Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Koča na Grohatu / Bukovnik - Koča na Grohatu (peš pot)

Bukovnik - Koča na Grohatu (peš pot)

Natisni
Izhodišče: Bukovnik (1327 m)
Širina/Dolžina: 46,434°N 14,7371°E
Ime poti: peš pot
Čas hoje: 40 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 133 m
Višinska razlika po poti: 140 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 35.342
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 8
Število komentarjev: 26
Dostop do izhodišča:
a) Zapeljemo se v Luče (do sem iz Mozirja ali iz Kamnika čez prelaz Volovljek (Kranjski Rak)), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Logarski dolini. V vasi Solčava zapustimo glavno cesto proti Logarski dolini in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Podolševe, prelaza Spodnje Sleme in Črne na Koroškem. V nadaljevanju cesta izgubi asfaltno prevleko, mi pa po nekaj kilometrih na križišču v Podolševi zavijemo desno proti Črni na Koroškem. Cesta, ki se v nadaljevanju v glavnem prečno vzpenja, pa nas čez čas pripelje do prelaza Spodnje Sleme. Tu zavijemo desno v smeri Koče na Grohatu in kmetije Bukovnik (kmetija Bukovnik se nahaja na nadmorski višini 1327 m in velja za najvišje ležečo kmetijo v Sloveniji) ter vzpon nadaljujemo po makadamski cesti, katera na nekaj 100 metrov višje pripelje do naslednjega križišča. Na omenjenem križišču se rahlo v levo odcepi za javni promet zaprta gozdna cesta, ki vodi proti Koči na Grohatu, naravnost pa se nadaljuje cesta proti prej omenjeni kmetiji. Parkiramo na primernem mestu v bližini križišča.
b) a) Zapeljemo se v Črno na Koroškem (do sem iz Raven na Koroškem ali iz Šoštanja preko prelaza Spodnje Sleme), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Lučam. Sprva še asfaltna cesta, višje postane makadamska in nas pripelje do križišča večih cest na prelazu Spodnje Sleme. Tu zavijemo levo v smeri Koče na Grohatu in kmetije Bukovnik (kmetija Bukovnik se nahaja na nadmorski višini 1327 m in velja za najvišje ležečo kmetijo v Sloveniji) ter vzpon nadaljujemo po makadamski cesti, katera na nekaj 100 metrov višje pripelje do naslednjega križišča. Na omenjenem križišču se rahlo v levo odcepi za javni promet zaprta gozdna cesta, ki vodi proti Koči na Grohatu, naravnost pa se nadaljuje cesta proti prej omenjeni kmetiji. Parkiramo na primernem mestu v bližini križišča.
Opis poti:
Z izhodišča se usmerimo na zgornjo levo cesto (spodnja cesta vodi proti kmetiji Bukovnik), katera nas le nekaj 10 metrov naprej vodi preko rampe. Malo za rampo, ki preprečuje nadaljnjo vožnjo, pa prispemo do mesta, kjer nas markacije povedejo levo na markirano pešpot, katera se sprva nekoliko strmeje vzpne, nato pa se hitro položi. Pot v nadaljevanju se rahlo vzpenja proti jugu, pri tem pa preči večje število grap in kakšno bolj strmo pobočje. Na nekaj mestih so nam v pomoč leseni mostički, na enem delu pa celo jeklenica (nezahtevno). Po približno pol ure hoje stopimo iz gozda in pot nas pripelje na gozdno cesto, katera nas nato vodi čez planino Grohat. Od tu sledi le še nekaj korakov rahlega vzpona in pot, s katere se nam odpre lep pogled na severna pobočja Raduhe nas hitro pripelje do Koče na Grohatu.
zemljevid poti - Koča na Grohatu
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Lanež (1 h 40 min), Velika Raduha (1 h 45 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Bukovnik - Koča na Grohatu1
Bukovnik - Koča na Grohatu2
Bukovnik - Koča na Grohatu3
Bukovnik - Koča na Grohatu4
Bukovnik - Koča na Grohatu5
Bukovnik - Koča na Grohatu6
Bukovnik - Koča na Grohatu7
Bukovnik - Koča na Grohatu8
Diskusija o izletu Bukovnik - Koča na Grohatu (peš pot)
Gost6. 07. 2007
Ni mi jasno kako da dajo takšen izlet v SPP?jezen
Gost7. 07. 2007
Ni vse skala in zajle.Tudi taka potepanja so lepa.
Gost7. 07. 2007
Nekateri imajo male otroke - in je tudi pol ure lep sprehod. Ja bo treba darovat slike in prispevek za pot do vrha Raduhe (čez
Durce ali po plezalni)
Gost7. 07. 2007
nasmehKer sem pot že velikokrat prehodil - tudi po zelo zahtevni operaciji ko sem nabiral moči za nove izzive v planinah, mislim da je ta pot prav lepa in oko lahko uživa okol in okol! Samo videt je treba! Lepota Slovenije in nje planin je neizmerna!
TGO23. 06. 2009
Mene pa zanima kakšne so kaj možnosti vzpona na raduho od tukaj? Na mapi je označena neka pešpot, pa tudi drugje sem zasledil da pot je (oz. celo dve poti). Res pa je, da je bilo običajno zraven omenjeno, da je pot plezalna in bolj zahtevna. Zanima me kako zelo plezalna? Malo prav rad poplezam, pogled na kakšno brezno ali dva pa mi je tudi lušen samo kakšnemu alpinističnemu vzponu za katerega rabiš konkretno opremo bi se pa izognil zavijanje z očmi Torej, kaj porečete strokovnjaki? mežikanje
tadeya23. 06. 2009
Meni osebno je lepša pot od Grohata kot pa iz Loke. Malo je plezarije, ravno toliko, da okusiš nekaj jeklenic ter, da se malce "povlečeš" po skalcah navzgor. Ne potrebuješ posebne opreme, samo fino je, če je suho. V knjigi 50 zavarovanih plezalnih poti je pot opisana kot malo zahtevna. Le veselo gor, lpnasmeh
TGO23. 06. 2009
Najlepša hvala nasmeh Zdaj moramo samo še na zgledno vreme počakatmrk pogled
geppo23. 06. 2009
Na razpotju
levo Durce - ZAHTEVNA POT
desno ZELO ZAHTEVNA POT ( VRH RADUHE ) - greš po tej.
Zelo lepo speljna v osrčju ostenja Raduhe tako, da ti bo žal, ker jo bo prehitro konec in boš iz skale.
Lp


jprim23. 06. 2009
Je pa eno mesto,ki bi lahko bilo mogoče malo drugače speljano, mislim,da gre za manjši previs, kar pa 'dolgonogim' ne dela težav. Drugače res super. Na kmetiji Bukovnik se vedno oskrbiva z domačo skuto, maslom in smetano.
Pa varen korak!
laraa26. 09. 2009
Danes smo bili po tej poti na Grohatu. Lep kratek izlet, oskrbnika prijazna, štrudl pa tudi zelo dober...nasmeh
ZOJA2. 04. 2011
Prosim, če mi kdo pove ali je cesta prevozna do Bukovnika? Se mogoče lahko kje nižje parkira in nadaljuje na omenjeno pot....koča je odprta v tem času ali ne?lp
štajerka6216. 04. 2011
Cesta je dokaj solidna in prevozna do Bukovnika. Sem bila danes gor, koča žal zaprta.Žiga tudi ni nikjer zunaj. Poklicala sem na številko oskrbnika, pravi da bi žig že kdo ukradel. Pa sem bila marsikje, kjer je koča zaprta in žig na voljo v kakšni skrinji ali narejen v skalo.
No, nič hudega, saj nisem šla le po žig. Bil pa je lep izlet, po dolgem zimskem spanju.
Lunca18. 05. 2014
Eno vprašanje iz drugega konca SLO mežikanje Ali sta Koča na Grohatu in Koča na Loki pod Raduho kako povezani med sabo?
otiv18. 05. 2014
Predora ni velik nasmeh, je pa gorska steza preko Durc, kar vzame nekako 1,5h.nasmeh
Lep pozdrav!
Lunca18. 05. 2014
pa sem upala vsaj na kak most mežikanje Hvala za odgovor!
simonmanutd19. 05. 2014
hey...zanima me a sta koca na grohatu in koca na loki zdaj odprti..grem namrec po zige mežikanje
Jurcekk25. 08. 2014
Simon..so bili zigi gor?
nordkap26. 08. 2014
Jurcek, žigi so tako na koči kot na vrhu raduhe, na vrhu moraš imeti zraven blazinico za namočit, ker je ni v škatli, je samo žig na ketni in pa malo potrpljenja, ker je po navadi žig vlažen in ga moraš kr nekaj časa namakati, da ti uspe dati dober žig.
Bil v zadnje 14 dni dvakrat tako na Grohatu na vrhu in na Loki, kjer majo zelo dober ciganski golaž, mnjam.
Pa lepo pot.
glorija4. 03. 2019
Želim obiskati to kočo med tednom, zanima me ali se da priti z avtom do izhodiščne točke in ali je žig zunaj koče,če grem med tednom..hvala za odgovor.
rovn4. 03. 2019
Do Bukovnika je možno z avtomobilom, je bila pa cesta okoli 3 tedne tedna nazaj zelo ledena.
Žiga pa takrat izven koče niso imeli. Mi smo šli ponj na vrh.
glorija5. 03. 2019
Rovn najlepša hvala za informacijo...koliko časa se hodi do vrha?
rovn5. 03. 2019
Od bukovnika do koče je kakšne pol ure, mogoče malo več. Od koče do vrha pa cca 2h.
glorija7. 03. 2019
Rovn najlepsa hvala za odgovor,ta info mi veliko pomeni zaradi zdravstvenih razlogov.Zelim Vam varen korak in veliko lepih in nepozabnih utrinkov v gorah.
djimuzl7. 03. 2019
Seveda se čas hoje v snežnih razmerah - kot so trenutno - lahko občutno podaljša.
zdejan2. 04. 2021 22:28:30
Na žalost žiga zunaj koče še vedno ni. Škoda.
Tajka6729. 07. 2023 16:26:51
Na povratku z Logarske sem šla obiskat še to kočo. Lepa, obnovljena na izredni lokaciji. Pot markirana za pohvalit, da ne govorim o štrudlju v koči nasmeh. Že samo zaradi njega se splača na popoldanski izlet. Razgledi čudoviti, celotni zahodni venec od Ķrofičke, Ojstrice...pa daleč zadaj meni ljubi Grintovec. Za kočo pa velika Raduha.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki