. Sporočim, da sem se ustavil in me ne bo v dolino, se toplo oblečem, popijem preostanke vode in začnem dremati. Ob skoraj polni luni, zvezdah in brezvetrju predremam do svita. Nemalo sem bil zjutraj ob svitu presenečen ko na svoji levi opazim obrise Matkovega zoba. Kako je to sploh mogoče, saj bi moral biti na pobočju, ki gleda proti Matkovem kotu in ne proti Avstriji. Ampak dejstva so govorila drugače. Dejstvo je, da sem sinoči ko sem prihajal od zgoraj zgrešil na samem križišču stezic, kjer bi se moral usmeriti desno proti Matkovemu sedlu, dejansko pa sem se usmeril levo (ponoči je bilo to naravnost) na stezico, ki pelje pod Matkov zob. Misleč, da sem na južnem pobočju oz. nad Matkovim kotom sem z popravljanjem smeri v levo in navzgor pravzaprav hodil nazaj proti grapi pri Matkovem zobu. Zjutraj se je izkazalo, da sem bivakiral le 10 m pod stezico preko katere sem včeraj šel že dvakrat. Zjutraj se spočit in ob dnevni svetlobi odpravim nazaj proti Jerebičju, kjer v jutranjem soncu občudujem vrhove okoli sebe.
Verjamem, da bo več vrst komentarjev na mojo objavo, zato tudi ne bom pisal posebnih zaključkov, vsak si naj izlušči svoje mišljenje. Zase vem, da me vsaka gorska izkušnja bogati in veča spoštovanje do gora, hkrati pa je doživeti trenutek neponovljiv in veličasten kot je bil današnji jutranji kukovičji kuku, ki te sredi gozda predrami namesto vaškega petelina.
Navihan30. 04. 2015 20:43:08
Uffzavijanje z očmi, ste mi obudili spominenasmeh in naredili skomine.
Čudovite police so res tam pod Rigljico in Rušico, da o pogledih ne govorim, a ne za vsakogar.
Strme trave pa pridejo še na vrsto. Sem se nekaj let nazaj vračal iz MMP čez Kotle in hotel priti Za ak do bivaka, vendar sem pod Spodnjim Kotlom začel prečit previsoko in me je ustavil skok, vrvi za abzajl pa nisem imel in še noč me je ulovila in ni bilo druge kot v dolino in nazaj Za ak. Vse za kondicijovelik nasmeh in pivo.
Navihan18. 08. 2013 15:50:01
Čestitam, sem bil prejšnji teden na VMP in večkrat tudi na Kačjem jeziku, ampak mi paradajz ni nikoli zadišal, bi moral biti še kakšen feferon zravennasmeh.
Navihan18. 08. 2013 10:15:30
@geppo, tvojo naloženo nalogo nas je podnevi večina že naredila, tko, da se tam okoli podimo samo še pri polni luni.velik nasmeh.
Tista dva metra izpostavljene plošče iz tvoje zgornje slike na prehodu proti pastirski pa tudi ni problem.

In seveda pozdrav vsem skupaj, tudi @domačinom.

Navihan9. 08. 2013 23:18:33
Vsekakor dereze h katerim paše cepin, saj je ledenik kar strm. Na spodnji povezavi je slika od vćeraj.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=408622795921013&set=a.137843809665581.27141.137682189681743&type=1&theater¬if_t=lik
Navihan28. 07. 2012 22:42:00
Vsekakor smo imeli vsi, ki smo se včeraj odpravili v gore čudovit dan, ne glede kje smo se nahajali in razmere so bile fenomenalne.
Navihan28. 07. 2012 22:12:48
Ajda lepo si naju ujela v Amfiteatru, edino mesto v vršnem delu, kjer sem si privoščil spraviti čelado in izvleči palice. Izgleda, da imaš odličen zoom na aparatu, no ja res je da je mene tudi precej skupaj. Ti pa si naju verjetno slikala iz DK. Hvala za slikco. lp.
Navihan28. 07. 2012 18:25:21
Včeraj sva se s prijateljem odpravila na Široko peč iz Za Aka in iz vrha nadaljevala po grebenu do Dovškega Križa. Sledil je spust v Poldov rovt. Se pravi ravno obratna pot kot sem jo opravil lansko leto sam. Vsekakor je včerajšnja smer težja, saj sva vse vmesne stolpe preplezala direktno, brez obvozov.
Pot je seveda primerna le za najbolj izkušene gornike in varovanjem oz. v spremstvu vodnika.

Gornikov je bilo včeraj na robu Amfiteatra veliko, od Kukove špice, Škrnatarce, grebena do Dovškega Križa in samega DK, medtem ko sva bila na tej strani sama.
Navihan21. 07. 2012 01:09:16
Najprej velike čestitke za izredno turo. Poglej čemu lahko vse botruje ženska pozabljivost nasmeh. Prle je v svoji knjigi Grebeni Slovenskih gora opredelil ta greben za brezpotne in rušnate ekstremiste. Prle se je tretjega vršaca na poti izognil z obhodom po levi, me zanima če je tle ta grapa, ki jo opisuješ. Kot veš imam tudi sam željo po tem grebenu, saj sva se o njej pogovarjala že lansko leto. Upam, da se mi bo letos poklopilo.
Lep pozdrav. Janez
Navihan20. 07. 2012 20:58:55
Včerej z novim prijatlom Andrejom iz Kamniške bele preko Skoka, Šraj peska in grape Vršičev na Vežico in naprej na Lučkega Dedca. Spust do Korošice, potem pa preko Petkovih njiv nazaj v dolino v smeri Najnar štanta, ki ga na žalost nisva videla, imava pa zato novo varianto do doline med potema čez Skok oz. Najnar štant. Še posebej mi je bila všeč grapa v steni Vršičev, ki te popelje direktno na vršno planoto, kjer najdeš veliko veliko rušja in prečudovitih planik.
Navihan18. 07. 2012 17:33:01
A si kdo za jutri želi družbe v hribih, sem si ravnokar podpisal dopust, lahko pa gremo že tudi nocoj ha ha. Vse možne variante in lokacije sprejemljive, prednost dajem brezpotjem in ruševju... lp
Navihan9. 07. 2012 22:29:10
@lijaneja, nič v Martuljku in tudi kje drugje zame ni kar tako in z levo roko, predvsem resna presoja in poznavanje svojih zmožnosti je ključno in najbolj pomembno. Rigljica vsekakor ni za občasne in neizkušene gornike, je pa opremljena na ključnih mestih z klini, kar z ustrezno dolgo vrvjo omogoča varen sestop. Nekaj slikc pa je sedaj pripetih.
Navihan9. 07. 2012 21:05:49
Včeraj sem se odpravil na Rigljico in Rušico iz Martuljka, na povratku obiskal Kurji vrh in se spustil k Jasni. Čista divjina in samota, saj niti na Kurjem vrhu glede na vpisno knjigo ni bilo nikogar. Orientacijsko se nisem veliko pripravljal, kar mi je na koncu pri sestopu iz Kurjega vrha verjetno podaljšalo turo za kakšne pol ure ali pa tudi ne. Še danes si nisem na jasnem ali sta iz Kurjega vrha v vršnem delu do steze, ki povezuje Martuljek z KG dve stezici ali ena sama. Dvom se mi poraja zaradi ogromno ruševja na delu steze od križišča z povezavo v smeri Jasne.
Sam dostop na Rigljico in naprej Rušico mi ni povzročal težav. Od balvana PP do sedla levo od KV, nato po veznem grebenu do vršnega dela kjer se začne plezanje, kratek spust v grapo in potem najzahtevnejši del kakšnih 20m in naprej proti vrhu Rigljice, od tam pa še do Rušice. Pričakoval sem večjo podrtijo, vendar je vseeno skala tu bolj kompaktna kot na Oltarju, Rokavih ali ŠP.
Navihan9. 07. 2012 20:18:15
Čestitke obema za čudovito turo, za ključe je pa sigurno Mrzla gospa poskrbela, si ni dovolila, da bi se tam okol smukala, nje pa ne obiskala. lp
Navihan4. 07. 2012 09:41:46
Čestitam Volk za turo saj je teren v začetnem delu grebena gledano z Krničke res kriza, zato naslednjič poiščem prehod bolj stran od grebena oz. prečenje od sedla po vzhodnem pobočju in nato navzgor. lp
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki