Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

17.2.2017 Snežne razmere v gorah 17.2.2017

Splošna stopnja nevarnosti - petek, 17. 2. 2017
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost pred snežnimi plazovi je trenutno nad nadmorsko višino okoli 1500 m še ZMERNA, 2. stopnje. Posebej so nevarna strma pobočja ter mesta z napihanim snegom. Spontanega plazenja ne pričakujemo. Snežna odeja se je zaradi otoplitve nekoliko sesedla in stabilizirala zlasti na prisojnih pobočjih. Pod nadmorsko višino okoli 1500 m je nevarnost MAJHNA, 1. stopnje.

Snežne razmere
Suho in sončno vreme se nadaljuje. Segrelo se je, a zrak je ostal suh. Zato se je snežna odeja čez dan ojužila le na osončenih legah, ponoči je sneg pomrznil in nastajala je skorja, ki ponekod tudi nosi človeško težo. V senci je ostal sneg suh in večinoma mehak. Pod vrhnjo plastjo snega je ponekod deloma poledenela plast, zaradi katere je vrhnji sloj snega slabše povezan s podlago.

Predviden razvoj vremena
Danes se bo začelo oblačiti in proti večeru se bodo začele pojavljati manjše padavine. Meja sneženja bo sprva nad 1000 m nadmorske višine, ponoči pa se bo spuščala, a bodo padavine v naših gorah že večinoma ponehale, le na jugu bo lahko snežilo do okoli 600 m nad morjem. A tudi tam bo padavin malo. Ohladilo se bo, tako da bo do nedelje temperatura v gorah pod ničlo. V noči na ponedeljek bo začel dotekati toplejši zrak in v ponedeljek zjutraj bo nulta izoterma verjetno že nekoliko nad 1000 m.

Tendenca snežnih razmer
Padavine danes zvečer in ponoči ne bodo spremenile lavinskih razmer. Ob ohladitvi pa se bo snežna odeja stabilizirala, tako da se bo nevarnost snežnih plazov povsod zmanjšala na 1. stopnjo in bo MAJHNA. Šele z otoplitvijo v začetku tedna se bo snežna odeja spet nekoliko labilizirala. Za konec tedna bo sneg suh in v senčnih legah mehak, drugod pa skorjast.

Naslednja objava: ponedeljek, 20. 2. 2017

Vir: ARSO


Snežne razmere v gorah 17.2.2017 Slika spletne kamere na Soriški planini. Vir: http://www.litostrojska-koca.si Snežne razmere v gorah 17.2.2017 Slika spletne kamere na Kriški gori. Vir: http://www.pd-krize.si/kamera Snežne razmere v gorah 17.2.2017 Slika spletne kamere na Uršlji gori. Vir: http://www.s59ehi.net Snežne razmere v gorah 17.2.2017 Slika spletne kamere na Ratitovcu. Vir: ARSO Snežne razmere v gorah 17.2.2017 Slika spletne kamere pri Domu na Mirni gori. Vir: http://www.mirnagora.si
Copyright © 2006-2017 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki