Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Polhograjsko hribovje in Ljubljana / Osolnik / Sora - Osolnik (čez Hom)

Sora - Osolnik (čez Hom)

Natisni
Izhodišče: Sora (360 m)
Širina/Dolžina: 46,1414°N 14,3703°E
Ime poti: čez Hom
Čas hoje: 1 h 50 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 498 m
Višinska razlika po poti: 600 m
Zemljevid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 35.369
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 28
Število komentarjev: 15
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Medvode, nato pa pri trgovini Špar zapustimo glavno cesto in nadaljujemo proti železniški postaji in naselju Sora. V Sori se najprej v levo odcepi cesta proti Katarini, malo naprej pa še proti Osolniku. Zapeljemo na cesto proti Osolniku in nato po krajšem vzponu parkiramo na parkirišču pod cerkvijo sv. Štefana. Parkiramo lahko tudi nekoliko nižje na parkirišču ob župnišču.
b) Iz Kranja se peljemo proti Škofji Loki, z obrobja Škofje Loke pa nato sledimo oznakam za Gorenjo vas. Pred predorom Sten pa iz krožišča zapeljemo na izvoz v smeri naselja Sora. V nadaljevanju se peljemo skozi naselja Hosta, Pungert, Gosteče in Draga, do naselja Sora, kjer zavijemo desno proti Osolniku in nato po krajšem vzponu parkiramo na parkirišču pod cerkvijo sv. Štefana. Parkiramo lahko tudi nekoliko nižje na parkirišču ob župnišču.
c) Iz Poljanske doline se peljemo proti Škofji Loki in nato po obvoznici in skozi predor Sten. Za predorom zavijemo desno ter sledimo oznakam za naselje Sora. V nadaljevanju se peljemo skozi naselja Hosta, Pungert, Gosteče in Draga, do naselja Sora, kjer zavijemo desno proti Osolniku in nato po krajšem vzponu parkiramo na parkirišču pod cerkvijo sv. Štefana. Parkiramo lahko tudi nekoliko nižje na parkirišču ob župnišču.
Opis poti:
S parkirišča pri cerkvi svetega Štefana nadaljujemo po asfaltirani cesti, ki se zmerno vzpenja in nas po krajšem vzponu pripelje do ostrega levega ovinka. Le nekoliko nad omenjenim ovinkom, pa se s ceste ostro v desno odcepi markirana peš pot, ki vodi na Hom in Osolnik. Usmerimo se na omenjeno pot, ki gre v strnjen gozd in se začne strmeje vzpenjati. Višje se pot za kratek čas položi in se povsem približa cesti na Osolnik.
Nadaljujemo rahlo desno po markirani planinski poti, ki se nekoliko višje razcepi na dva dela. Ponovno nadaljujemo desno v smeri Homa (rahlo levo Osolnik - pot, ki po levi strani obide vrh Homa) po vse bolj strmi poti. Pot se višje položi, nato pa nas v nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na vrh Homa, s katerega se nam odpre lep razgled proti Gorenjski.
Z vrha nadaljujemo v smeri Osolnika po poti, ki se začne zmerno spuščati skozi gozd, nato pa zavije v levo in nas po nekaj minutah spusta pripelje do ceste na Osolnik. Omenjeni cesti sledimo v desno in ji sledimo približno 15 minut, do znamenja ob cesti (do sem lahko tudi po markiranih bližnjicah).
Pri križu nadaljujemo desno po markirani poti v smeri Osolnika. Pot naprej nas najprej vodi mimo spominskega obeležja NOB, nato pa se začne strmeje vzpenjati skozi vse bolj redek gozd. Višje se pot še strmeje vzpne ob žičnati ograji, nato pa pred seboj zagledamo cerkev na vrhu Osolnika, do katere nas loči le še nekaj korakov vse bolj razgledne hoje.
Izhodišče - Hom 50 minut, Hom - Osolnik 1:00.
zemljevid poti - Osolnik
Ob poti: Hom (715m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Sora - Osolnik1
Sora - Osolnik2
Sora - Osolnik3
Sora - Osolnik4
Sora - Osolnik5
Sora - Osolnik6
Sora - Osolnik7
Sora - Osolnik8
Sora - Osolnik9
Sora - Osolnik10
Sora - Osolnik11
Sora - Osolnik12
Sora - Osolnik13
Sora - Osolnik14
Sora - Osolnik15
Sora - Osolnik16
Sora - Osolnik17
Sora - Osolnik18
Sora - Osolnik19
Sora - Osolnik20
Sora - Osolnik21
Sora - Osolnik22
Sora - Osolnik23
Sora - Osolnik24
Sora - Osolnik25
Sora - Osolnik26
Sora - Osolnik27
Sora - Osolnik28
Diskusija o izletu Sora - Osolnik (čez Hom)
fpetel11. 04. 2011
Markirana pot se odcepi od asfaltirane ceste že na začetku parkirišča na levo stran in kasneje prečka cesto. Pešpot se v celoti izogne asfalta in le na nekaj krajših odsekih poteka po makadamu. Pot je zelo zanimiva. Prvi del do vrha Homa je kar strm in primeren za pridobivanje kondicije. Kasneje se pa lahko deloma tudi malo odpočijemo po zaključnem strmem vzponu po travniku na vrh.
darh3. 05. 2013
Zelo lepa pot, ki smo jo v sredo izbrali za začetek našega vzpona na Tošč. Čez Hom nismo srečali nikogar, zato pa naprej proti Osolniku toliko več. Celoten opis naše poti s slikami najdete tule.
tulipan22. 05. 2013
Za enoten opis poti je potrebno namesto Osolnika zapisati Cerkev Sv. Mohorja in Fortunata. Tako bomo dobili novo kategorijo izletov, namreč od cerkve do cerkve. Izhodišče za opisani izlet je v vasi Sora.
Darxta22. 05. 2013
tulipan, prosim ne pretiravat. Hrib se imenuje Osolnik, tale stran je hribi.net (ne cerkvenahribih.net). Saj se pohodniki tudi odpravljajo na Triglav, ne do Aljaževega stolpa. Da ne rečem, da v opisu hriba jasno piše: "Z vrha, na katerem stoji cerkev sv. Mohorja in Fortunata..." Pa tudi na smerokazih piše Osolnik (ali Osovnik), ne pa cerkev.
Torej naj opis ostane takšen, kot je.
Žiga Šubic8. 02. 2014
Hotel je povedati, da bi bilo bolje, če bi bilo kot izhodišče napisana vas Sora. Tudi jaz sem preklikal vsa izhodišča preden sem ugotovil, da je omenjena cerkev v vasi Sora.
fonko23. 05. 2015
Na Hom je precej strma pot. Nadaljevanje poti po in ob cesti med borovničevjem zelo prijetno. Pozor,ko je v cerkvi maša je parkirišče nabito polno.
Lamps9. 03. 2016
Pozdravljeni,imam eno vprašanje za poznavalce teh krajev.Zanima me,kako daleč je od izhodišča pri cerkvi Sv.Štefana pa do začetka poti na Sv.Jakob?Imam v planu za vikend delat malo daljši krog,pa me zanima koliko je asfalta in kako je kaj z orentacijo.Spustil bi se iz Osolnika v dolino in potem nadaljeval naprej na Jakoba.Obstaja morda še kakšna krajša povezava med obema ciljema.Hvala lepa za morebitno pomoč in lep pozdrav.
Stane79. 03. 2016
Z Osolnika je najbolje da greš do Mihelčičevega doma na Govejku (45min), od tam do Legastje (slabe pol ure) in do Sv. Jakoba (1 ura). S Sv. Jakoba imaš markirano pot nazaj v Soro. Poti so dobro označene, pa tudi vse so opisane na tem portalu.
ben9. 03. 2016
Med Osolnikom in Jakobom se nahaja dolina Ločnice...ne vem sicer po kateri poti bi ti šel na Jakoba ampak od začetka doline do Legastje so kakšni štirje km asfalta, do Katarine pa še kakšni trije...Če pa začneš pri hiši kulinarike Jezeršek pa lahko narediš malo daljši krog po vrhovih polhograjcev in je krožna z približno 1400 višinci in okrog 24km dolžine.
Lamps9. 03. 2016
Hvala obema za odgovor,ker se izogibam asfalta se bom raje odločil za pot,ki mi jo je predlagal gospod Stane.Tura bo kar divja,štartat imam namen v Šentvidu v Ljubljani in preko Toškega Čela,Katarine,Malega Tošča in Osolnika do Puštala oz. Škofje Loke in potem nazaj na Osolnik in preko doma na Govejku v Soro in potem na Jakoba,ter preko Bormesa čez Šentviški hrib nazaj v Šentvid na mrzu per.jezik
ben9. 03. 2016
A to greš za dva dni?? velik nasmehmežikanje
Lamps9. 03. 2016
Če me ne bo pobralo bi rad prišel nazaj v enem dnevu.Bivak vreče nisem mislil nositi s sabonasmeh
otiv9. 03. 2016
Sneg je na poti. nasmeh
nevi27. 10. 2019
Ali mogoče kdo ve kateri vrh vidimo z Osovnika med Kočno in Zaplato? Verjetno je v Avstriji.
georgia27. 10. 2019
Še moje izkušnje glede zgoraj omenjenega kroga Jakob - Osolnik, morda komu pridejo prav..
.
Pred leti sem ravno takle čas, pred 1. novembrom, parkirala svoje kolo malo naprej od Jezerška v Sori in šla na Jakoba po poti, ki gre mimo Studenčic in Tehovca na vrh.
Z Jakoba potem na Katarino in Grmado ter po najkrajši poti (Govejek sem spustila) do Osolnika, kamor sem prišla ravno za sončni zahod. Ker se je že mračilo, sem šla do Sore kar po cesti z Osolnika. Vse skupaj se je nabralo 6 ur razgibane hoje ter prelepih spominov na jesensko vandranje po Polhograjcih nad Soro velik nasmeh

Planinski pozdrav!
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki