Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
  
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasuj
Lukito / Zadnja sporočila

Lukito - Zadnja sporočila

Začete teme:
Lukito20. 04. 2021 09:38:05
V prilogi je krajsi opis. Otvoritev table bo 22.4.2021 v Guncljah, prvi organiziran pohod po njej pa 8.5.2021.
Lukito20. 07. 2020 13:42:46
Sniezka, 18.7.2020

V soboto sem izkoristil priloznost obiskati najvisji vrh Ceske. Startal sem iz kraja Karpacz na Poljski strani. Morda bo vecini bolj znan bliznji kraj Harrachov na Ceski strani, kjer so pozimi tudi smucarski poleti.

Parkiral sem na "Parking pod Sniezka", kjer lahko placas dnevno parkirnino 20PLN (4-5EUR) na avtomatu. Ker pa nisem imel kovancev in kartice ni spejel sem parkiral 5m naprej na drugi strani ceste, kjer je parkirmajster in placas 15PLN (3-4EUR) in dobis tudi racun. Potem sem se odpravil proti sedeznici ki te pripelje skoraj do vrha, jo obsel in pri hisici placal 2EUR takse za vstop v nacionalni park.

Na poti do koce Strzecha Akademicka nisem srecal skoraj nikogar, sem se pa prikljucil lepo urejeni s kamnom tlakovani poti, kjer sem zacel srecevati vec pohodnikov. Vreme se je precej poslabsalo, zacelo je pihati in zapirati. Kasneje se prikljuci tudi pot od zgornje postaje sedeznice in kar naenkrat je bilo okrog mene polno ljudi, sem mislil da romamo na Brezje. Procesija je sla bolj pocasi, zato sem raje odvil na desno bolj strmo in razgledno pot. Videl sem predvsem veliko megle.

Na vrhu je kapela podobna nasi na Kredarici, Okrepcevalcina kjer je nekaj miz, vremenska postaja kjer je veliko prostora, a je zaprta za javnost ze od leta 2015, mnogo obiskovalcev in se vec megle. Kot kaze sem imel tudi edini s seboj rokavice ki sem jih prav z veseljem nataknil preden sem se odpravil naprej. Ker sem imel casa dovolj sem se odlocil da grem se malo naprej po grebenu in naredim lepo krozno pot. Ko sem se vracal proti parkiriscu sem prestopil mejo parka in nato spet vstopil. Na vsaki taki poti je nadzornik kateremu lahko spet placas ali pa pokazes dnevno karto.

Do vrha sem potreboval cca 1:30 normalne hoje, vse skupaj pa dobre 4 ure (s postanki).
Komentarji:
Lukito14. 07. 2023 10:05:21
Ce imas sirso nogo in so cevlji ozki ni resitve in se ne o uhodilo in si kupi druge. Vse ostalo je izguba casa in denarja.
Lukito9. 01. 2023 10:45:26
V soboto je bila tabla za prepoved prometa v Krmo zjutraj. Navadni avtomobili so sli nekako do Kovinarske koce, naprej pa visji avti in en pogumen stajerc ki je sesul novo Hondo.

Vsekakor popolnoma trdo in zmrznjeno, se je pa videlo da je nekdo spluzil cesto do neke mere. Danes sicer snezi in v cetrtek bo tudi, tako da bodo razmere popolnoma drugacne.

Sva pa s kolegom tudi zlezla na Triglav, najvec je bilo hrvatov, nekaj italijanov, ostalo slovenci. Razmere odlicne, naveze malo upocasnjujejo promet in kaksni prepotentni ljudje, ki ne morejo 20 sekund pocakati in se zabasejo med ljudi tako da ne gre ne naprej ne nazaj naj malo premislijo o svojem obnasanju.
Lukito22. 09. 2022 08:26:40
Zdravo

Zalostna novica, ampak upam da bo orisala kaj vse se lahko zgodi. Znanec, poljski gorski vodnik in resevalec je sel z zeno v Tatre. Porocajo da sta na travnatem pobocju sprozila manjsi plaz, potem pa se do roba nista mogla ustaviti in sta padla cez, sneg ju je pokopal.

Zaradi slabih razmer helikopter ni mogel vzleteti, tako da so resevalci odsli na kraj nesrece pes. Izpod snega so ju odkopali mrtva.

To se je zgodilo vceraj - septembra. Oba sta bila zelo izkusena.

https://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-tragiczny-wypadek-w-slowackich-tatrach-zginal-znany-polski-p,nId,6299909#crp_state=1

Roksi, Andrzej, naj vama bo lahka.
Lukito22. 08. 2022 16:58:25
Nedelja, 21.8.2022

S kolegom sva ugotovila da njemu Mrzla Gora še vedno "manjka", jaz sem bil pa le enkrat in je od tega je že vsaj 15 let. Parkirala sva v Logarski dolini in kar hitro stopila do Okrešlja in naprej proti mrzli Mrzli gori. Napoved vetra je bila cca 50km/h, ampak se je zares čutilo samo na nekaj mestih. Izbira je bila tudi posrečena, saj nad Mrzlo goro ni bilo nobenega oblačka, Rinke, Planjava, Skuta in ostali pa so imeli vsi kapo.

No, pri vstopu v plezalni del sva pospravila palice, si nadela celadi in jakni da ni zeblo, potem pa sva poplezala do vrha. Moram priznati da sem imel v spominu precej bolj krušljivo goro, ampak je skala na pomembnih mestih zelo kompaktna in se lepo stopi na trenje. Pot je tudi lepo speljana večinoma po naravnih prehodih, tako da je vsaj nama zelo všeč in sva navdušena ugotovila da jo morava večkrat obiskati. Res pa je da je varoval malo in bodo imeli manj izkušeni verjetno večje težave s pristopom.

Na vrhu pozdrav soplanincu, stisk roke, par slik in kar lepo nazaj v dolino. Pri sestopu sva srečala še en par, drugace pa so ljudje v glavnem hodili proti Savinjskemu sedlu.

Lepo je bilo.

Lp, Luka
Lukito4. 08. 2022 21:00:11
Pozdravljeni

Na sliki št. 5 je žig nasmeh

Blazinice morda res ni ker sta me fanta na vrhu prosila ce lahko žigosata z mojo. Za knjigo ne vem ker nisem odprl skrinjice.
Lukito3. 08. 2022 18:02:07
Ponedeljek, 1.8.2022

Vsako leto si zastavim ene 2-3 malo daljše ture. Ena izmed njih gre ponavadi čez Triglav. Letos je šlo takole:

Parkiral sem v Krmi in se v temi podal proti Rjavini. Pod pl. Zgornja Krma sem malo iskal tisto izrazito lovsko pot. No, trik je v tem da je ne iščeš, ampak jo enostavno zagledas in se odpraviš po njej. Pot pelje mimo stare pastirske koče, visje pa se spet priključi markirani poti. Ko markirana pot spet izrazito zavije proti Dovškim vratcom, sem jo ubral naravnost skozi Kravjo dolino - morda celo malo predaleč. Ampak tam je zaviti proti bombniku vedno loterija. Prav po travi ne gre, nekje bos sigurno naletel na gosteje poraščen teren. Tako sem prišel do razbitin letala, malo poslikal, nataknil čelado in se po meliscu povzpel proti Temenu.

Letos pot ni prav izrazito uhojena, tudi vse mozice je podrl sneg. Sicer sem postavil enega tako da ga bodo tisti ki vedo kje iskati prehod lažje našli; vseeno pa je potrebno kar precej pazljivosti, erozija je naredila svoje, tako da gre del prehoda kak meter višje in če ti spodrsne na grušču...
Uspešno sem prečil, potem pa naravnost navzgor. Vijugal sem nekako tako da se mi na melišču pod nogami ni vse podiralo in kmalu dosegel vrh Rjavine. Gor sta bila še dva fanta ki sta prišla po plezalni, malo smo se slikali, potem pa odšli novim dogodivscinam naproti.

Spustil sem se cez malo Rjavino, Stanicev dom sem preskočil in kar naravnost prečil na pot ki gre mimo Rži proti Kredarici. Tam sem naredil kratek postanek, pospravil palice in potem proti vrhu. Na poti seveda vidiš marsikaj, jaz vsem skupaj zelim le veliko sreče; škoda besed. Kmalu sem dosegel vrh, gor srecal nekaj znanih obrazov, na hitro pozdravil, vprašal za par nasvetov in kar hitro sestopil do Dolica. Tam se je začela kriza, noge niso šle nikamor, sonce je začelo prižigati tako da do vrha Kanjavca ni bilo najlepse. Poprovec sem tudi kar hitro pozabil. Ampak je šlo. Malo sem si odpocil, potem pa med obema vrhovoma Kanjavca sestopil proti Prehodavcem. Zagledal sem tudi greben m/v Špičje, ampak sem že drugič rekel da... drugič.

Na Prehodavcih sem naredil malo pavze, pojedel en dober Ričet, potem pa kar hitro potegnil mimo na pol praznih jezer čez Komarčo do Hotela Zlatorog kjer prodajajo najboljše hladno pivo na svetu. Vsaj v tistem trenutku se mi je tako zdelo.


LP, Luka
Lukito11. 02. 2022 13:59:39
Glede na facebook uredu, hodijo pa na Tursko in Rinke
Lukito28. 01. 2022 18:46:25
Iz Kota ali Krme mimo M. Rjavine.

Ce bodo razmere. zmeden
Lukito16. 12. 2021 13:11:23
Ce ne drugace, potem v Gorjah pri Mercatorju. velik nasmeh
Lukito13. 11. 2021 17:59:21
Zdej ne vem a jest slabo vidim alpa... gre enim na zivce to da folk hodi po snegu?

To so najbrz te isti "ljudje" ki mi zrak onesnazujejo s svojim dihanjem.
Lukito9. 11. 2021 09:35:15
Kmalu bodo nove nalepke GRS podpornik, pa si lahko polepite avtomobile, celade itd. Vpisne skrinjice pa pustite pri miru.
Lukito4. 11. 2021 12:40:01
Bom napisal za Garmin, ker ga uporabljam.

1. Vse te ure so pametne ker je to v nekem jedru in na vsem modelih. Od osnovnega do najbolj naprednega. Ce ti ni vsec si pac izklopis, ugasnes posiljanje sporocil (notifications) na uro ali pa izberes katera sporocilo oziroma katere aplikacije lahko. Jaz pri sebi opazam da mi pride prav tako v pisarni kot v situacijah kjer telefona ne nosis v roki. Je pa to precej stvar posameznika.

2. Merilci srcnega utripa na zapestju so ze kar dobri. Prej sem imel model 735xt, sedaj 945 in razlika je da ta meri tudi kolicino kisika v krvi. Kako zanesljivo je? Med spanjem super (sedaj pokaze tudi analizo spanja, ...) cez dan super, med aktivnostvjo po vecini super. Imel sem tezave na dolocenih verzijah softwara za uro.
Merjenje na zapestju ko delas intervale ni dobolj hitro in natancno. Potrebujes pas okrog prsi. To ti bo vsak proizvajalec povedal. Ko pa teces ali gonis v hrib bo pa to na zapestju cez glavo dovolj.
In ce pac noces lahko to izklopis.

3. Visinomer je na osnovnih modelih odvisen od GPS-a oziroma GPS signala. Blizu stene pac ne dela OK. 735xt je malo skakal zaradi tega. 945 ima barometer in GPS tako da je zadeva zelo zanesljiva, dovolj natancna in kalibriram malokrat (oziroma nikoli). Ce bos visinomer precej uporabljal ti priporocam model ki ima vgrajen barometer, ni pa pogoj - tudi brez gre ok.

4. Novejsi modeli imajo dostop do Garmin explore aplikacije ki ti da gamrin mape na uri in telefonu. Nekje so dobre, nekje obstajajo druge boljse. Jaz sem precej v tujini in v zivo gledam kje se gibam (imen hribov ali poti ne poznam dobro pa se zakomplicira se z njihovim jezikom), v nacionalnem parku je veliko poti. Pogledas na telefonu in ti v zivo na karti kaze tvoj track, kje si hodil in enostavno pogledas kje bos sel nazaj na izhodisce - pa se lepo krozno pot lahko naredis.


V druzini imamo sedaj ze skoraj vsi tako/podobno uro. Spodbuja te pri tem da se vec gibas, ves koliko korakov si dejansko naredil (ja slisi se smesno za sportnike, ampak obstajajo tudi drugi tipi ljudi ki so manj aktivni). Sam sem vcasih brez ker "moram" za kaksne dogodke nositi kaj drugega in jo kar hitro pogresam.

Baterija na novejsih modelih? Cca 1 teden ce vsak dan "snemas" eno uro aktivnosti, jaz imam vklopljene tudi vse pametne stvari. Napolni se pa v cca 45 minutah.
Lukito4. 10. 2021 14:03:59
Petek, 1.10.2021 - KSA krog okrog Jezerskega

Ravenska Kočna - Češka koča - Jezerska Kočna - Kokrska Kočna - Jezerska Kočna - Grintovec - Dolgi Hrbet - Štruca - Skuta - M. Rinka - Š. Rinka - Križ - Kranjska Koča na Ledinah - Slovenska - Ravenska Kočna

Ob cca. 6:30 sem parkiral, pred menoj en avto s CE in enim planincem, zraven mene drugi s KR in tremi bolj tekaškimi planinci. CE je startal prvi, za njim KR, jaz sem šel pa najprej preveriti situacijo v grmovje. velik nasmeh  Ko sem se vrnil na parkirišče se je ravno začelo daniti in tako sem se poti lotil tudi jaz.

Proti Češki koči sem ujel CE, potem on mene pri Češki pa sva rekla nekaj besed o planih za danes. Sam je šel proti Dolgemu Hrbtu, tako da se je njegova pot višje odcepila v levo, jaz pa sem neuspešno lovil KR tekače. Višje se pot postavi pokonci, tako da sem pospravil palice in nataknil čelado ter nadaljeval po bolj plezalnem delu proti Kočni. Tam se je ekipa KR toliko upočasnila da sem jih le prehitel in kmalu smo skoraj skupaj pridihali na greben in obrili v desno proti Kočnama. Tukaj se je potrebno spopasti z malo zoprnim delom kjer snames nahrbtnik in se dobesedno splaziš po gladki skali da lahko nadaljuješ proti Kočni. Na Jezerski Kočni smo rekli tudi nekaj besed z ekipo KR, malo so me postrani pogledali ko sem razkril načrte (oziroma v tistem momentu še bolj želje) za ta dan. Potem smo se poslovili, jaz sem jo mahnil proti Kokrski Kočni, oni pa nazaj v dolino.

Pot do Kokrske Kočne potrebuje malo ljubezni, kakšen klin je že zmajan, markacije bodo tudi kmalu potrebne obnove. Kot lasten prispevek k temu sem na Kokrski prvič preizkusil mojo novo pridobitev - odstranjevalec vinjet in tako postrgal stran (skoraj) vse nalepke in jih pospravil v nahrbtnik. Orodje bo potrebovalo malo dodelave, saj je rezilo skorajda premehko. Potem sem obrnil in se odpravil nazaj proti Jezerski Kočni, se ulegel na skalo pri nizkem prehodu ki je tako zlizana da kar sam zdrsneš na drugo stran. Ali pa v prepad, če ne paziš.

Nadaljeval sem po grebenu proti Grintovcu in ga kar hitro dosegel. Tam sem si vzel malo časa, pomalical, prosil soplanince za sliko, vrnil uslugo in pretehtal kako naprej. Časovno je bilo vse OK, pa sem krenil proti Mlinarskemu sedlu. Pot do tja je na nekaj mestih malce zračna, v pomoč so jeklenice. Tukaj sem se moral odločiti: Ali dol ali pa bo treba potegniti še kar nekaj kilometrov. In sem šel. Naprej.

Proti Dolgemu Hrbtu je verjetno najbolj zračen ravno vstop. Problem je tam naprej bolj orientacijski. Markacije so popolnoma zbledele, sploh od vrha Dolgega Hrbta proti Štruci je potrebna velika pazljivost da ne zaides. In tako se je zgodilo tudi meni nekajkrat, ko pot postane prezahtevna - poglej ce vidis kaksno markacijo. In da ne bom v tej zgodbi edini, je tudi CE priplezal iz ene grape in komentiral da tam pot sigurno ne gre.  velik nasmeh

Ko prideš do odcepa za Štruco te pozdravijo na novo narejene markacije. Malo naprej pa se družina Kozorogov. Tako sem jih obšel, se dotaknil vrha in nadaljeval proti Skuti. Tudi do tja je pot brez posebnosti. Na vrhu smo se malo pogovorili, poslikali, potem pa vsak na svojo stran. Sestop s Skute je kar zahteven, malo je podrto, malo je odprto, malo gladko, ampak nič ekstremnega. Naprej gre pot levo čim višje po melišču in kmalu našel markirano pot do smerokaza.

Potem sem pa odvil kar direktno gor do Male Rinke, kjer se lepo vidi tudi na Mrzlo Goro. Od tam na Štajersko, kjer v skrinjici ni vpisne knjige. Ugotovil sem da imam tekočine še 0.5l - zlata rezerva nekje na dnu nahrbtnika. Tako se je počasi začel sesuvati načrt, da bi naredil cel krog in v turo vključil tudi Ledinski vrh ter Veliko Koroško babo. No, kar dobro utrujen sem pristopil na Križ (Koroško Rinko), se vpisal in potem odpravil po zavarovani poti na Jezersko stran.

To pot sicer še vedno obnavljajo in verjamem da je na gor veliko lažja kot na dol. Pa se malo je zmajana v zgornjem delu, tako da je šlo precej počasi in ne ravno z užitkom, ko sem gledal da pod mano kakšnih 500m ni ničesar. Nižje je opaziti da je pot lepše vzdrževana in celo na novo markirana. Spustil sem se proti megli in končno dosegel melišče. Ledinski vrh in Baba sta odpadla, v Koči na Ledinah je zunaj voda - druge izbire ni bilo. Tako sem zarezal v meglo in kmalu dosegel Kranjsko kočo, le vode zunaj ni bilo. eek

Nekatera okna so bila zaprta, nekatera odprta, pa sem poskusil srečo. No, oskrbnik je ravno prišel in zato je bilo odprto, drugače je odprto samo ob sobotah in nedeljah. Tako sem dobil liter izotonika in kar dolgo debato o tem kako kradejo smuči in druge zadeve. Zadnje čase v hribih res izgine mnogo stvari, ter ostane precej nepotrebnih (smeti). Potem smo pogovor nadaljevali še pred kočo toliko časa, da sem lahko na čelado nataknil svetilko in sestopil po Slovenski do avta. Tukaj me niti ni kaj posebej navijalo, predvsem zato ker je vidljivost cca 3 metra in je dobro poznati pot že od prej.

Skupno 13ur, 2600vm, 21.3km
Ura sicer pravi da je gibanja 7ur 30 min, jaz mislim da je cca 9ur.
Lukito4. 10. 2021 12:06:01
Tudi midva s kolegom sva se v soboto, 2.10.2021 odpravila v te konce.

Štartala sva na parkirišču pri Jezercih, potem pa preko Tihe doline do Kalškega grebena. Nazaj čez Vrh Korena in Zvoh.
Lukito14. 09. 2021 09:53:02
@pezi, se strinjam. Predlagam da vsak vrze eno strgalo za vinjete v nahrbtnik, pa ocistimo nase hribe vse te nesnage.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki