Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

13.2.2017 Snežne razmere v gorah 13.2.2017

Splošna stopnja nevarnosti - ponedeljek, 13. 2. 2017
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost pred snežnimi plazovi je nad nadmorsko višino okoli 1500 m ZMERNA, 2. stopnje. Posebej so nevarna strma pobočja ter mesta z napihanim snegom. Spontanega plazenja ne pričakujemo. Snežna odeja je zaradi nizkih temperatur in napihanega snega potencialno nestabilna, saj lahko ob večji obremenitvi snežne odeje sprožite plaz kložastega snega.

Snežne razmere
Ob koncu tedna je bilo suho vreme , predvsem v visokogorju je bilo tudi sončno. Temperatura je bila ves čas pod ničlo. Snežna odeja se je le počasi preobražala in sesedala. Pod vrhnjo plastjo snega je ponekod deloma poledenela plast, zaradi katere je vrhnji sloj snega slabše povezan s podlago. Močnejši veter je prejšnji teden pihal predvsem na Bovškem, kjer je na izpostavljenih legah sneg skoraj povsem spihan. Sicer pa je snežna odeja večinoma mehka, le veter je ponekod naredil skorjo, ki ne drži človeške teže.

Predviden razvoj vremena
Danes bo, razen v visokogorju, prevladovalo oblačno in megleno vreme, vrh oblačnosti se bo dopoldne dvigal, popoldne pa spuščal. Dotekal bo toplejši zrak, a temperatura bo ostala pod ničlo. Od jutri dalje bo nekaj dni jasnega vremena. Temperatura se bo jutri postopno dvignila nad ničlo. Ledišče se bo popoldne postopno dvignilo nad 2400 m nadmorske višine, v noči na sredo pa nad naše najvišje vrhove.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo predvsem jutri v toplejšem zraku in sončnem vremenu predvsem na osončenih legah začela hitreje preobražati. Čez dan se bo ojužila, ponoči pomrznila in nastajala bo skorja. V senčnih legah bo sneg večinoma ostal suh in mehak. Snežna odeja se bo počasi utrjevala, a na mestih z napihanim snegom bo še potencialno nestabilna.

Naslednja objava: sreda, 15. 2. 2017

Vir: ARSO


Snežne razmere v gorah 13.2.2017 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere v gorah 13.2.2017 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere v gorah 13.2.2017 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm Snežne razmere v gorah 13.2.2017 Slika spletne kamere na Kopah. Vir: http://www.vabo.si Snežne razmere v gorah 13.2.2017 Slika spletne kamere pri Domu pri Gospodični. Vir: http://www.xn--gospodina-rfb.si/
Copyright © 2006-2017 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki