Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic

Novice

Trenutne razmere

Seznam gora

Iskanje izletov

Panorama

Video

Mali oglasi

Skupaj v hribe

Vpisna knjiga

Prireditve

Alpske živali

Cvetje

Kviz

Zemljevid

Vreme

GPS sledi

Spletne kamere

Slike

Anketa

Najvišji vrh Stojne je...

Ledenik

Slovenski vrh

Goteniški Snežnik

Krokar

Mestni vrh

Ne vem

Novice

17.3.2017 Snežne razmere v gorah 17.3.2017

Splošna stopnja nevarnosti - petek, 17. 3. 2017
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: šibke plasti
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost pred snežnimi plazovi je zjutraj in deloma dopoldne večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Proti poldnevu in popoldne se sneg zaradi sonca na osončenih legah ojuži in zmehča in nevarnost se poveča na ZMERNO, 2. stopnjo. Nevarna so predvsem strma pobočja ter mesta z napihanim snegom, ki so na vseh straneh grebenov. V senčnih legah, pa tudi drugod v jutranjih urah, je snežna odeja trda in ponekod tudi poledenela, zato je nevarnost zdrsov.

Snežne razmere
Nadaljuje se večinoma sončno vreme. Ledišče je bilo v preteklih dneh pod 2000 m nadmorske višine. Snežna odeja je večinoma skorjasta ali pomrznjena in trda. Na vetru izpostavljenih legah je močno spihan, ponekod zaradi vetra tudi razmeroma trd. Čez dan se na osončenih legah sneg zmehča. Višina snežne odeje je zelo neizenačena.

Predviden razvoj vremena
Danes bo sončno, pihal bo jugozahodni veter. Jutri bo pretežno oblačno in večinoma suho. Večina oblačnosti bo nad nadmorsko višino okoli 2500 m ali celo višje, predvsem na zahodu pa tudi nižje. Malo hladneje bo, ledišče bo na nadmorski višini okoli 2200 m. Še bo pihal zahodni do jugozahodni veter. V nedeljo bo zmerno do pretežno oblačno, več oblačnosti bo predvidoma v vzhodni polovici Slovenije. Nekateri vrhovi bodo občasno v oblakih. Pihal bo šibak do zmeren zahodni do severozahodni veter, ki bo v višinah močnejši proti vzhodu.

Tendenca snežnih razmer
Danes čez dan se bo sneg, razen v senčnih legah visokogorja, ojužil, ponoči pa pomrznil. V jutranjih in zgodnjih dopoldanskih urah bo snežna odeja marsikje trda in deloma poledenela, zato bo tudi nevarnost zdrsov. V soboto bo zaradi precej oblačnega vremena vpliv sonca manjši in ne pričakujemo izrazitejšega zmehčanja snega čez dan. Precej podobno bo tudi v nedeljo, a bo oblačnost predvsem na območju Julijskih Alp in Karavank manj gosta, zato bo vpliv sonca vendarle nekoliko večji kot v soboto. V ponedeljek in torek bo spet večinoma sončno vreme. Snežna odeja bo razmeroma stabilna, le sredi dneva in popoldne na prisojnih pobočjih potencialno nekoliko labilna. Kakšen snežni plaz lahko na teh mestih sprožite ob večji dodatni obremenitvi snežne odeje.

Naslednja objava: ponedeljek, 20. 3. 2017

Vir: ARSO


Snežne razmere v gorah 17.3.2017 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere v gorah 17.3.2017 Slika spletne kamere na Soriški planini. Vir: http://www.litostrojska-koca.si Snežne razmere v gorah 17.3.2017 Slika spletne kamere pri Domu na Zelenici. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere v gorah 17.3.2017 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere v gorah 17.3.2017 Slika spletne kamere na Kopah. Vir: http://www.vabo.si Snežne razmere v gorah 17.3.2017 Slika spletne kamere na Snežniku. Vir: http://www.s59dgo.org
Copyright © 2006-2017 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki