Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Legastja - Dom na Govejku

Natisni
Izhodišče: Legastja (450 m)
Širina/Dolžina: 46,1072°N 14,3498°E
Čas hoje: 50 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 284 m
Višinska razlika po poti: 284 m
Zemljevid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 39.192
 5 osebam je objava všeč
Število slik: 13
Število komentarjev: 19
Dostop do izhodišča:
Iz Medvod se zapeljemo v vas Sora, od koder z vožnjo nadaljujemo proti vasi Topol (Katarina). Po nekaj km vožnje iz vasi Sora, pridemo do gostilne Legastja, ki je izhodišče za našo pot. Parkiramo na enem od več manjših parkirišč ob cesti pred ali za omenjeno gostilno. Na parkirišču pred gostilno je dovoljeno parkiranje le gostom.
Opis poti:
Z izhodišča se usmerimo na gozdno cesto (smer dom na Govejku), ki se začne zmerno vzpenjati. Pot se prvih deset minut vzpenja skozi gozd, nato pa preide na razgledna travnata pobočja, s katerih se nam odpre pogled na okoliško hribovje. Cesta gre nato ponovno v gozd in nas po približno 40 minutah hoje od izhodišča pripelje do skalnega useka, kjer ponovno pridemo iz gozda (lep razgled na Sv. Jakoba). Sledi še približno deset minut hoje po zmerno strmi cesti in pot nas pripelje do Mihelčičevega doma na Govejku.
zemljevid poti - Dom na Govejku
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Legastja - Dom na Govejku1
Legastja - Dom na Govejku2
Legastja - Dom na Govejku3
Legastja - Dom na Govejku4
Legastja - Dom na Govejku5
Legastja - Dom na Govejku6
Legastja - Dom na Govejku7
Legastja - Dom na Govejku8
Legastja - Dom na Govejku9
Legastja - Dom na Govejku10
Legastja - Dom na Govejku11
Legastja - Dom na Govejku12
Legastja - Dom na Govejku13
Diskusija o izletu Legastja - Dom na Govejku
Gost27. 01. 2007
V zimski idili je tale izlet čudovit in kljub snegu lahko prehoden, na vrhu se odprejo zelo lepi razgledi nasmeh
Damijan13. 05. 2007
Na kratko rečeno popoldanska tura. Pa še dobre flancate gor dobite.
Gost4. 11. 2007
lepa turca poleti in pozimi.Pogrešam pa v samem domu " dušo " !Verjamem da se ljudje ki delajo tam trudijo,vendar meni manjka pravo vzdušje , včasih so to počeli balinarji,ki pa jih sedaj žal ni več.Lep pozdravček - JURE
Gost12. 01. 2008
Ker je pred nami deževen vikend, je Govejek primeren cilj za izlet. Ker se vzpenjamo po cesti imamo lahko brez težav s seboj dežnik.
Gost13. 01. 2008
Lahko se pa gre po poti na Osolnik,vendar malo pred vrhom zaviješ levo,je markacija in jo mahneš do Petelinjeka, pa naprej na Govejek.Vrneš se po cesti,ki pelje na Govejek in mimo Gostilne Lagastja in po cesti do izhodiša na Osolnik,kjer si pustil avto.Tako narediš krožno pot in je kar prijetna in zanimiva in nič naporna.Hodiš približno tri urce-bolj počas.Ob lepem vremenu pa uživaš v prelepem in mirnem okolju.nasmehLp
počasni8. 11. 2008
Lahko pa greš na tistem križišču pod Osolnikom z oznakami na Gontarsko planoto in po drugi strani dol. Ko prideš na pot, ki povezuje Gonte in Govejek, zaviješ levo in si v 10 minutah pri domu.
Od doma se lahko spustiš do izhodišča (Ločnica)mimo "Micke" (ki se včasih jezi, če hodijo po markirani poti če njeno dvorišče, ampak se ni treba razburjat) in potem strmo navzdol, čez potok in si spet na poti Ločnica -Osolnik.
lubi19. 11. 2008
Kratko pojasnilo glede DUŠE na Govejku. Nakaj je manjkalo, ko je odšel oskrbnik Silvo. Pa smo se preusmerili na Osolnik k Ivi in Tonetu. Dušo najdete zdaj tu. Popoldanski skok na vrh, prijetna družba in povratek z baterijo - čarobno lepo. Boste preverili??
Nadka
viharnik12. 11. 2008
Lepa,malo znana pot na Tošč1021m,pelje mimo Zaselka Trnovec.Tu zavijemo po edinem odcepu z glavne ceste,ki pelje naprej na Topol,desno.Avto pustimo na glavni cesti,pred odcepom,levo(veliko parkirišče).Po pet minut hoje,opazimo drugi cestni odcep desno.Tu gor,mimo kmetije Omejc(tečen pes!).Za kmetijo,v gozdu opazimo ozek kolovoz,ki se vije vseskozi do grebena,ki desno dol zavije na kmetijo Kozjek.Mi pa se usmerimo naprej po izravnavi.Naprej nas table usmerijo na markirano pot(greben M.Tošč-Tošč).Tu desno,v četrt ure,na vrh.
falcon2. 02. 2011
Po menjavi oskrbnikov je Mihelčičev dom kot prerojen. Postrežba je odlična, pohodnik je prijazno sprejet in hrana je super. Skratka lepo.nasmeh
plavžar9. 04. 2012
Dom na Govejku zaradi obnove zaprt!
slavkoo23. 03. 2013
Dom na Govejku ODPRT ob pekih, sobotah in nedeljah...tudi praznikih.
lelika16. 03. 2014
8 marca smo sli na govejk in to cez gozd mimo micke-mogoce res nepremisljeno ampak smo bili ze skoraj na pol poti pa smo vseeno vztrajali da ggremo do konca -pot je se cisto neprehodna kar je za pricakovati ker je zledolom naredil res ogromno skode-gor smo potrebovali 2 uri namesto 45 minut tko da odsvetujem kakrsnekoli podvige tam cez-cesta je ociscena tko da se odpravite gor po cesti-koca kljub temu polna -se vidi da je oskrbnik dober -ocvirkovca njami-na osolnik potem nismo sli ker nismo vedeli kaksna je pot tam ,in se tisti dan smo se dovolj naplezali
Gora Trma3. 06. 2014
@lelika

Pot,ki jo opisuješ,je edina neočiščena. Vse ostale poti v okolici Govejka, od tam navzdol in navzgor so res lepo očiščene.

Zdaj je eno leto odkar je dom prenovljen in odprt vse dni razen ponedeljka in to od 8h do 20h.

Verjetno bo komu informacija prav prišla. Srečno!
LidijaJesih3. 06. 2014
Naj še sama dodam stavek. Pot je skoraj očiščena (bila včeraj), vmes je še kakšnih sto metrov telovadbe, a je prehodno. Vidi se, da jo čistijo z dveh strani. Sicer pa pohvale PD Medvode, pri vsej tej podrtiji jim je uspelo veliko delo.
JusAvgustin9. 05. 2018
Moj sin je že kar nekaj časa nazaj izgubil po poti po naročilu narejeno svetlo modro jopicos fluorescentno rumenimi zadrgami in s kapuco našega proizvajalca Gornik. Na levem rokavu jopice je napis CENE. Predvsem se gre za sentimentalno vrednost, saj je jopico dobil za rojstni dan od mene. Če bi kdorkoli opazil jopico po poti ali pa v domu, čeprav sem takoj klical v dom na Govejku in mi je lastnik zatrdil da tam ni nobene jopice, naj mi prosim sporoči na na ZS ali pa kar tukaj. Moj sin vam bo zelo hvaležen.

Hvala
gulbo21. 04. 2021 09:39:01
Odsvetujem to pot. Že takoj nad Legastjo sta me napadla dva cucka, malo naprej pa so namenoma parkirali kmetijsko mehanizacijo prek cele poti. Očitno se tu nekdo zelo trudi odganjati pohodnike in kolesarje.
Lisica21. 04. 2021 21:36:43
@Gulbo Drugič pejt od Legastje raje v drugo smer, na Jakoba, lepa in samotna pot. Edina stvar ki me je napadla tam so bili klopi. velik nasmeh
GregorD21. 04. 2021 21:57:33
@Gulbo, letos februarja sem šel po spodnji poti (slika 5 desno). Pot je markirana, malenkost daljša, psov in kmetijske mehanizacije nisem srečal.
gulbo22. 04. 2021 10:04:45
@GregorD - saj potem sem se preusmeril na spodnjo markirano pot. S kolesom. No, nekako je šlo, čeprav pot ni ravno namenjena za kolo. Na izpostavljenem delu sem pač rinil. Dol sem šel pa raje po drugi strani, po cesti. Nisem pa srečal nikogar, tudi hiša ob križišču z zgornjo cesto izgleda zapuščena.
@Lisica, hvala za dober predlog.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki