Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Mokrica / Markova raven - Mokrica (po označeni poti)

Markova raven - Mokrica (po označeni poti)

Natisni
Izhodišče: Markova raven (980 m)
Širina/Dolžina: 46,2969°N 14,5618°E
Ime poti: po označeni poti
Čas hoje: 3 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 873 m
Višinska razlika po poti: 1100 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 11.153
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 35
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
Zapeljemo se v Kamnik in cesti naprej sledimo proti dolini Kamniške Bistrice. Le nekaj deset metrov pred spodnjo postajo nihalke na Veliko planino, se levo navzdol odcepi gozdna cesta v dolino Korošice. Usmerimo se na to cesto, ki se sprva spusti, nato preči most in nas nekoliko naprej pripelje na križišče, kjer nadaljujemo naravnost. Le nekoliko naprej pridemo na naslednje križišče, kjer ponovno nadaljujemo naravnost (možno tudi levo - krožna cesta). Tej postopoma vse bolj strmi cesti, kateri se z desne priključi še ena makadamska cesta (po tej bi prišli, če bi takoj za mostom nadaljevali desno) nato sledimo do Markove ravni, katero prepoznamo po tem, da je ob cesti manjše parkirišče, hudournik in širok kolovoz, ki se usmeri levo navzgor, cesta pa se začne strmo spuščati
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo na širok kolovoz, ki nas po nekaj deset metrih pripelje do naslednjega parkirišča. Čez parkirišče nadaljujemo naravnost in se naprej vzpenjamo po kolovozu, ki zavije levo. Po nekaj minutah hoje ima kolovoz razpotje, kjer se usmerimo na desni markiran kolovoz. Le temu sledimo nekaj minut do mesta, kjer se desno odcepi peš pot proti Krvavcu in planini Koren. Odcep ni posebej označen tako, da moramo pazljivo slediti markacijam. Pot naprej se vzpenja po desni strani hudournika kar strmo navzgor. Pot nas nato pripelje do razpotja, kjer nadaljujemo desno v smeri ZA VRATA. Pot naprej počasi prehaja v manj strnjen gozd tako, da mestoma prečimo kakšen manjši travnik ali celo kratko melišče. Tudi razgledi postajajo vse lepši. Naprej nas pot pripelje pod vznožje krajše stene od katere se desno navzgor odcepi neoznačena pot na planino Koren. Nadaljujemo po levi strani stene rahlo navzgor. Pot naprej se rahlo spusti in nas pripelje do prijetnega studenčka. Pot naprej preide na levo stran studenčka in se ponovno začne vzpenjati. Pot naprej preči krajši pas rušja, nato pa se začne vzpenjati po travah. Naprej je pot težje sledljiva saj se med travo hitro izgubi a markacije, ki so bolj redke nam bodo v pomoč. Po 20 minutah vzpona od studenčka nas pot pripelje do lesene hiške. Pot za kočo zavije levo v gozd in se po krajšem vzponu priključi poti s Kriške planine (Krvavec). Nadaljujemo ostro desno in brez večjega vzpona ali spusta prečimo pas gozda. Naprej se pot začne vzpenjati po pobočjih, ki so porasla z rušjem in nekaj drevesi. Po 20 minutah vzpona strmina popusti in pred seboj zagledamo pastirsko kočo na planini Koren. Pot se nato mimo napajališča za živali spusti do pastirske koče na planini.
Tu se naša pot nadaljuje rahlo levo (rahlo desno planina Košutna) po travnikih po dnu doline (pot je sprva slabo vidna). Pot nato postaja vse bolj strma in nas po slabih 30 minutah hoje pripelje do manjše mlake, kjer je slabše označeno razpotje. Nadaljujemo naravnost (desno Košutna) in zložni poti sledimo do naslednjega razpotja, kjer nadaljujemo po desni poti v smeri Kompotele (levo Vrh Korena). Od tu naprej je orientacija nekoliko težja v megli pa zelo težavna. Pot naprej se počasi začne rahlo vzpenjati po travnatem pobočju poraslem z rušjem. Stezica nas nato v lepih razgledih pripelje na vrh Kompotele.
Le nekaj korakov od vrha pa se proti vzhodu odcepi označena pot na Mokrico. Usmerimo se na to pot, ki se začne spuščati. Po dobrih desetih minutah spusta po strmih travah nas pot pripelje na greben Mokrice. Pot, ki se še naprej rahlo spušča je na nekaj mestih rahlo izpostavljena. Po slabe pol ure hoje od Kompotele nas pot pripelje do vpisne skrinjice na vrhu Mokrice.
PP: V megli je orientacija zelo težavna predvsem od planine Koren naprej.
Markova raven - planina Koren 2:00, planina Koren - Kompotela 1:00, Kompotela - Mokrica 30 minut.
zemljevid poti - Mokrica
Ob poti: Planina Koren (1675m), Kompotela (1989m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Markova raven - Mokrica1
Markova raven - Mokrica2
Markova raven - Mokrica3
Markova raven - Mokrica4
Markova raven - Mokrica5
Markova raven - Mokrica6
Markova raven - Mokrica7
Markova raven - Mokrica8
Markova raven - Mokrica9
Markova raven - Mokrica10
Markova raven - Mokrica11
Markova raven - Mokrica12
Markova raven - Mokrica13
Markova raven - Mokrica14
Markova raven - Mokrica15
Markova raven - Mokrica16
Markova raven - Mokrica17
Markova raven - Mokrica18
Markova raven - Mokrica19
Markova raven - Mokrica20
Markova raven - Mokrica21
Markova raven - Mokrica22
Markova raven - Mokrica23
Markova raven - Mokrica24
Markova raven - Mokrica25
Markova raven - Mokrica26
Markova raven - Mokrica27
Markova raven - Mokrica28
Markova raven - Mokrica29
Markova raven - Mokrica30
Markova raven - Mokrica31
Markova raven - Mokrica32
Markova raven - Mokrica33
Markova raven - Mokrica34
Markova raven - Mokrica35
Diskusija o izletu Markova raven - Mokrica (po označeni poti)
fpetel115. 06. 2011
Lep hrib in lep izlet.
Lepša perspektiva je neoznačena pot do mokriške jame in naprej po brezpotnem travnem terenu (iščemo ostanke poti in najlažji prehod)na vrh Mokrice. Vrnemo se po označeni poti čez Kompotelo. Markirana pot je kljub markacijam orientacijsko zahtevna, ker je med rušjem tudi nekaj neoznačenih odcepov poti in ovčjih stezic.
rok.si14. 11. 2011
Pazite pri hoji po gozdni cesti od Markove ravni - nekaj kilometrov po razpotju iz četrte slike gozdna cesta v ostrem ovinku prečka suh hudournik, tu je potrebno iti ob hudourniku in ne po cesti - markacija se skriva globoko med drevesi na levi strani hudournika in jo je kaj lahko spregledati.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki