Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Črna prst / Kocenpohar - Črna prst

Kocenpohar - Črna prst

Natisni
Izhodišče: Kocenpohar (785 m)
Širina/Dolžina: 46,2236°N 13,9595°E
Čas hoje: 2 h 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 1059 m
Višinska razlika po poti: 1059 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 27.358
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 25
Število komentarjev: 16
Dostop do izhodišča:
Iz Tolmina ali Škofje Loke se zapeljemo v vas Podbrdo (do sem možno tudi z vlakom ali avtovlakom iz Bohinjske Bistrice), kjer se v centru vasi odcepi cesta proti vasi Bača. Asfaltirana cesta, ki kmalu postane zelo ozka se začne strmo vzpenjati in nas pripelje na križišče. V križišču se usmerimo na levo makadamsko cesto, ki se na začetku spušča, nato pa se začne ponovno vzpenjati. Še naprej zelo ozka cesta nas pripelje do ograje pri kmetiji Kocenpohar. Malo pred ograjo je majhno parkirišče za največ dva avtomobila, zato je bolje parkirati že malo nižje.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po strmi cesti do ograje katero prečimo in na drugi strani pridemo do travnika na kmetiji. Nadaljujemo po levi strani hiše na kmetiji, še naprej po slabši cesti. Naša pot ponovno preči ograjo in se za tem rahlo spusti do potočka, kjer je razpotje dveh kolovozov. Usmerimo se na levi strm kolovoz, ki preči potoček in nas po krajšem vzponu pripelje na manjšo jaso pri propadajoči kmetiji.
Naprej se usmerimo desno na kolovoz, ki gre v gozd in se zmerno vzpenja. Kolovoz nas po 15 minutah od propadajoče kmetije pripelje na gozdno cesto. Tej cesti sledimo naprej vse do Sedla, kjer se nam priključi pot z vasi Kal (cesta ima krajšo bližnjico po markirani poti).
Na Sedlu se usmerimo na pot z oznakami za Črno prst. Sprva zložna pot se kmalu začne strmo vzpenjati po strmem poraščenem zahodnem pobočju. S časoma nas pot pripelje na neizrazit greben in se naprej nadaljuje po vzhodnem pobočju. Ko nas pot ponovno pripelje na greben se nam odpre lep razgled. Tu je postavljena tudi manjša klopca, ki nam ponudi zaslužen počitek. Pot naprej gre ponovno v gozd in se še naprej kar strmo vzpenja. Kmalu se pot približa razgledni točki, ki je od poti oddaljena le nekaj korakov. Za razgledno točko pot kmalu preide iz gozda na travnata pobočja Črne prsti. Ob poti, ki postaja vse bolj razgledna je veliko gorskega cvetja. Ker pa se vzpenjamo po prisojnih pobočjih, je vzpon sredi dneva zelo naporen zato se je bolje na pot odpraviti zgodaj. Pot postane nekoliko manj strma in nas pripelje na sedlo Čez suha, kjer se nam odpre lep razgled na bohinjsko stran.
Tu na razpotju se usmerimo levo in v desetih minutah dosežemo dom na Črni prsti. Od doma do vrha, kjer stoji razgledna plošča pa imamo le še nekaj korakov.
Kocenpohar- Sedlo 45 minut, Sedlo - Črna prst 2:00.
zemljevid poti - Črna prst
Ob poti: Sedlo (985m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Četrt, Črna prst, Konjski vrh, Poljanski vrh, Matajurski vrh, Rodica
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Kocenpohar - Črna prst1
Kocenpohar - Črna prst2
Kocenpohar - Črna prst3
Kocenpohar - Črna prst4
Kocenpohar - Črna prst5
Kocenpohar - Črna prst6
Kocenpohar - Črna prst7
Kocenpohar - Črna prst8
Kocenpohar - Črna prst9
Kocenpohar - Črna prst10
Kocenpohar - Črna prst11
Kocenpohar - Črna prst12
Kocenpohar - Črna prst13
Kocenpohar - Črna prst14
Kocenpohar - Črna prst15
Kocenpohar - Črna prst16
Kocenpohar - Črna prst17
Kocenpohar - Črna prst18
Kocenpohar - Črna prst19
Kocenpohar - Črna prst20
Kocenpohar - Črna prst21
Kocenpohar - Črna prst22
Kocenpohar - Črna prst23
Kocenpohar - Črna prst24
Kocenpohar - Črna prst25
Diskusija o izletu Kocenpohar - Črna prst
Gost2. 05. 2007
aje odprta koča
Tadej2. 05. 2007
Trenutno je zaprta. Ponavadi se odpre junija.
Gost2. 05. 2007
Tadej, hvala.
Gost17. 09. 2007
Pot je primerna za prihajajoče jesenske dni, ko je v visokogorju že sneg.
Benč21. 09. 2008
Res nazorno opisana pot. Sploh ne moreš zgrešiti. Edino odcepa ceste do te kmetije nisem takoj našel.
Drugače pa lepa pot in še lepši sprehod nasmeh

Slikice
NEIC00822. 05. 2009
Kakšne so trenutne razmere? Ali je še kaj snega?zmeden
Murglovc22. 05. 2009
S Primorske strani je kopno.
Bojan_A2. 09. 2009
Mene zanima, če je to pot po kateri poteka Gorski tek Ivana Anderleta na Črno prst. Tekme se v soboto nameravam udeležiti in me zanimam, če gledam fotke prave trase?
Tadej3. 09. 2009
Spodnji del poteka po drugi trasi, od Sedla (985 m) naprej pa je pot ista kot na slikah.
Tu se poti združita.
anemona19. 10. 2009
1. V soboto 17.10. sva šla z možem na Črno prst od Kocenpoharja. Kakih 10-15 minut nad kmetijo (slika 8) so na novo delali traso ceste. Tam, kjer je bil markiran vstop na gozdno pot, je zdaj 2m visoka peščena brežina, zato vstopa nisva našla. Na novonastalem križišču ni markacij,zato sva šla po novi cesti desno in prišla po cesti do Sedla. Od tam naprej je markirano in so table. Glede na parkirana vozila se pride do Sedla z avtom (s Kala?).
2. Gospodar kmetije Kocenpohar ni navdušen nad vozili na zasebni cesti od asfalta do kmetije. Cesta je za eno vozilo, obstajajo izogibališča, ki pa so v primeru srečanja s tovornjakom ali traktorjem s prikolico preozka (ukvarjajo se s sečnjo lesa in transportom). V izogib slabi volji na obeh straneh priporočam druga izhodišča.
anemona19. 10. 2009
Napaka: na novonastalem križišču ni markacij, zato sva šla po novi cesti LEVO (in ne desno)in prišla po cesti do Sedla. (se opravičujem)
opazovalec26. 02. 2011
Zimski dostop po letni poti iz vasice Kal nad Stržiščem je trenutno uhojen. Zgornji del poti je bil včeraj vetroven, na trenutke viharen, razgled pa izjemen. Cepin in dereze so prišli prav.
Okmodko22. 09. 2011
Mi lahko nekdo pove, kakšen namen ima tista mlaka pri domu Zorka Jelinčiča? Verjetno ni naravna ker je na vrh hriba,ali je? Hm čudna stvarca nasmeh
Okmodko23. 09. 2011
Torej!?
Enka23. 09. 2011
Sem se tudi jaz spraševala, ko sem bila letos na Črni prsti, pa ne vem odgovora. Edino, kar mi je prišlo na misel, je bilo to, da morda s primorske strani kdaj zaide gor kakšna ovcazadrega.
ljubitelj gora31. 12. 2012
Ta gozdna cesta je zasilo prevozna, če bi vedel prej bi avto pustil v dolini tud tisto malo parkirišče pred potokom je vprašljivo. Nikol se ne ve, kaj prileti iz tistega strmega pobočja, parkirišče se nahaja globoko pod Koblo.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki