Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj

Martinjak - Slivnica

Natisni
Izhodišče: Martinjak (600 m)
Širina/Dolžina: 45,7784°N 14,4033°E
Čas hoje: 1 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 514 m
Višinska razlika po poti: 514 m
Zemljevid: Snežnik 1:50.00
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 42.640
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 27
Število komentarjev: 6
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Unec in cesti naprej sledimo v smeri Cerknice. Iz Cerknice nadaljujemo po glavni cesti proti Blokam in Ložu, nato pa v vasi Martinjak, tik pred avtopralnico zavijemo levo na ozko cesto, ki se vzpenja ob potočku navzgor. Višje cesta zavije v levo, se za nekaj časa strmo vzpne, nato pa nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo desno. Naprej se peljemo nekaj 10 m, nato pa parkiramo na primernem prostoru v bližini vodnega zajetja.
Opis poti:
V bližini izhodišča poiščemo peš pot (začetek poti ni označen), ki se sprva vzpne vzporedno s cesto, nato pa zavije rahlo levo in se postopoma prične vse strmeje vzpenjati. Pot, ki se naprej precej strmo vzpenja, se višje rahlo položi in nas za tem pripelje na označeno razpotje, kjer se v levo odcepi pot k spomeniku. Nadaljujemo naravnost (levo spomenik 1 minuta) po spet bolj strmi poti, ki se nato priključi poti iz Grahovega.
Nadaljujemo levo po poti, ki se prečno vzpenja čez vse bolj razgledna pobočja Slivnice. Pot, s katere se nam odpirajo lepi razgledi na Snežnik, Cerkniško polje in greben Javornikov, pa nas le malo naprej pripelje na naslednje razpotje.
Tu nadaljujemo desno (naravnost Dom na Slivnici 3 minute) in vzpon nadaljujemo čez že omenjeno travnato pobočje. Višje prečimo pas grmičevja, nato pa se ob robu le tega v nekaj 10 korakih nadaljnje hoje povzpnemo na vrh Slivnice.
zemljevid poti - Slivnica
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Martinjak - Slivnica1
Martinjak - Slivnica2
Martinjak - Slivnica3
Martinjak - Slivnica4
Martinjak - Slivnica5
Martinjak - Slivnica6
Martinjak - Slivnica7
Martinjak - Slivnica8
Martinjak - Slivnica9
Martinjak - Slivnica10
Martinjak - Slivnica11
Martinjak - Slivnica12
Martinjak - Slivnica13
Martinjak - Slivnica14
Martinjak - Slivnica15
Martinjak - Slivnica16
Martinjak - Slivnica17
Martinjak - Slivnica18
Martinjak - Slivnica19
Martinjak - Slivnica20
Martinjak - Slivnica21
Martinjak - Slivnica22
Martinjak - Slivnica23
Martinjak - Slivnica24
Martinjak - Slivnica25
Martinjak - Slivnica26
Martinjak - Slivnica27
Diskusija o izletu Martinjak - Slivnica
novinsekp28. 09. 2009
Včeraj sva z možem prehodila to pot. Pot je res zelo strma, tako da sva od izhodišča do vrha porabila 1.10 mrk pogledmin , dol sva bila pa v 25 minutahnasmeh. Naj omenim samo to, da je pot do izhodišča zelo slabo označena oz. sploh ni označena. Sva morala povprašati domačine, da so nama povedali, kje se gre, ker ni nikjer nobenih smerokazov.
Tadeja745. 10. 2009
bila pred kratkim in se strinjam. pot do izhodišča ni označena in tudi jaz sem morala spraševati domačine, da sem našla. sicer je pa tole super izlet, za mlado in staro. v lepem vremenu je srečanje z mukicami in konjički res čudovito. no ja, za tiste ki se ne bojijo njihove bližine velik nasmeh
akbara13. 12. 2009
Če kdo iz med vas dobro pozna pristop na Slivnico iz vasi Otonica, bi prosila za opis in objavo. Enkrat sem se odpravila iz tiste strani, pa sem se kmalu zgubila, ker kolikor vem, ta pot ni markiranamrk pogled
sk213. 12. 2009
Pot ni markirana, ji pa ni težko slediti. Ponavadi naredim krožno Begunje-Medvednica-lovska koča-Slivnica-Zatrepi-Brezje-Begunje.
Ob priliki bom dal gor kako sliko.
sk214. 12. 2009
akbara poglej ZS
robi210714. 11. 2015
Smo jo danes prehodili. Kar se tiče označenosti izhodišča in tudi same poti, zgornji opis in komentarji danes ne držijo več. Izhodišča ni težko najti. Mi smo za izbrali avtobusno postajo Martinjak iz smeri Cerknica in krenili po asfaltni cesti, ki se takoj nasproti postaje spusti s hriba. Na pričetek poti nas je opozoril tudi rdeč smerokaz nekaj metrov nad križiščem (vidi se ga tudi na Google street view). Pot nas je vodila mimo nekaj hiš, po cca. 100 m smo z asfalta prešli na makadam. Po cca. 200 m smo prišli do razcepa in tu smo zavili desno po gozdni cesti. Nekaj metrov za vodnim zajetjem, ki je prikazan na sliki 1, je zopet rdeč smerokaz, ki nas je usmeril s ceste levo strmo v hrib na gozdno stezo. Tudi v nadaljevanju je pot izvrstno markirana, pa tudi sicer je toliko uhojena, da se ji da brez težav slediti tudi brez markacij.

Pot je sicer resda kar strma, vendar jo je navkreber z občasno rahlo pomočjo zmogla celo naša skoraj 5-letnica, in to v celoti. Od odcepa z gozdne ceste do koče smo potrebovali cca. uro in 40 min. Dol je bilo treba malo več pomoči, vendar je šlo tudi to. Pot torej ni noben bavbav. Na vrhu smo bili nagrajeni prelepim razgledom na Cerkniško polje, prijazno osebje pa nas je postreglo z okusno joto, štrudlom in palačinkami. Zelo prijeten izlet tudi za družine z malčki.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki