Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Tolsti vrh / Zalog - Tolsti vrh

Zalog - Tolsti vrh

Natisni
Izhodišče: Zalog (600 m)
Širina/Dolžina: 46,3281°N 14,363°E
Čas hoje: 3 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 1115 m
Višinska razlika po poti: 1115 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 10.420
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 35
Število komentarjev: 6
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj zahod in cesti naprej sledimo v smeri Golnika. Že kmalu za vasjo Tenetiše, bomo opazili oznake za vas Goriče, ki nas usmerijo desno na lokalno cesto. Le nekoliko naprej pridemo do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri vasi Trstenik in Preddvor. Mi pa tudi tej cesti ne sledimo dolgo, saj bomo že po nekaj metrih opazili tablo z napisom Zalog, ki nas usmeri levo na vzpenjajočo cesto, kateri nato sledimo do omenjene vasi. Sredi vasi, nekoliko pred cerkvijo, bomo opazili cesto, ki z glavne zavije v desno. Usmerimo se na to cesto, ob kateri kmalu opazimo markacije. Tej cesti naprej sledimo še približno 1km, nato pa parkiramo na enem od parkirišč ob cesti.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo po cesti ob kateri smo parkirali, le ta pa postaja vse slabša in nas višje pripelje do spomenika NOB, kjer le to zapustimo in vzpon nadaljujemo desno po vzpenjajočem kolovozu. Na mestu, kjer kolovoz, po katerem nadaljujemo vzpon zavije v levo, bomo na desni strani opazili stezico, ki se začne strmeje vzpenjati skozi gozd (začetek ni označen).
Pot ob kateri opazimo redke markacije, nas nato mimo manjše kapelice pripelje do slabše označenega razpotja, ob katerem na razgledni vzpetini opazimo prijetno klopco.
Nadaljujemo rahlo levo v smeri Male Poljane (smerna tabla je nekoliko naprej od razpotja) po poti, ki nas po nekaj nadaljnjih korakih hoje pripelje v z gozdom poraščeno dolino. Vse slabše vidna stezica, se naprej vzpenja po omenjeni dolini, ki postaja vse ožja in se postopoma spremeni v graben. Naprej se vzpenjamo po komaj vidni stezici, ki se vzpenja med dvema strmima pobočjema. Pot, ki je v glavnem prekrita z listjem in je na določenih delih izpostavljena padajočemu kamenju, pa nas višje pripelje na sprva precej razrit kolovoz, po katerem v nekaj minutah izstopimo iz gozda na spodnji del Male Poljane. Kolovoz po katerem nadaljujemo vzpon, pa nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do lovske koče na Mali Poljani.
Z Male Poljane, od koder se nam priključita poti z Velike Poljane in doma pod Storžičem, nadaljujemo levo v smeri Tolstega vrha, po poti, ki se prečno vzpne na zahodni rob planine. Višje gre pot v gozd, kjer se z izjemo nekaj manjših jas nadaljuje do prihoda na greben, kjer se nam priključi pot iz Gozda.
Nadaljujemo desno po vzpenjajoči poti, ki nas skozi redek, po večini smrekov gozd pripelje na vršno neporaščeno pobočje Tolstega vrha. Tej vse bolj razgledni poti, ki se razmeroma strmo vzpenja po južnem grebenu, sledimo vse do vrha te razgledne gore.
Zalog - Mala Poljana 2:00, Mala Poljana - Tolsti vrh 1:00.
zemljevid poti - Tolsti vrh
Ob poti: Mala Poljana (1325m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Zalog - Tolsti vrh1
Zalog - Tolsti vrh2
Zalog - Tolsti vrh3
Zalog - Tolsti vrh4
Zalog - Tolsti vrh5
Zalog - Tolsti vrh6
Zalog - Tolsti vrh7
Zalog - Tolsti vrh8
Zalog - Tolsti vrh9
Zalog - Tolsti vrh10
Zalog - Tolsti vrh11
Zalog - Tolsti vrh12
Zalog - Tolsti vrh13
Zalog - Tolsti vrh14
Zalog - Tolsti vrh15
Zalog - Tolsti vrh16
Zalog - Tolsti vrh17
Zalog - Tolsti vrh18
Zalog - Tolsti vrh19
Zalog - Tolsti vrh20
Zalog - Tolsti vrh21
Zalog - Tolsti vrh22
Zalog - Tolsti vrh23
Zalog - Tolsti vrh24
Zalog - Tolsti vrh25
Zalog - Tolsti vrh26
Zalog - Tolsti vrh27
Zalog - Tolsti vrh28
Zalog - Tolsti vrh29
Zalog - Tolsti vrh30
Zalog - Tolsti vrh31
Zalog - Tolsti vrh32
Zalog - Tolsti vrh33
Zalog - Tolsti vrh34
Zalog - Tolsti vrh35
Diskusija o izletu Zalog - Tolsti vrh
gj23. 11. 2010
TOLSTI VRH ZUTRAJ LEPO SONČNO VREME, TAM OKROG 10 PA SE JE ZAČELO OBLAČITI. NA POTI JESENSKE RAZMERE, RAZEN ZADNJIH 5 MINUT PA JE 5CM POMRZNJENEGA SNEGA, KATERI SE PREDIRA.
free24. 11. 2010
Pohvale pd Križe- od mojega zadnjega obiska so pot vzorno označili, tako da tudi zgornji opis ne drži več (tam kjer piše, da je neoznačen začetek). Bravo Franci zavijanje z očmi! Danes je bil Tolsti vrh dobra izbira. Še mokro ni bilo preveč. Da se naredit tudi krožno preko Gozda, na koncu z malo domišljije ni treba nazaj po cesti.
gj6. 11. 2012
Danes na poti brez posebnosti, le malo pocukrano.
PV22. 04. 2013
Je kdo kej hodu zadnje dni po tej poti? Zanima me predvsem kako je do Male Poljane?
Daaam22. 04. 2013
Glede na to da je pot na Kriško skoraj kopna..prav tako do Kališča (preverjeno) verjetno tudi do Male Poljane ne more bit bistveno drugače.. Ne upam pa trdit mežikanje
PV23. 04. 2013
Hvala za info.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki