Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Vrh Korena / Dom na Gospincu - Vrh Korena (čez Dolgo njivo)

Dom na Gospincu - Vrh Korena (čez Dolgo njivo)

Natisni
Izhodišče: Dom na Gospincu (1491 m)
Širina/Dolžina: 46,2957°N 14,5214°E
Ime poti: čez Dolgo njivo
Čas hoje: 2 h 25 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 508 m
Višinska razlika po poti: 650 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 12.537
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 39
Število komentarjev: 4
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Vodice, nato pa z vožnjo nadaljujemo do prvega semaforiziranega križišča v Vodicah, kjer nadaljujemo levo v smeri Cerkelj na Gorenjskem in Brnika. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. Parkiramo na velikem urejenem parkirišču ob spodnji postaji krožno-kabinske žičnice na Krvavec, kjer kupimo karto ter se z omenjeno žičnico odpeljemo do zgornje postaje, ki se nahaja ob Planinskem domu na Gospincu.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Brniku, Komendi in Mengšu. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. Parkiramo na velikem urejenem parkirišču ob spodnji postaji krožno-kabinske žičnice na Krvavec, kjer kupimo karto ter se z omenjeno žičnico odpeljemo do zgornje postaje, ki se nahaja ob Planinskem domu na Gospincu.
c) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Vodice, nato pa z vožnjo nadaljujemo do prvega semaforiziranega križišča v Vodicah, kjer nadaljujemo levo v smeri Cerkelj na Gorenjskem in Brnika. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče. Cesta se tu položi in zavije levo, kakih 500 m naprej pa nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo rahlo levo (desno Kriška planina). Po makadamski cesti se nato peljemo še nekaj časa oz. do zgornje postaje krožno-kabinske žičnice.
Po novem je cesta od planine Jezerca do Doma na Gospincu zaprta za javni promet, to nam pot podaljša za približno 30 minut.
d) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Brniku, Komendi in Mengšu. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče. Cesta se tu položi in zavije levo, kakih 500 m naprej pa nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo rahlo levo (desno Kriška planina). Po makadamski cesti se nato peljemo še nekaj časa oz. do zgornje postaje krožno-kabinske žičnice.
Po novem je cesta od planine Jezerca do Doma na Gospincu zaprta za javni promet, to nam pot podaljša za približno 30 minut.
Opis poti:
Pri zgornji postaji krožno kabinske žičnice na Krvavec bomo opazili številne planinske table. Mi se usmerimo v smeri doma na Krvavcu in Marije Snežne na slabo vidno pot, ki se vzpne po travnatem pobočju skoraj naravnost navzgor. Slabo vidna pot nas višje vodi čez pašno ograjo, za katero le ta postane nekoliko bolj sledljiva. Razmeroma strma pot pa nas nato pripelje do doma na Krvavcu, katerega vidimo že od zgornje postaje žičnice (do sem lahko tudi po slabši makadamski cesti).
Od doma nadaljujemo v smeri Zvoha po cesti, ki nas mimo kapelice in oddajnikov na Krvavcu pripelje do sedla Razor (sedlo med vrhom Krvavca in Velikim Zvohom), kjer je križišče cest. Nadaljujemo naravnost po grebenu (desno vrh Krvavca 5 minut) do naslednjega križišča, kjer nas oznake za Dolgo njivo usmerijo levo (naravnost Veliki Zvoh). Pot na Dolgo njivo nato preči smučarsko progo in nas za tem pripelje na pobočje, ki je delno poraslo z rušjem. Prečna pot čez nekaj časa preko žičnate ograje zapusti območje smučišča Krvavec. Naprej se pot začne spuščati sprva skozi rušje, nato pa se prečno spusti čez nekaj manjših in deloma zaraščenih melišč. Pot se nato preneha spuščati in z leve se nam priključi pot iz Kokre (čez Lojtro). Sledi le še nekaj korakov hoje in pot nas pripelje do stare pastirske koče na planini Dolga njiva.
Od omenjene koče nadaljujemo po levi strani planine po slabše vidni stezi, ki nas po 5 minutah nadaljnje hoje pripelje do druge, obnovljene koče. Ponovno se držimo rahlo levo in še naprej slabo vidna pot nas kmalu pripelje v pas rušja, kjer le ta postane izrazitejša. Sledi prečenje kratkega strmega gruščnatega pobočja, nato pa nas zložna pot v nekaj minutah prijetne hoje čez travnike porasle z rušjem pripelje na razpotje na Škrbini.
Tu nadaljujemo desno v smeri Krvavca čez Ježo po poti, ki se zmerno vzpenja po pobočju poraslim z rušjem. Po približno 15 minutah vzpona nas pot pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo ostro levo v smeri Vrha Korena, katerega dosežemo po minuti nadaljnje hoje.
Dom na Gospincu - Dolga njiva 1:35, Dolga njiva - Vrh Korena 50 minut.
zemljevid poti - Vrh Korena
Ob poti: Dom na Krvavcu (1684m), Razor (1809m), Planina Dolga njiva (Krvavec) (1688m), Škrbina (1870m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Kalška gora (2 h 20 min), Kalški greben (1 h 45 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Dom na Gospincu - Vrh Korena1
Dom na Gospincu - Vrh Korena2
Dom na Gospincu - Vrh Korena3
Dom na Gospincu - Vrh Korena4
Dom na Gospincu - Vrh Korena5
Dom na Gospincu - Vrh Korena6
Dom na Gospincu - Vrh Korena7
Dom na Gospincu - Vrh Korena8
Dom na Gospincu - Vrh Korena9
Dom na Gospincu - Vrh Korena10
Dom na Gospincu - Vrh Korena11
Dom na Gospincu - Vrh Korena12
Dom na Gospincu - Vrh Korena13
Dom na Gospincu - Vrh Korena14
Dom na Gospincu - Vrh Korena15
Dom na Gospincu - Vrh Korena16
Dom na Gospincu - Vrh Korena17
Dom na Gospincu - Vrh Korena18
Dom na Gospincu - Vrh Korena19
Dom na Gospincu - Vrh Korena20
Dom na Gospincu - Vrh Korena21
Dom na Gospincu - Vrh Korena22
Dom na Gospincu - Vrh Korena23
Dom na Gospincu - Vrh Korena24
Dom na Gospincu - Vrh Korena25
Dom na Gospincu - Vrh Korena26
Dom na Gospincu - Vrh Korena27
Dom na Gospincu - Vrh Korena28
Dom na Gospincu - Vrh Korena29
Dom na Gospincu - Vrh Korena30
Dom na Gospincu - Vrh Korena31
Dom na Gospincu - Vrh Korena32
Dom na Gospincu - Vrh Korena33
Dom na Gospincu - Vrh Korena34
Dom na Gospincu - Vrh Korena35
Dom na Gospincu - Vrh Korena36
Dom na Gospincu - Vrh Korena37
Dom na Gospincu - Vrh Korena38
Dom na Gospincu - Vrh Korena39
Diskusija o izletu Dom na Gospincu - Vrh Korena (čez Dolgo njivo)
velkavrh24. 07. 2008
Bil na Vrhu Korena včeraj 23.08.2008, ko sem šel prišel iz Kalškega grebena.Nato sem šel prek grebena Ježe na Veliki Zvoh.Greben Ježe ni prezahteven , je malo izpostavljen,vendar nič nevarnega.Ima tudi jeklenice.Na vrhu spusta so jih dodali-varno.Na koncu spusta pa je zelo izpostavljen prekok malo čudne grape-previdno.Že enkrat prej se zabeležil,da bi bilo ta del treba zaščititi.
nejka4016. 10. 2010
danes sva šla po tej poti gor,se strinjam, de bi bilo ta del pred ta hudim vzponom zaščititi z jeklenicami.
darh7. 10. 2012
Po tej poti smo se včeraj povzpeli na Vrh Korena, le da smo seveda startali na planini Jezerca, kjer zapornica preprečuje nadaljnjo vožnjo. Pot je lepo označena in vzdrževana. Na vrhu smo še ujeli lep razgled, čeprav so se že začele zbirati meglice. Vrnili smo se čez planino Koren. Slike in podrobnejši opis poti najdete tule.
vukovivek7. 10. 2012
Jaz sem 2.10.2011 šel na Vrh Koreno čez Zvoh in je pot malo bolj zahtevna kod ta čez dolge njive!
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki