Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj

Pliskovica - Volnik

Natisni
Izhodišče: Pliskovica (210 m)
Širina/Dolžina: 45,7705°N 13,7823°E
Čas hoje: 1 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 336 m
Višinska razlika po poti: 350 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: bojan79
Ogledov: 17.478
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 8
Število komentarjev: 7
Dostop do izhodišča:
Izhodišče poti je čez cesto na avtobusni postaji v Pliskovici (začne se po betonski cesti). Do Pliskovice lahko pridemo iz smeri Sežane skozi Dutovlje, ali iz Vipavske doline preko Branika in Komna.
Opis poti:
Pot začnemo pri avtobusni postaji v Pliskovici. Pot se začne v dolino po betonu (cca 100 m) in ko prispemo v dolino nas na levi čaka kal. Točno tam je križišče ki se razcepi levo ali desno. Obe poti vodita na Volnik.
Izberemo levo in nadaljujemo po makadamski cesti rahlo navzgor. Pot je večinoma ravna z rahlimi dolinicami in ves čas vodi skozi gozd. Ob poti bomo na levi srečali tudi lovsko izvidnico.
Ko prispemo do križišča (trikotne oblike), lahko vidimo tablice z imeni dreves. Tam nadaljujemo desno. Ko pridemo do naslednjega križišča pa pridemo do ceste, ki pripelje, če bi na začetku pri kalu zavili desno. Tam gremo naravnost (rahlo levo) po stezi navzgor.
Kmalu ko stopimo na stezo vidimo prvi znak za Volnik (lesena puščica). Pot se ves čas do vrha vzpenja po gozdu in je lepo markirana na vsakem križišču. Po približno pol ure hoje pridemo na cesto (travnata) in tam lahko zavijemo 100 m levo, kjer je pod lepim razvejanim drevesom klopca za oddih. No vrnemo se spet 100 m nazaj in nadaljujemo spet po stezi gor še 5-10 minut in pridemo na vrh.
Na vrhu je mini razgledna ploščad z opisi ptic, hribov,...
Razgled je prijeten v vse smeri od Tržaškega zaliva, preko krasa, pa do Julijcev.
Priporočam palice in primerno obutev.
zemljevid poti - Volnik
Ob poti: Kal Mlačna (195m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Pliskovica - Volnik1
Pliskovica - Volnik2
Pliskovica - Volnik3
Pliskovica - Volnik4
Pliskovica - Volnik5
Pliskovica - Volnik6
Pliskovica - Volnik7
Pliskovica - Volnik8
Diskusija o izletu Pliskovica - Volnik
Karletto19. 04. 2011
Morda še to. Na hribovju Žekenc, kot ga imenujemo domačini, stopimo v globok gozd, zato poleti bodite pripravljeni na konjske muhe in vse kar spada zdraven. Predlagam, da oblečete dolga oblačila ali uporabite repelente. Domača varjanta je petrolej, ki ima izredno dober učinkek. Enostavno nanesete ga na oblačilo ali kožo - ne po sluznicah in ranah, vendar hitro hlapi.
Jeseni tu najdemo tudi veliko gob.
darinka422. 10. 2020
Pa imam v bližini še en hribček na katerem sploh še nisem bila.
darinka41. 11. 2020
Danes smo šli na ta hrib. Naj povem da sva zgrešila drugi odcep in prišla do mejnikov . Od tam pa v strmino, bilo je kar strmo v tistih travah do vrha.
darinka43. 01. 2021
Nedeljski Volnik. Tokrat z drugega konca. Iz Dutoveljse gre po makadamu do odcepa , kjer pride pot s Pliskovice. Nadaljevanje v strmino pa je bilo po spolzki stezi vse do vrha. Nekaj obiska na vrhu. Midva sva se odpravila po dvanajsti uri. In prišla na izhodišče ravno ko je pričelo deževati. Zvedela sva da se pride po eni poti iz vasi Voglje , ki je skoro na meji z Italijo. Lepi razgledi so bili danes. Tudi klopco sva našla ki je tu opisana.
adry24. 01. 2021
Izkoristila nedeljsko suho dopoldne na vrh Volnika. Prelep razgled,morje kot na dlani.
Izhodišče je bila vas Voglje. Parkirala v središču vasi pri kapelici. Nadaljevala po vasi levo, mimo dvolastniškega mejnega prehoda (objekta iz leta 1966) z odprto rampo do lepo obnovljenega "kala na hribi", kjer je piknik prostor s klopcami. V vasi ni oznak za Volnik. Nad kalom opazila par markacij, ki so naju privedle do italijanskih markacij z oznako št.3. Nadaljujemo desno po stezi ob meji, ki poteka večina po italijanski strani. Vodi nas po razgibanem kraškem terenu do razcepa steze, ki se priključi iz Pliskovice in Krajne vasi.
Od tega odcepa je le še par minut do vrha. Kljub blatni stezi srečala nekaj pohodnikov in celo kolesarjev.

darinka425. 01. 2023 18:22:08
Popoldne sva se z Maksijem odpravila s Pliskovice do Volnika. V gozdu prav prijetno brezvetrje. Na vrhu pa je bilo kar vetrovno. Srečala nisva nikogar. Sem pa že malo pozabila na križišče pod vrhom in sva šla vse okoli. Lahko bi šla po krajši poti. Razgledi so bili prav lepi. Na vse strani.
darinka421. 04. 2024 18:54:37
Nedeljski razgledi. Prav čisto ozračje. Le proti Julijcem se je slabo videlo. Pohodnikov kar nekaj. Klopov pa tudi za sproti.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki