Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

8.1.2020 Snežne razmere 8.1.2020

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno v visokogorju nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Nevarna so bolj strma pobočja z napihanim snegom, kjer se ob večji obremenitvi lahko sproži kložast plaz. Pod okoli 1800 m je snega bistveno manj, zato je tam nevarnost za snežni plaz majhna.

Snežne razmere
Snežna odeja je zlasti na soncu in vetru izpostavljenih legah skorjasta in trda. Sneg je po vrhovih in grebenih močno spihan, marsikje do poledenele podlage. Nad višino 2200 m in v bolj senčnih predelih so še vedno območja s slabo predelanim snegom. Precej je tudi napihanega snega v obliki zametov in opasti.

Predviden razvoj vremena
Danes bo večinoma jasno. Danes bo pihal šibak severni veter. Čez dan se bo segrelo, tako da bo popoldne temperatura nad ničlo ob temperaturnem obratu, ledišče bo predvidoma nad 2500 m nadmorske višine. Tudi jutri bo pretežno jasno, zapihal bo jugozahodnik. Še malo topleje bo. V petek bo zlasti v zahodnem delu naših gora več oblačnosti, a predvsem v sredogorju, saj bo vrh oblačnega sloja večinoma pod 1400 m nadmorske višine. Jugozahodnik se bo v noči na petek okrepil in nato v petek dopoldne oslabel, popoldne pa se bo veter obračal v severovzhodno ali severno smer. Popoldne se bo nekoliko ohladilo.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo zaradi otoplitve na prisojnih legah hitreje sesedala in preobražala, zlasti na izrazitih prisojah pod okoli 1500 m se bo sneg čez dan tudi talil. Sicer pa bo zaradi suhega zraka tudi na osončenih legah v visokogorju sneg čez dan večinoma ostal suh ali zmrznjen. Večale se bodo poledenele površine, zato se bo povečala nevarnost zdrsov. V senčnih legah bodo snežne razmere ostale dokaj nespremenjene. V visokogorju še vedno lahko sprožite plaz kložastega snega na mestih z napihanim snegom in na strmejših pobočjih. Nevarnost snežnih plazov bo tako nad 1800 m ostala ZMERNA, 2. stopnje.

Naslednja objava: petek, 10. 1. 2020

Vir: ARSO


Snežne razmere 8.1.2020 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 8.1.2020 Slika spletne kamere na Soriški planini. Vir: http://www.litostrojska-koca.si Snežne razmere 8.1.2020 Slika spletne kamere v Grohotu pod Raduho. Vir: http://www.slonet.eu/test/grohot.jpg Snežne razmere 8.1.2020 Slika spletne kamere na smučišču Cerkno. Vir: http://www.ski-cerkno.com
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki