Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Zagrad - Ostrič

Natisni
Izhodišče: Zagrad (780 m)
Širina/Dolžina: 45,5043°N 14,0599°E
Čas hoje: 1 h 5 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 276 m
Višinska razlika po poti: 276 m
Zemljevid: Slovenska Istra - Čičarija, Brkini in Kras 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 14.874
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 14
Število komentarjev: 6
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Kozina in cesti naprej sledimo v smeri Reke. V vasi Obrov zavijemo desno v smeri vasi Golac od katere z vožnjo nadaljujemo proti zaselku Zagrad. V Zagradu nadaljujemo levo in cesti, ki postane makadamska sledimo do mesta, kjer opazimo znak za prepoved nadaljnje vožnje (gozdna cesta uporaba na lastno odgovornost). Tu parkiramo na manjšem parkirišču ob cesti.
Opis poti:
Le nekaj metrov pred prometnim znakom opazimo kolovoz, ki se s ceste usmeri v desno in se začne sprva zložno vzpenjati (začetek ni označen). Že kmalu opazimo prvo markacijo, ki nam pove, da smo na pravi poti. Naprej se zmerno vzpenjamo po kolovozu, ki višje preide iz gozda na travnata pobočja obdana s posameznimi drevesi (povečini bor). Pot se tu položi in nekoliko naprej zavije rahlo v desno, kjer tudi pridemo do označenega razpotja.
Nadaljujemo v smeri Ostriča, Slavnika in Razsušice (levo ribnik 30 minut) po poti, ki se začne vzpenjati proti neizrazitemu sedelcu med Ostričem na levi in manj znano Grižo na desni. Tej poti sledimo do mesta, kjer bomo pred seboj opazili večjo vrtačo. Tu se kolovoz nadaljuje naravnost, markirana peš pot pa zavije v levo in se začne strmo vzpenjati po neporaščenem pobočju Ostriča. Tej za kratek čas bolj strmi poti sledimo vse do vrha Ostriča s katerega se nam odpre lep razgled.
zemljevid poti - Ostrič
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Medvižica ( 40 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Zagrad - Ostrič1
Zagrad - Ostrič2
Zagrad - Ostrič3
Zagrad - Ostrič4
Zagrad - Ostrič5
Zagrad - Ostrič6
Zagrad - Ostrič7
Zagrad - Ostrič8
Zagrad - Ostrič9
Zagrad - Ostrič10
Zagrad - Ostrič11
Zagrad - Ostrič12
Zagrad - Ostrič13
Zagrad - Ostrič14
Diskusija o izletu Zagrad - Ostrič
klavdipo18. 04. 2012
Je na tem vrhu in tudi na Medvižici kakšen žig?
B218. 04. 2012
Nikjer nobenih žigov! Pot pa čudovita - toda pozor! Tudi kakšen medved se rad najde...
klavdipo18. 04. 2012
Hvala za odgovor! LP
valerija11231. 12. 2018
Danes smo prehodili lepo krožno pot iz Zagrada čez Ostrič, Medvižico in Razsušico nazaj v Zagrad.Poti so zelo lepo markirane,na vseh treh vrhovih je žig.
SREČNO 2019
bizgo9321. 02. 2021
Čudovita in razen zadnjega strmega vzpona precej nezahtevna pot skozi brinove grmičke, borovce ter mimo mnogih kraških vrtač. Iz vrha je ob lepem vremenu krasen pogled, ki seže po velikem delu zahodne Slovenije, če se obrnemo pa imamo kot na dlani še Učko in nekaj ostalih vrhov Čičarije. Pod vrhom planine vas bodo z zvonci okoli vratu pozdravili še konji. Če se spustite iz vrha v smeri Slavnika lahko obiščete še bližnja Medvižico in Razsušico (Glavičorko) in se v Zagrad vrnete po zgoraj omenjeni krožni poti. Krasen izlet!
ločanka6. 02. 2024 06:20:50
Jaz pa močno priporočam še malo daljši krog, kot ga omenja bizgo93. In sicer podaljšek do Male Plešivice, spust na Velika vrata in ponoven vzpon na Veliko Plešivico. Nato se vrnete nazaj do vrat, kjer opazite napis Zagrad in od tam vas čaka še okoli 45 min povratka nazaj do parkirišča. Skupni krog okoli šest ur, a je vredno, če si že v teh koncihnasmeh.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki