Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic

Novice

Trenutne razmere

Seznam gora

Iskanje izletov

Panorama

Video

Mali oglasi

Skupaj v hribe

Vpisna knjiga

Prireditve

Alpske živali

Cvetje

Kviz

Zemljevid

Vreme

GPS sledi

Spletne kamere

Slike

Anketa

Najvišji vrh Stojne je...

Ledenik

Slovenski vrh

Goteniški Snežnik

Krokar

Mestni vrh

Ne vem

Novice

15.3.2017 Snežne razmere v gorah 15.3.2017

Splošna stopnja nevarnosti - sreda, 15. 3. 2017
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: šibke plasti
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost pred snežnimi plazovi je nad nadmorsko višino okoli 1400 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Snežna odeja se proti poldnevu in popoldne zaradi vpliva sonca na prisojnih pobočjih ojuži in zato se vrhnja plast nekoliko labilizira. Nevarna so predvsem strma pobočja ter mesta z napihanim snegom, ki so na vseh straneh grebenov. Na vetru izpostavljenih mestih je snežna odeja ponekod trda in deloma poledenela, zato je tam nevarnost zdrsov.

Snežne razmere
Nadaljuje se večinoma sončno vreme. Ledišče je bilo včeraj na nadmorski višini okoli 1900 m, danes bo še nekoliko višje. Snežna odeja je večinoma skorjasta ali pomrznjena in trda, v osojah visokogorja pa je sneg ponekod še mehak. Na vetru izpostavljenih legah je močno spihan, ponekod zaradi vetra tudi razmeroma trd. Čez dan se na osončenih legah sneg zmehča.

Predviden razvoj vremena
Prevladovalo bo sončno vreme, nekaj več oblačnosti bo občasno predvsem v vzhodnem delu naših gora. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 2300 m. V visokogorju bo občasno pihal zmeren veter severnih smeri.

Tendenca snežnih razmer
Čez dan se bo sneg, razen v senčnih legah visokogorja, ojužil, ponoči pa pomrznil. Krepila se bo skorja, v osojah visokogorja bo sneg še lahko ostal mehak. V jutranjih in zgodnjih dopoldanskih urah bo snežna odeja marsikje trda in deloma poledenela, zato je tudi nevarnost zdrsov. Snežna odeja bo razmeroma stabilna, le sredi dneva in popoldne na prisojnih pobočjih, ter v senčnih legah visokogorja, predvsem na mestih z napihanim snegom, potencialno nekoliko labilna. Kakšen snežni plaz lahko na teh mestih sprožite ob večji dodatni obremenitvi snežne odeje.

Naslednja objava: petek, 17. 3. 2017

Vir: ARSO


Snežne razmere v gorah 15.3.2017 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: http://www.bohinj.si Snežne razmere v gorah 15.3.2017 Slika spletne kamere s pogledom na Begunjščico. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere v gorah 15.3.2017 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm Snežne razmere v gorah 15.3.2017 Slika spletne kamere na Kopah. Vir: http://www.vabo.si Snežne razmere v gorah 15.3.2017 Slika spletne kamere na Snežniku. Vir: http://www.s59dgo.org
Copyright © 2006-2017 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki