Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

20.3.2017 Snežne razmere v gorah 20.3.2017

Splošna stopnja nevarnosti - ponedeljek, 20. 3. 2017
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: moker sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost pred snežnimi plazovi je zjutraj in deloma dopoldne večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Proti poldnevu in popoldne se sneg zaradi sonca na osončenih legah ojuži in zmehča in nevarnost se poveča na ZMERNO, 2. stopnjo. Nevarna so predvsem strma pobočja ter mesta z napihanim snegom, ki so na vseh straneh grebenov. Možni so tudi posamezni manjši spontani plazovi mokrega snega, na strmejših pobočjih v nižjih nadmorskih višinah so možni talni plazovi mokrega snega. V senčnih legah, pa tudi drugod v jutranjih urah, je snežna odeja večinoma trda in ponekod tudi poledenela, zato je nevarnost zdrsov.

Snežne razmere
Ob koncu tedna je bilo kar precej oblačno vreme, zato sonce ni imelo toliko vpliva na snežno odejo. Pa tudi ponoči je sneg manj pomrznil kot ob jasnem vremenu. Ledišče je bilo v preteklih dneh večinoma nad okoli 2400 m nadmorske višine. Snežna odeja je ponoči in zjutraj večinoma skorjasta ali pomrznjena in trda. Čez dan se na osončenih legah sneg zmehča, tam je ponekod snežna odeja premočena do tal. V osojah visokogorja ostaja sneg trd ali pomrznjen. Višina snežne odeje je zelo neizenačena. Na vetru izpostavljenih legah je sneg močno spihan.

Predviden razvoj vremena
Danes bo sončno, bolj oblačno in ponekod megleno bo predvsem v zahodnih in južnih delih Julijskih Alp. Pihal bo jugozahodni veter. Jutri bo pretežno oblačno, nekaj jasnine pa bo v vzhodnih Karavankah in v vzhodnem delu Kamniško Savinjskih Alp. Tudi jutri bo pihal jugozahodnik, le zjutraj in deloma dopoldne na vzhodu vzhodnik ali jugovzhodnik. Malce hladneje bo kot danes. V sredo bo pretežno oblačno in tudi megleno. V večjem delu naših gora se bodo pojavljale manjše padavine, le v vzhodnih Karavankah bo suho. Meja sneženja bo med 1700 in 1900 m nadmorske višine. Še bo pihal jugozahodnik.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja je razmeroma stabilna, le sredi dneva in popoldne se na prisojnih pobočjih nekoliko labilizira. Kakšen snežni plaz lahko na teh mestih sprožite ob večji dodatni obremenitvi snežne odeje, s strmih pobočij pa se lahko tudi spontano sproži kakšen plaz mokrega snega. Lavinske razmere se do srede ne bodo kaj dosti spreminjale, le v torek bo zaradi bolj oblačnega vremena snežna odeja tudi zjutraj ostala mehkejša in zato manj stabilna.

Naslednja objava: sreda, 22. 3. 2017

Vir: ARSO


Snežne razmere v gorah 20.3.2017 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: http://www.bohinj.si Snežne razmere v gorah 20.3.2017 Slika spletne kamere s pogledom na Begunjščico. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere v gorah 20.3.2017 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere v gorah 20.3.2017 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm Snežne razmere v gorah 20.3.2017 Slika spletne kamere na Kopah. Vir: http://www.vabo.si Snežne razmere v gorah 20.3.2017 Slika spletne kamere na Snežniku. Vir: http://www.s59dgo.org
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki