Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Posavsko hribovje in Dolenjska / Veliki Javornik (Bohor) / Jablance - Veliki Javornik (Bohor) (čez Travni laz)

Jablance - Veliki Javornik (Bohor) (čez Travni laz)

Natisni
Izhodišče: Jablance (500 m)
Širina/Dolžina: 46,0467°N 15,4454°E
Ime poti: čez Travni laz
Čas hoje: 1 h 40 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 523 m
Višinska razlika po poti: 600 m
Zemljevid: Posavsko hribovje Boč - Bohor 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 16.674
 4 osebam je objava všeč
Število slik: 19
Število komentarjev: 13
Dostop do izhodišča:
Iz Krškega se peljemo proti Sevnici ali obratno. Že kmalu za Krškim pa se desno odcepi cesta proti Brestanici (iz Sevnice pa malo pred Krškim levo). Tej cesti naprej sledimo proti Senovem, kjer opazimo prve oznake za Bohor (v Senovem zavijemo levo). Cesta, ki nas nato pelje ob potoku navzgor, nas višje pripelje na slabše označeno križišče, kjer nadaljujemo rahlo levo navzgor (cesta, ki gre naravnost, še naprej ob potoku nas pripelje do koče na Bohorju. Naša leva cesta nato naredi dva ostra ovinka in nas kmalu pripelje iz gozda, kjer po nadaljnjih 100m vožnje, parkiramo na parkirišču ob informativni tabli.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po levi neoznačeni cesti, ki nas po 10 minutah hoje pripelje do ostrega levega ovinka. Sredi ovinka, se desno ob potoku navzgor, odcepi kolovoz v smeri slapu Ubijavnik. Kolovoz se kmalu spremeni v peš pot, ki nekajkrat preči omenjeni potok in nas čez čas pripelje pod slap. Le nekaj metrov pred slapom pa pot zavije desno in se s pomočjo varoval strmo vzpne. Vzpon v kopnih razmerah ni zahteven, je pa izpostavljen padajočemu kamenju. Na vrhu tega vzpona stopimo na cesto, kjer nadaljujemo levo. Po nekaj nadaljnjih minutah hoje, vse slabša cesta preči potok (pred mostom desno koča na Bohorju). Tu nadaljujemo po kolovozu, ki se vzpenja ob potoku navzgor. Vse bolj strm kolovoz pa nas kmalu pripelje do naslednjega razpotja, kjer nadaljujemo levo v smeri bolnice (desno koča na Bohorju). Pot naprej preči hudourniški potok in nas v kratkem prečnem vzponu pripelje do partizanske bolnice na Travnem lazu.
Od bolnice nadaljujemo v smeri Javornika, po markirani poti, ki se zmerno vzpne skozi gozd. Po krajšem vzponu stopimo na gozdno cesto, kateri sledimo v levo, še naprej proti Javorniku. Cesta po kateri hodimo, nas po približno 15 minutah hoje pripelje do razpotja, kjer nadaljujemo desno v smeri Javornika - Bohorja (levo Lisca). Pot naprej nadaljujemo po kolovozu, ki nas po krajšem rahlem vzponu pripelje do naslednjega razpotja, kjer nadaljujemo levo navzgor po poti, ki se za krajši čas strmo vzpne in nas v nekaj minutah pripelje na vršno neporaščeno pobočje Velikega Javornika. Tej zložni poti, ki nas pelje ob robu gozda sledimo vse do vrha, ki ga dosežemo po nekaj deset korakih nadaljnje hoje.
zemljevid poti - Veliki Javornik (Bohor)
Ob poti: Slap Ubijavnik (680m), Partizanska bolnica (800m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Koča na Bohorju
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Jablance - Veliki Javornik (Bohor)1
Jablance - Veliki Javornik (Bohor)2
Jablance - Veliki Javornik (Bohor)3
Jablance - Veliki Javornik (Bohor)4
Jablance - Veliki Javornik (Bohor)5
Jablance - Veliki Javornik (Bohor)6
Jablance - Veliki Javornik (Bohor)7
Jablance - Veliki Javornik (Bohor)8
Jablance - Veliki Javornik (Bohor)9
Jablance - Veliki Javornik (Bohor)10
Jablance - Veliki Javornik (Bohor)11
Jablance - Veliki Javornik (Bohor)12
Jablance - Veliki Javornik (Bohor)13
Jablance - Veliki Javornik (Bohor)14
Jablance - Veliki Javornik (Bohor)15
Jablance - Veliki Javornik (Bohor)16
Jablance - Veliki Javornik (Bohor)17
Jablance - Veliki Javornik (Bohor)18
Jablance - Veliki Javornik (Bohor)19
Diskusija o izletu Jablance - Veliki Javornik (Bohor) (čez Travni laz)
lakkon20. 05. 2013
Navedeno je, da gre za lahko neoznačeno stezo. Z tovrstnimi potmi nimam ravno izkušenj. Pa še sam grem najverjetneje. A so kakšne oznake na poti tako da res ne moreš zgrešiti? Je priporočljivo oz. bolje celo obvezno imeti s seboj od tukaj opis ter slike te poti?

za nazaj se ne bojim, saj grem najverjetneje po označeni do koče in do istega izhodišča.
tvodop20. 05. 2013
bo šlo, je nekaj tabel ampak najbolj zanimive poti pa so neoznačene. sicer je najbolje koga poklicati ki pozna za del bogorja. kdaj pa greš?
lakkon20. 05. 2013
najbrž naslednji teden zjutraj torek-četrtek, če bo vreme OK in se ne odločim za oba pohoda na Kum (iz Podkraj ob Savi (Hrastnik)) in na Mrzlico (iz Hrastnika). Kateri koli pohod že bo, ga bom moral zaključiti do 12h zaradi šihta popoldne.

Sem mislil že ta teden popoldne na pohod sem, a sem zaradi drugih obveznosti ter morda slabšega vremena (če to sploh bo?) najbrž že zamudil. No, če se naredi OK vremenska napoved za sredo ali četrtek ta teden bi pa morda le šel. V Jablance na izhodišču bi lahko bil najraneje ob 16.30 uri. Povratek nazaj na parking pa tik pred temo malce pred 20.30 uro. Pridem pa iz Kostanjevice na Krki. V torek zvečer se odločim, če grem v sredo in takisto dan kasneje, če grem v četrtek. Med vikendi ne morem.
lakkon5. 11. 2013
Pozdravljeni.

Je bilo kar nekaj dežja ponedeljek, torek, za sredo in četrtek ga ni napovedanega.

Za četrtek razmišljam o obisku ''Poti štirih slapov'' (Bojanca, Pekel, Ubijavnik, Bojavnik) + morda še dodatek do Veliki Javornik (Bohor)

Bo to pravi čas za ogled teh slapov, da se jih vidi vsaj blizu takšnim kot so na slikah?

Je omenjena pot po deževju normalno prehodna z visokimi pohodnimi čevlji? Ker prav po vodi dalj časa se mi ne zdi glih fajn hoditi.

Hvala za info.
fpetel15. 11. 2013
Po moje, da bi šlo. Proti Bojanci je spodaj potrebno nekajkrat preskočit potok, ali poiskat prehod čez brv. Enkrat sva bila s punco, ko je bilo veliko dežja. Prva varovala so bila pod vodo, tako, da sva pot poiskala više - nič zahtevnega. Ta teden nebi smelo biti nobenih težav - v tem koncu ni bilo veliko padavin.
_d_6. 11. 2013
V tem koncu je bilo ravno toliko padavin, da je skala na mestih mokra, listje prav tako (preverjenih informacij nimam, ker nisem bila v zadnjih dneh na tej poti, glede na vreme pa predvidevam). Je kdo kaj preveril kakšno je stanje prehodnosti poti od lanskega podora drevja? So že očistili? Pot je sicer lepa, zanimiva. Jaz sem jo prehodila v poletnem času pred letom in pol.
lakkon6. 11. 2013
Sam hodim, če le potrebno, še kar hitro. Kondicija ni vprašljiva. Mika me narediti v enem dnevu:

POT 1:
Jablance - Bojanca - Pekel - Igla - Ajdovske peči - Ubijavnik - Partizanska bolnica v Travnem lazu - Veliki Javornik (čez Travni laz) - Veliki Koprivnik - Bohorsko naravno okno - Petrova skala - Koča na Bohorju - Plešivec (Špic hrib) - Bojavnik - Jablance

ali

POT 2:
Jablance - Bojanca - Pekel - Igla - Ajdovske peči - Ubijavnik – Koča na Bohorju - Bohorsko naravno okno - Petrova skala - Plešivec (Špic hrib) - Bojavnik - Jablance

Če grem na POT 2, bo pač kdaj drugič: Jablance - Ubijavnik - Partizanska bolnica v Travnem lazu - Veliki Javornik (čez Travni laz) – Skalica - Veliki Koprivnik – (Debeli vrh) – Koča Bohor - Jablance.

Povsod bodo kratki postanki in hitro fotografiranje. Slednjega verjetno še največ pri slapovih, če bo kaj za videti. V koči se morda sploh ne ustavim.

Če se mi le ne uspe kje zgubiti, koliko časa bi mi vzeli POT1 oz. POT2?

Upam na kak odgovor še danes. Hvala za pomoč.
lakkon9. 11. 2013
v četrtek opravil pot štirih slapov pod Bohorjem. Vode bilo še kar zadosti povsod, tako da zadovoljen s slikami. Potoke sem prečkal n-krat in brez težav. Do Bojance iz Jablance 2. polovica malce problematična zaradi drevja na poti,a glih zaradi tega morda še toliko bolj zanimivo nasmeh. Do Pekla brez težav, takisto naprej do Ubijavnika in koče_Bohor. no, do zadnjega Bojavnika pa kar čez gozd, grmovje, travnike, njive.. vprašal par domačinov in nekak le prispel do zadnjega slapa. Ne priporočam brez zemljevida in opisa poti, saj ni markirano. Preostalo pa drugič pride na vrsto.
bruny9. 11. 2013
Je bil kje morda mežikanje viden medved. Med februarjem in aprilom je bil namreč opažen na Bohorju po nekaterih virih, predvsem na območju nad Planino pri Sevnici. Tudi posnet na enem od lovskih krmišč. Ma itak se je verjetno vrnil na Kočevsko. Lepa tura, ja bo potrebno enkrat na zahodne dele Bohorja.Lp
lakkon10. 11. 2013
a se vam ne vidi nekak logično, da bi medveda spomnil v zapisu, če bi ga videl? eek med Jablance - Bojanca - Pekel - Ubijavnik nisem z izjemo ene vasi (menda Ložice) videl človeka. Zdej pa ne vem a zaradi bojazni pred medvedi, neoznačenosti poti ali par ovir na poti. Sem pa parkrat pomislil na medveda, saj sem bral, da zna biti v teh koncih. No, tokrat se je izšlo dobro. nasmeh
bruny10. 11. 2013
Seveda je logično, da bi zapisal...vprašanje je bilo postavljeno bolj tako iz heca. Je pa res, da so to bolj samotni kraji in lani ko sem Bohor povezoval iz Lesičnega, ob poti samo dve domačiji in v pogovoru ob eni od domačij so bili nekam prestrašeni, naj bi videli medveda pred dnevi tam okoli...NIč do avta sem itak moral in še dvakrat kasneje povezoval aktivnosti tamm okoli.Če bi študiral glede medveda na Bohorju, na bolj samotnih poteh seveda je itak bolje kot je eden zapisal v eni drugi debati, da si v postelji in še tam ti lahko pade mežikanje slika na glavo.
Matjaz_653. 05. 2014
še moja zapisa in nekaj fotk od včeraj in iz leta 2009 mežikanje
Stamp23. 06. 2022 18:43:36
Opis hoda ovim putem na Javornik, pa dalje do Okna i Koče, a od Koče dole po "klasiki"..
VIDEO JE TU

a Track i slike tu na Wikipediji
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki