Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Možic / Bohinjsko sedlo - Možic (direktna pot)

Bohinjsko sedlo - Možic (direktna pot)

Natisni
Izhodišče: Bohinjsko sedlo (1277 m)
Širina/Dolžina: 46,2409°N 14,01°E
Ime poti: direktna pot
Čas hoje: 1 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 325 m
Višinska razlika po poti: 360 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 33.135
 4 osebam je objava všeč
Število slik: 26
Število komentarjev: 12
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Iz Bohinjske Bistrice nadaljujemo levo v smeri Tolmina in Soriške planine. Tej cesti nato sledimo do velikega parkirišča v bližini smučarskega centra Soriška planina.
Iz Železnikov se peljemo proti Podbrdu ali obratno, a le do mesta, kjer nas oznake za Soriško planino usmerijo na vzpenjajočo cesto. Tej cesti nato sledimo do velikega parkirišča ob vznožju smučišča Soriška planina.
Opis poti:
S parkirišča na Bohinjskem sedlu se usmerimo na makadamsko cesto v smeri Litostrojske koče na Soriški planini. Po manj kot 5 minutah rahlega vzpona prispemo do omenjene planinske koče od katere se nam odpre pogled na bližnja travnata pobočja okoliških vrhov.
Od koče nadaljujemo po markirani poti v smeri Šavnika, Možica in Lajnarja. Po nekaj 10 korakih hoje pridemo na manj opazno razpotje, kjer se rahlo v desno odcepi pot proti Možicu (napis na drevesu, naravnost Lajnar). Usmerimo se na omenjeno pot, ki se naprej zložno vzpenja ob robu travnatih pobočij Soriške planine. Nekoliko višje markirana pot zavije v desno in se začne strmeje vzpenjati skozi pas redkega gozda in grmičevja. Pot kmalu zapusti gozd in nas pripelje v manjšo dolinico, ob robu katere se nato vzpnemo do stare vojaške kasarne (kasarna preurejena v ovčji hlev, ob katerem je manjša pastirska brunarica).
Od kasarne se mimo manjše kapelice povzpnemo na neizrazit greben, kjer se nam z leve strani priključi pot od Lajnarja. Nadaljujemo naravnost navzdol (levo po travnatem slemenu vrh Slatnika 5 minut) po poti, ki se začne spuščati proti manjšemu sedelcu, kjer je naslednje razpotje.
Nadaljujemo naravnost (levo navzdol Šavnik) po stari vojaški mulatjeri, ki se začne rahlo vzpenjati. Tej prijetni poti nato sledimo vse do vrha Možica, le tega pa dosežemo po nekaj minutah nadaljnje hoje.
zemljevid poti - Možic
Ob poti: Koča na Soriški planini (1306m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Bohinjsko sedlo - Možic1
Bohinjsko sedlo - Možic2
Bohinjsko sedlo - Možic3
Bohinjsko sedlo - Možic4
Bohinjsko sedlo - Možic5
Bohinjsko sedlo - Možic6
Bohinjsko sedlo - Možic7
Bohinjsko sedlo - Možic8
Bohinjsko sedlo - Možic9
Bohinjsko sedlo - Možic10
Bohinjsko sedlo - Možic11
Bohinjsko sedlo - Možic12
Bohinjsko sedlo - Možic13
Bohinjsko sedlo - Možic14
Bohinjsko sedlo - Možic15
Bohinjsko sedlo - Možic16
Bohinjsko sedlo - Možic17
Bohinjsko sedlo - Možic18
Bohinjsko sedlo - Možic19
Bohinjsko sedlo - Možic20
Bohinjsko sedlo - Možic21
Bohinjsko sedlo - Možic22
Bohinjsko sedlo - Možic23
Bohinjsko sedlo - Možic24
Bohinjsko sedlo - Možic25
Bohinjsko sedlo - Možic26
Diskusija o izletu Bohinjsko sedlo - Možic (direktna pot)
Enka15. 09. 2010
Ve kdo, so na Slatniku, Lajnarju in Možicu žigi na vrhu?
Jože.15. 09. 2010
Enka - na vseh vrhovih so žigi. ( preverjeno par dni nazaj )
Enka15. 09. 2010
O, hvala. Rabim malo motivacije za mladino, da jih spravim na vse tri vrhove velik nasmeh.
Jože.15. 09. 2010
Enka - potem pa dodajte še dva, da bo mera polna,saj vzame samo dobro uro ni pol več časa. http://www.kam.si/izleti/vrhovi_nad_sorisko_planino.html Lpp J.
Enka15. 09. 2010
Hvala za link, Jože. Mogoče pa res...
Holcar226. 11. 2012
Včeraj na Možicu, ki sem ga zaradi strašne megle in vetra komaj našel. Megla se je zgostila takoj po odhodu z Litostrojske koče in je vztrajala cel dan, tako da od baje čudovitega razgleda ni bilo skoraj nič, ujel sem le nekaj pobliskov proti Karavankam. Ob prihodu v Bohinjsko dolino sem opazil, da si je megla izmed vseh vrhovov Spodnjih Bohinjskih Gora izbrala prav Možic in se cel dan ni premaknila z njega. Bom se vrnil kdaj drugič,ko ne bo megle.mrk pogled
MartinaP27. 11. 2012
Podobno vreme je bilo tudi v soboto popoldan. Ena gospa mi je še dala malo zagona, češ gori je lepše, sončno, pa se je megla že kar kmalu začela. Če ne bi vsaj približno poznala poti, bi se verjetno kaj kmalu obrnila, pa sem vseeno vztrajala do vrha, v upanju na sončne žarke in razglede. Sonca vsega skupaj minutka, razgled proti Karavankam pa sakunden. Ena slikca je pa le uspela. nasmeh
Majdag7. 12. 2017

Trenutno to ni najboljša izbira. Snega je kar nekaj, pot ni uhojena. Razgledi pa so bili včeraj enkratni.nasmeh

http://jelenkamenmajdag.blogspot.si/2017/12/s-krpljami-nad-sorisko-planino.html
georgia9. 11. 2018
Danes je bil čudovit dan na vrhovih nad Soriško planino!
Večinoma sončno in vetrovno, vmes se je pooblačilo, a spet razjasnilo, oblaki pa so vztrajali nad Črno prstjo. Razgledi čudoviti, tudi na Triglav in Bohinjsko jezero. Moj glavni cilj je bil Možic, po direktni poti sem prisopihala na vrh v manj kot uri (v opisu piše 1.15, mislim, da pretirava), pa nisem sploh hitra. (Zdaj je do kasarne narejena gozdna cesta.) Potem sem zaokrožila mimo Slatnika nazaj na Soriško planino.
Planincev nas je bilo danes kakih deset tu naokoli, drugače pa mir, razgledi, sonce, oblaki, veter ... Celo nekaj rožic sem srečala, pravo "cvetje v jeseni". nasmeh
Planinski pozdrav!
termovka11. 11. 2018
31.10. smo s 4 in 6 letnikom prehodili krožno pot na Možic, Šavnik, Slatnik, Lajnar in Dravh. Za to smo porabili 4h 30min (zelo na izi in s krajšimi postanki na vrhovih), 621 višinskih metrov, vse skupaj pa je naneslo 9,5 km. Zelo priporočam za družine z majhnimi otroki. Na pot smo se podali v kar precejšnji megli in sicer najprej na Kor, nato pa na Možic. Pot smo nadaljevali na bližnji Šavnik. Ko smo se vrnili do kapele, smo se Mariji s Kora priporočili, da nam prežene oblake, da bi videli še kaj več, kot le okrog sebe, in po nekaj minut hoje proti Slatniku se nam je nebo res odprlo. Tako smo ugledali bližnji Porezen in Ratitovec, ki smo ju obdelali že lani, nato smo krenili na lajnar, za konec pa še vzpon na Dravh in spust do Brunarice na Soriški planini, kjer nas je prijazna gospa postregla z odličnim kakavom s smetano. Prav zadovoljni nasmeh
J.P.3. 03. 2022 20:00:38
Zelo lepa in posebna zimska tura.Toplo priporočam obisk vsaj dveh vrhov. Pred 9h uro je parkirišče prazno, ko se smučišče odpre se čaka na prosto mesto.(počitnice so + danes je bil izjemno lep dan). Zgodaj zjutraj je pot do vrha Kora bila večinoma poledenela. Enako velja za del poti do Možica in del poti iz severozahodnega Slatnika na jugovzhodnega. Do Dravha je trda podlaga tik pod vrhom. Pomoje bo še nekaj dni tako...LP
Hribo Vanja29. 01. 2024 22:00:52
Hribolazenje po Soriški planini na zimsko soboto, 27.1.2024, tudi na Možic (po žig Obhodnice Ratitovec):

https://hribovanja.blogspot.com/2024/01/mozic-1602-m-savnik-1574-m-in-slatnik.html

Lpnasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki