Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic

Novice

Trenutne razmere

Seznam gora

Iskanje izletov

Panorama

Video

Mali oglasi

Skupaj v hribe

Vpisna knjiga

Prireditve

Alpske živali

Cvetje

Kviz

Zemljevid

Vreme

GPS sledi

Spletne kamere

Slike

Anketa

Najvišji vrh Stojne je...

Ledenik

Slovenski vrh

Goteniški Snežnik

Krokar

Mestni vrh

Ne vem

Novice

13.3.2017 Snežne razmere v gorah 13.3.2017

Splošna stopnja nevarnosti - ponedeljek, 13. 3. 2017
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: šibke plasti
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost pred snežnimi plazovi je nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Snežna odeja se proti poldnevu in popoldne zaradi vpliva sonca na prisojnih pobočjih ojuži in zato se vrhnja plast nekoliko labilizira. Nevarna so predvsem strma pobočja ter mesta z napihanim snegom, ki so na vseh straneh grebenov, nevarnejša so načeloma severna pobočja, kjer je sneg slabo preobražen. Na vetru izpostavljenih mestih je snežna odeja ponekod trda in deloma poledenela, zato je tam nevarnost zdrsov.

Snežne razmere
Ob koncu tedna je bilo v gorah sončno vreme. Ledišče je bilo v soboto na nadmorski višini okoli 1200 m, v nedeljo in danes zjutraj pa malo pod 1000 m nad morjem. Snežna odeja je večinoma skorjasta ali pomrznjena in trda, v osojah visokogorja pa je sneg ponekod še mehak. Na vetru izpostavljenih legah je močno spihan, ponekod zaradi vetra tudi razmeroma trd. Čez dan se na južnih pobočjih nekoliko zmehča.

Predviden razvoj vremena
Prevladovalo bo sončno vreme, nekaj več oblačnosti bo predvsem v vzhodnem delu naših gora. Še nekoliko se bo segrelo, ledišče se bo danes popoldne dvignilo do nadmorske višine okoli 1400 m, jutri popoldne do okoli 1800 m, v sredo pa bo na okoli 2300 m nad morjem. Jutri zjutraj bo nad okoli 1600 m začel pihati zmeren severnik, ki se bo jutri zvečer v visokogorju nekoliko okrepil in v sredo popoldne oslabel.

Tendenca snežnih razmer
Čez dan se bo sneg, razen v senci visokogorja, ojužil in ponoči pomrznil. Krepila se bo skorja, v osojah visokogorja bo sneg še lahko ostal mehak. V jutranjih in zgodnjih dopoldanskih urah bo snežna odeja marsikje trda in deloma poledenela. Snežna odeja bo razmeroma stabilna, le sredi dneva in popoldne na prisojnih pobočjih, ter v senčnih legah visokogorja, predvsem na mestih z napihanim snegom, potencialno nekoliko labilna. Kakšen snežni plaz lahko na teh mestih sprožite ob večji dodatni obremenitvi snežne odeje.

Naslednja objava: četrtek, 16. 3. 2017

Vir: ARSO


Snežne razmere v gorah 13.3.2017 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere v gorah 13.3.2017 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere v gorah 13.3.2017 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm Snežne razmere v gorah 13.3.2017 Slika spletne kamere na Rogli. Vir: ARSO Snežne razmere v gorah 13.3.2017 Slika spletne kamere na Snežniku. Vir: http://www.s59dgo.org
Copyright © 2006-2017 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki