Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Kocbekov dom na Korošici / Kraljev dol - Kocbekov dom na Korošici (čez planino Vodole)

Kraljev dol - Kocbekov dom na Korošici (čez planino Vodole)

Natisni
Izhodišče: Kraljev dol (1400 m)
Širina/Dolžina: 46,3389°N 14,6855°E
Ime poti: čez planino Vodole
Čas hoje: 2 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 408 m
Višinska razlika po poti: 600 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 18.815
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 34
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Kamnik, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Stahovici in prelazu Črnivec. Nekaj 100 metrov pred prelazom Črnivec zapustimo glavno cesto, ki vodi proti Gornjemu Gradu in z vožnjo nadaljujemo ostro levo v smeri prelaza Volovljek (Kranjski Rak). Z omenjenega prelaza nadaljujemo naravnost (levo cesta, ki vodi na Veliko planino, desno Štajerski Rak) ter se pričnemo spuščati proti Lučam. Nižje se cesta nekoliko položi in nas pripelje v dolino Podvolovljek. V nadaljevanju se najprej peljemo mimo odcepa cesta, ki vodi v dolino Lučke Bele, nato pa še mimo bara pri Gamsu. Za barom postanemo pozorni, saj se le nekaj 100 metrov naprej v levo odcepi cesta, ki vodi proti planini Podvežak in Ravne ter kmetiji Planinšek (ob mestu, kjer zapustimo glavno cesto je oznaka ceste približno 11 km). Naprej se peljemo po sprva še asfaltni cesti, ki se v nadaljevanju vzpenja proti Dleskovški planoti. Višje se v desno odcepi cesta proti Planinšku, mi pa tu nadaljujemo po levi zgornji cesti, le ta pa nas nekoliko naprej pripelje do naslednjega križišča, kjer pa nadaljujemo naravnost v smeri planine Ravne (levo planina Podvežak). Po 9 km vožnje od glavne ceste (od tega 8 km makadama) bomo prišli do ostrega desnega ovinka sredi katerega se v levo odcepi cesta, ki je že na samem začetku zaprta s pašno ograjo. Usmerimo se na omenjeno cesto, kateri nato sledimo do obračališča ob koncu ceste. Parkiramo na primernem mestu ob koncu ceste.
b) Najprej se zapeljemo v Luče, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kamniku. Ko ob cesti opazimo oznako ceste, ki kaže 10,5 km, pa postanemo pozorni na desni odcep, saj se bo le malo naprej v desno odcepila cesta proti planini Podvežak in Ravne ter kmetiji Planinšek. Naprej se peljemo po sprva še asfaltni cesti, ki se v nadaljevanju vzpenja proti Dleskovški planoti. Višje se v desno odcepi cesta proti Planinšku, mi pa tu nadaljujemo po levi zgornji cesti, le ta pa nas nekoliko naprej pripelje do naslednjega križišča, kjer pa nadaljujemo naravnost v smeri planine Ravne (levo planina Podvežak). Po 9 km vožnje od glavne ceste (od tega 8 km makadama) bomo prišli do ostrega desnega ovinka sredi katerega se v levo odcepi cesta, ki je že na samem začetku zaprta s pašno ograjo. Usmerimo se na omenjeno cesto, kateri nato sledimo do obračališča ob koncu ceste. Parkiramo na primernem mestu ob koncu ceste.
Opis poti:
Od konca ceste prečimo ograjo in nato takoj za njo nadaljujemo desno ob njej strmo navzgor. Pot gre kmalu v gozd, kjer se nekaj časa strmo vzpenja, nato pa se postopoma položi. Sledi nekajminutna hoja skozi vse bolj redek gozd in razmeroma zložna pot nas hitro pripelje do propadajoče pastirske koče na planini Vodole.
Od propadajoče pastirske koče nadaljujemo po dnu planine, po poti, ki nas vodi mimo manjšega močvirja. Na drugi strani planine se pot začne rahlo vzpenjati in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do balvana, na katerem opazimo že precej obledele oznake za Korošico, ki nas usmerijo rahlo desno, na pot, ki gre v gozd in se postopoma začne strmeje vzpenjati. Precej zaraščena pot, ki poteka skozi rušje, pa se višje priključi precej širši poti, ki pride s planine Podvežak.
Nadaljujemo v smeri Korošice, po poti, ki preči pašno ograjo in nas po nekaj nadaljnjih korakih pripelje do Inkretovega studenca, ki se nahaja le nekaj metrov s poti.
Sledi le še rahel vzpon, nato pa se pot ponovno položi in nas pripelje pod razmeroma strma in v snegu za plaz nevarna pobočja Tolstega vrha. Nekoliko naprej nas prijetna pot pripelje do označenega razpotja, kjer nadaljujemo rahlo levo v smeri Korošice (rahlo desno kapela na Molički peči (planini)). Pot naprej še nekaj časa preči pobočja pod Tolstim vrhom, nato pa preide na planotast svet Dleskovške planote, ki je prepreden s številnimi brezni in jamami. Pot, ki se nadaljuje z nekaj krajšimi vzponi in spusti pa nas nato hitro pripelje do razpotja, kjer se nam z desne strani priključi pot iz Robanovega kota in planine Ravne.
Nadaljujemo v smeri Korošice po poti, ki se prečno vzpne na sedlo med manj znanim Koroškim vrhom na levi in Malo Ojstrico na desni. Nadaljujemo naravnost navzdol (levo Prag, desno Ojstrica čez Malo Ojstrico) po markirani poti, ki se začne spuščati proti Korošici. Po nekaj minutah spusta stopimo na prostrana travnata pobočja Korošice, po katerih se nato v nekaj minutah sprehodimo do planinskega doma.
Izhodišče - planina Vodole 30 minut, planina Vodole - Kocbekov dom 2:00.
zemljevid poti - Kocbekov dom na Korošici
Ob poti: Planina Vodole (1570m), Sedelce (1900m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Lučki Dedec, Ojstrica (1 h 45 min), Planjava (2 h)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Kraljev dol - Kocbekov dom na Korošici1
Kraljev dol - Kocbekov dom na Korošici2
Kraljev dol - Kocbekov dom na Korošici3
Kraljev dol - Kocbekov dom na Korošici4
Kraljev dol - Kocbekov dom na Korošici5
Kraljev dol - Kocbekov dom na Korošici6
Kraljev dol - Kocbekov dom na Korošici7
Kraljev dol - Kocbekov dom na Korošici8
Kraljev dol - Kocbekov dom na Korošici9
Kraljev dol - Kocbekov dom na Korošici10
Kraljev dol - Kocbekov dom na Korošici11
Kraljev dol - Kocbekov dom na Korošici12
Kraljev dol - Kocbekov dom na Korošici13
Kraljev dol - Kocbekov dom na Korošici14
Kraljev dol - Kocbekov dom na Korošici15
Kraljev dol - Kocbekov dom na Korošici16
Kraljev dol - Kocbekov dom na Korošici17
Kraljev dol - Kocbekov dom na Korošici18
Kraljev dol - Kocbekov dom na Korošici19
Kraljev dol - Kocbekov dom na Korošici20
Kraljev dol - Kocbekov dom na Korošici21
Kraljev dol - Kocbekov dom na Korošici22
Kraljev dol - Kocbekov dom na Korošici23
Kraljev dol - Kocbekov dom na Korošici24
Kraljev dol - Kocbekov dom na Korošici25
Kraljev dol - Kocbekov dom na Korošici26
Kraljev dol - Kocbekov dom na Korošici27
Kraljev dol - Kocbekov dom na Korošici28
Kraljev dol - Kocbekov dom na Korošici29
Kraljev dol - Kocbekov dom na Korošici30
Kraljev dol - Kocbekov dom na Korošici31
Kraljev dol - Kocbekov dom na Korošici32
Kraljev dol - Kocbekov dom na Korošici33
Kraljev dol - Kocbekov dom na Korošici34
Diskusija o izletu Kraljev dol - Kocbekov dom na Korošici (čez planino Vodole)
Kriška17. 08. 2009
Je cesta do opisanega izhodišča primerna tudi za običajne (nizke) avtomobile?
Tadej17. 08. 2009
Cesta je le malenkost slabša od tiste, ki pelje na planino Podvežak. Z nekaj previdnosti lahko prideš do izhodišča brez večjih težav. V soboto je bilo na bližnji planini Ravne cca 30 osebnih vozil.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki