Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Lopa / Planina Krnica - Lopa

Planina Krnica - Lopa

Natisni
Izhodišče: Planina Krnica (1240 m)
Širina/Dolžina: 46,35274°N 13,50801°E
Čas hoje: 4 h
Zahtevnost: zelo zahtevno brezpotje
Višinska razlika: 1166 m
Višinska razlika po poti: 1180 m
Zemljevid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 4.230
 4 osebam je objava všeč
Število slik: 78
Število komentarjev: 9
Dostop do izhodišča:
Zapeljemo se v center Bovca, kjer iz križišča pri glavnem trgu nadaljujemo po vzpenjajoči se cesti, ki se mimo pošte prične vzpenjati proti bližnji cerkvi. Omenjeno cerkev obidemo po levi strani, nato pa prispemo v Kaninsko vas. Bovec se nato konča, cesta pa nas še nekaj časa vodi proti zahodu. Na manjšem razcepu zapustimo glavno asfaltno cesto, ki vodi proti vasi Plužna in z vožnjo nadaljujemo po rahlo desni cesti (za križiščem oznake za cesto Gozdec). Za bližnjo domačijo se cesta še enkrat razcepi, mi pa tokrat izberemo rahlo levo cesto (rahlo desno Zavrzelno in izhodišče poti za Rombon). V nadaljevanju se vzpenjamo po makadamski cesti, ki nas višje pripelje do B postaje žičnice na Kanin. Pri B postaji cesta zavije ostro levo, nato pa nas v prečnem vzponu po približno 1 km nadaljnje vožnje pripelje do naslednjega križišča. V omenjenem križišču nadaljujemo ostro desno proti planini Krnica (levo Gozdec). Kasneje se levo odcepi še cesta proti C in D postaji. Mi nadaljujemo naravnost vse do planine Krnica kjer je manjše parkirišče. V zadnjem delu proti planini Krnica je cesta v dokaj slabem stanju.
Opis poti:
Od parkirišča na planini Krnica se usmerimo levo na označeno peš pot, ki se začne vzpenjati in nas hitro pripelje v pas redkega gozda. Gozd se kmalu konča in pot nas v nadaljevanju vodi po večinoma travnatem terenu ob katerem sprva še raste ruševje. Pot, ki poteka po dolini Krnica počasi zavije rahlo v levo in nato poteka proti severozahodu. Le občasno nekoliko bolj strma pot, pa višje preide s travnatih pobočij na melišča pod pobočji Lope. Pot se kasneje nekoliko bolj vzpne in nas kmalu pripelje do smučišča na Prevali kjer je tudi razpotje.
Na sedlu Prevala nadaljujemo desno in se pričnemo vzpenjati po smučišču proti zgornji postaji italijanske gondolske žičnice. Tu se nam s poti najprej odpre lep razgled proti zahodu, nato pa še proti severu kjer sta lepo vidna Montaž ter Viš. Ko pot po smučišču zavije v desno se nam z leve priključi še pot 536 od Nevejskega sedla. Sledi le še kratek vzpon do zgornje postaje žičnice.
Pri zgornji postaji gondolske žičnice se usmerimo levo na neoznačeno stezo, ki preči melišča na severnih pobočjih proti vzhodu. Pot sprva v rahlem vzponu preči pobočja pod severnim stenami grebena Vršiči pod Lopo (Monte Golovec). Ko pridemo na severozahodno stran omenjenega grebena se nam desno odpre pogled proti škrbini Forca sopra Medon. Mi še naprej nadaljujemo po stezi, ki preči pobočja proti vzhodu. Stezi ki se v nadaljevanju občasno tudi nekoliko vzpne sledimo vse do škrbine na vzhodni strani vrha Lopa.
Približno 10 metrov pred škrbino (prvi nekoliko lažji prehod od škrbine na severni strani) se usmerimo desno navzgor proti grebenu. Po začetnem zelo kratkem vzponu se teren malenkost poravna in pred seboj bomo zagledali kratko grapo. Na tem delu je na pobočju tudi nekaj grušča. Usmerimo se naravnost proti omenjeni grapi. Po le nekaj metrih vzpona po grapi pa nadaljujemo levo na polico.
Ko smo na omenjeni polici pa imamo dve možnosti. Lahko se že po nekaj metrih prečenja po polici usmerimo desno in sledi nekaj metrov plezanja do grebena. Če se usmerimo desno na pravilnem mestu težavnost plezanja ne preseže 1. stopnje. Druga možnost pa je da po omenjeni polici prečimo še naprej tako, da pridemo na južno stran grebena. Na južni strani kjer je pobočje nekoliko poraščeno s travo kratek čas še prečimo strmo pobočje pod grebenom. Ko pobočje nad nami postane nekoliko manj strmo pa se usmerimo desno na greben.
V nadaljevanju hodimo po grebenu in vzpon za nekaj časa postane manj zahteven. Pri hoji po razglednem grebenu so nam v pomoč tudi možici. Nekoliko višje pridemo ponovno do bolj strmega pobočja. V začetnem delu strmega pobočja se držimo leve strani, nato pa približno na polovici prečimo strmo pobočje, ki je delno poraščeno s travo v desno. Pri orientaciji nam je v pomoč tudi nekaj možicev. Sledi kratek strm vzpon nato pa nadaljujemo v levo in kmalu ponovno dosežemo greben.
V nadaljevanju nato ves čas hodimo po grebenu vse do razglednega vrha. V zadnjem delu grebena je še nekaj zelo kratkih strmih vzponov, ki pa ne predstavljajo večjih težav.
Sestopimo po poti vzpona.
Za manj izkušene je na težjih delih priporočljivo varovanje z vrvjo.
zemljevid poti - Lopa
Ob poti: Prevala (2067m), Sella Golovec (2133m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Planina Krnica - Lopa1
Planina Krnica - Lopa2
Planina Krnica - Lopa3
Planina Krnica - Lopa4
Planina Krnica - Lopa5
Planina Krnica - Lopa6
Planina Krnica - Lopa7
Planina Krnica - Lopa8
Planina Krnica - Lopa9
Planina Krnica - Lopa10
Planina Krnica - Lopa11
Planina Krnica - Lopa12
Planina Krnica - Lopa13
Planina Krnica - Lopa14
Planina Krnica - Lopa15
Planina Krnica - Lopa16
Planina Krnica - Lopa17
Planina Krnica - Lopa18
Planina Krnica - Lopa19
Planina Krnica - Lopa20
Planina Krnica - Lopa21
Planina Krnica - Lopa22
Planina Krnica - Lopa23
Planina Krnica - Lopa24
Planina Krnica - Lopa25
Planina Krnica - Lopa26
Planina Krnica - Lopa27
Planina Krnica - Lopa28
Planina Krnica - Lopa29
Planina Krnica - Lopa30
Planina Krnica - Lopa31
Planina Krnica - Lopa32
Planina Krnica - Lopa33
Planina Krnica - Lopa34
Planina Krnica - Lopa35
Planina Krnica - Lopa36
Planina Krnica - Lopa37
Planina Krnica - Lopa38
Planina Krnica - Lopa39
Planina Krnica - Lopa40
Planina Krnica - Lopa41
Planina Krnica - Lopa42
Planina Krnica - Lopa43
Planina Krnica - Lopa44
Planina Krnica - Lopa45
Planina Krnica - Lopa46
Planina Krnica - Lopa47
Planina Krnica - Lopa48
Planina Krnica - Lopa49
Planina Krnica - Lopa50
Planina Krnica - Lopa51
Planina Krnica - Lopa52
Planina Krnica - Lopa53
Planina Krnica - Lopa54
Planina Krnica - Lopa55
Planina Krnica - Lopa56
Planina Krnica - Lopa57
Planina Krnica - Lopa58
Planina Krnica - Lopa59
Planina Krnica - Lopa60
Planina Krnica - Lopa61
Planina Krnica - Lopa62
Planina Krnica - Lopa63
Planina Krnica - Lopa64
Planina Krnica - Lopa65
Planina Krnica - Lopa66
Planina Krnica - Lopa67
Planina Krnica - Lopa68
Planina Krnica - Lopa69
Planina Krnica - Lopa70
Planina Krnica - Lopa71
Planina Krnica - Lopa72
Planina Krnica - Lopa73
Planina Krnica - Lopa74
Planina Krnica - Lopa75
Planina Krnica - Lopa76
Planina Krnica - Lopa77
Planina Krnica - Lopa78
Diskusija o izletu Planina Krnica - Lopa
ljubitelj gora25. 07. 2017
Samo opozoril bi, da se avto pusti pri B postaji in peš odpravi, kajti vozit se do Krnice po taki cesti je primerno za terenska vozila.
mirank25. 07. 2017
Ni glih tako; do klopce in parkinga, ki se nahaja 400m naprej od odcepa servisne ceste za C postajo se lahko pripelješ z vsakim vozilom. Od tam imaš do Krnice 15min! Preizkušeno zadnjič, ko nam ž. model na žičnici ni hotel prodati karte do B postaje, ker je nima na cenikuzmeden. No, da ne lažem lahko bi kupili komplet:zavijanjezocmi ali pa karto za kolesarjeeek:
ljubitelj gora25. 07. 2017
Da se pripeljat, kaj pa po taki vožnji pravi podvozje vozila. velik nasmeh
gams126. 07. 2017
opis je dober, a žal zmeden , je avtor pretiraval slikami "pogled nazaj", ker se izgubi smisel in občutek, kako zahteven je vzpon.
dprapr4. 09. 2018
Če je že šel vse do Prevale, bi bilo veliko lepše pri sliki 30 po travah pristopiti na greben in po njem do Lope, kot pa po tistih meliščih od zadaj.
darinka42. 09. 2020
Po novem je pri B postaji oziroma cesti znak za naprej prepovedano za vsa vozila. Kamot parkiraš pri B postaji.
darinka42. 09. 2020
Naprej pa vozijo z džipi tiste , ki se spustijo po zip line. In med spuščanjem so eni bili zelo glasni.
ljubitelj gora2. 09. 2020
Zadnjič se jih je tud slišal
darinka417. 09. 2020
Včeraj smo šli s Selle Neveje. Po poti 636. Do odcepa za Prevalo. Nadaljevanje po melišču pod vznožjem Lope. Na vrh , kjer so v pomoč možici in rdeče pike na skalah. Tam je bilo treba pazljivo in previdno. Skoro obvezna je uporaba čelade. Varoval ni. Prosto plezanje. Meni je bil vrh krasen razglednik . Ostalim pa tudi. Sestopili smo po isti poti. Pa nikogar srečali. Občudovali z vrha kar veliko jato mislim da jastrebov , ki so jadrali v zraku. Se spomnim, da so manjši ptiči bili zelo vznemirjeni. Če iščeš samoto je tu zagotovo doma.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki