Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Zaplana (Prezid) - Ulovka

Natisni
Izhodišče: Zaplana (Prezid) (549 m)
Širina/Dolžina: 45,9512°N 14,2161°E
Čas hoje: 1 h 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 252 m
Višinska razlika po poti: 335 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 6.100
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 56
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Avtocesto Ljubljana - Koper zapustimo na izvozu Vrhnika, nato pa z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti Logatcu. Na koncu Vrhniškega klanca nadaljujemo desno v smeri Zaplane, ko pa že prispemo na Zaplano, pa v križišču nadaljujemo levo v smeri Rovt (rahlo desno Zaplana cerkev sv. Urha in Martina, Ulovka in Zavetišče na Planini nad Vrhniko). Na koncu zaselka Prezid na Zaplani, bomo na levi strani opazili manjše parkirišče, kjer parkiramo.
b) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Logatec nato pa z vožnjo nadaljujemo do Logatca. Iz krožišča, kjer dosežemo staro cesto Vrhnika - Postojna nadaljujemo desno (smer Vrhnika) ter z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti Vrhniki, mi pa se po njej peljemo le nekaj 100 m, nato pa zavijemo levo na cesto v smeri Rovt in Žirov. V nadaljevanju se peljemo po postopoma vse bolj ovinkasti cesti, mi pa se po njej peljemo do križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti Zaplani. Od mesta, kjer zapustimo glavno cesto proti Žirem se peljemo še malo manj kot 2 km, nato pa prispemo do table, ki označuje začetek zaselka Zaplana - Prezid. Parkiramo na manjšem parkirišču pred omenjeno tablo.
c) Najprej se zapeljemo v Škofjo Loko, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Gorenji vasi in Žirem. Iz Žirov z vožnjo nadaljujemo po nekoliko bolj ovinkasti cesti proti Rovtam in Logatcu. Še pred Logatcem bomo prišli do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Zaplani. Od mesta, kjer zapustimo glavno cesto proti Žirem se peljemo še malo manj kot 2 km, nato pa prispemo do table, ki označuje začetek zaselka Zaplana - Prezid. Parkiramo na manjšem parkirišču pred omenjeno tablo.
Opis poti:
Z izhodišča se usmerimo na ožjo asfaltno cesto, ki se vzpne proti trem hišam. Le malo za prvo hišo zapustimo cesto saj nas markacije usmerijo desno na markirano pot, ki sprva poteka po stari vlaki. V nadaljevanju ima pot nekaj razpotij, a če pazljivo sledimo markacijam z orientacijo ni večjih težav. Nekoliko naprej prispemo na travnik, kjer se steza povsem izgubi. Nadaljujemo v približno isti smeri in nato na drugi strani travnika stopimo na širok kolovoz. Sledi kratek spust, nato pa se kolovoz razcepi na dva dela. Nadaljujemo levo ter po nekaj metrih desno in nato ponovno levo (sledimo markacijam), tako, da nadaljujemo v isti smeri kot do sedaj. Le nekaj 10 korakov naprej se gozd konča, mi pa nadaljujemo po poti, ki se nadaljuje ob robu gozda. V nadaljevanju se pot prehodno strmo vzpne, nato pa se zmerno vzpenja ob lepih pogledih na okoliško hribovje in Logatec. Po nekaj minutah se pot povsem položi in nas pripelje do starega italijanskega bunkerja iz časa Rapalske meje. Pri bunkerju se pot ponovno izgubi, mi pa nadaljujemo čez travnik kar naravnost navzgor. Ko stopimo ob rob gozda poiščemo veliko markacijo, ki označuje nadaljevanje markirane poti. Kratek čas se vzpenjamo ob pašni ograji, nato pa preidemo na neizrazit greben, kjer prečimo bolj uhojeno stezo. Nadaljujemo po nekoliko bolj zaraščeni, a sledljivi stezi, ki se vzpne do ceste pri samotni hiši. Hišo obidemo po desni strani ter se mimo garaže spustimo do asfaltne ceste.
Cesti sledimo v desno, mi pa se po njej spustimo do manjšega križišča, kjer nadaljujemo naravnost na pešpot (pot levo vodi proti domačiji Majer, desno pa se v nekaj korakih spustimo do ceste, ki vodi od Zaplane (Jerinov grič) proti cerkvi na Zaplani in stolpu na Planini nad Vrhniko, slednji cesti se višje tudi priključimo), ki se vzpne na greben Križevega griča. Pot se kmalu položi, nato pa se za vrhom Križev grič spusti do asfaltne ceste, ki vodi proti cerkvi na Zaplani, Ulovki in stolpu na Planini nad Vrhniko. Po cesti hodimo mimo kapelice do manjšega križišča, kjer se cesta razcepi na dva dela.
Nadaljujemo po desni cesti (rahlo levo cerkev sv. Urha in Martina (5 minut), katera nas kmalu pripelje do označenega razpotja, kjer se nam z leve priključi pot od prej omenjene cerkve, v desno pa se odcepi pot proti Lintvernu.
Nadaljujemo naravnost po v nadaljevanju makadamski cesti, katera se še nekaj časa nadaljuje brez večjih sprememb višine, nato pa se postopoma prične spuščati. Le nekaj korakov preden prispemo do označenega križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti stolpu na Zavetišču na Planini nad Vrhniko, pa nadaljujemo ostro levo na markirano pešpot v smeri vrha Ulovke (ob mestu, kjer zapustimo cesto je kažipot).
Pot nadaljujemo skozi gozd po zmerno strmi poti, po kateri v slabih 15 minutah nadaljnje hoje prispemo iz gozda na vrh Ulovke, od koder se nam odpre lep razgled.
Opis in slike se nanašajo na stanje maja 2013.
zemljevid poti - Ulovka
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Zaplana (Prezid) - Ulovka1
Zaplana (Prezid) - Ulovka2
Zaplana (Prezid) - Ulovka3
Zaplana (Prezid) - Ulovka4
Zaplana (Prezid) - Ulovka5
Zaplana (Prezid) - Ulovka6
Zaplana (Prezid) - Ulovka7
Zaplana (Prezid) - Ulovka8
Zaplana (Prezid) - Ulovka9
Zaplana (Prezid) - Ulovka10
Zaplana (Prezid) - Ulovka11
Zaplana (Prezid) - Ulovka12
Zaplana (Prezid) - Ulovka13
Zaplana (Prezid) - Ulovka14
Zaplana (Prezid) - Ulovka15
Zaplana (Prezid) - Ulovka16
Zaplana (Prezid) - Ulovka17
Zaplana (Prezid) - Ulovka18
Zaplana (Prezid) - Ulovka19
Zaplana (Prezid) - Ulovka20
Zaplana (Prezid) - Ulovka21
Zaplana (Prezid) - Ulovka22
Zaplana (Prezid) - Ulovka23
Zaplana (Prezid) - Ulovka24
Zaplana (Prezid) - Ulovka25
Zaplana (Prezid) - Ulovka26
Zaplana (Prezid) - Ulovka27
Zaplana (Prezid) - Ulovka28
Zaplana (Prezid) - Ulovka29
Zaplana (Prezid) - Ulovka30
Zaplana (Prezid) - Ulovka31
Zaplana (Prezid) - Ulovka32
Zaplana (Prezid) - Ulovka33
Zaplana (Prezid) - Ulovka34
Zaplana (Prezid) - Ulovka35
Zaplana (Prezid) - Ulovka36
Zaplana (Prezid) - Ulovka37
Zaplana (Prezid) - Ulovka38
Zaplana (Prezid) - Ulovka39
Zaplana (Prezid) - Ulovka40
Zaplana (Prezid) - Ulovka41
Zaplana (Prezid) - Ulovka42
Zaplana (Prezid) - Ulovka43
Zaplana (Prezid) - Ulovka44
Zaplana (Prezid) - Ulovka45
Zaplana (Prezid) - Ulovka46
Zaplana (Prezid) - Ulovka47
Zaplana (Prezid) - Ulovka48
Zaplana (Prezid) - Ulovka49
Zaplana (Prezid) - Ulovka50
Zaplana (Prezid) - Ulovka51
Zaplana (Prezid) - Ulovka52
Zaplana (Prezid) - Ulovka53
Zaplana (Prezid) - Ulovka54
Zaplana (Prezid) - Ulovka55
Zaplana (Prezid) - Ulovka56
Diskusija o izletu Zaplana (Prezid) - Ulovka
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki