Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

7.2.2019 Snežne razmere 7.2.2019

Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: napihan sneg, šibke plasti
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v gorah nad nadmorsko višino okoli 1400 m ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2. stopnje. Predvsem so nevarna mesta z napihanim snegom na strmejših pobočjih, tam lahko plaz sprožite že ob majhni obremenitvi snežne odeje. Največ klož je na severnih straneh grebenov in sedel. Čez dan bo sonce na južnih pobočjih nekoliko ojužilo snežno odejo, zaradi česar se bo nekoliko povečala možnost spontanega plazenja s strmih pobočij. Ponoči in zjutraj, ko sneg pomrzne, je nevarnost manjša.

Snežne razmere
Sneg, ki je zapadel ob koncu tedna, se počasi seseda in preobraža, hitreje na prisojnih pobočjih pod vplivom sonca. Snežna odeja je še večinoma mehka in v osojah rahla, ponekod na prisojnih pobočjih je že nastala tanka skorja, zlasti v sredogorju, skorja je tudi ponekod na vetru izpostavljenih legah. Veliko je klož, predvsem na severnih in zahodnih straneh grebenov in sedel.

Predviden razvoj vremena
Danes bo pretežno jasno. Ledišče se bo dvignilo nad 2700 m nad morjem. Pihal bo večinoma šibak zahodni do jugozahodni veter. V petek in soboto bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Pihal bo šibak veter spremenljive smeri. Nekoliko se bo ohladilo, ledišče se bo spustilo pod 1500 m nadmorske višine. V nedeljo bo v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah pretežno oblačno, dopoldne se bodo v zahodnih in južnih Julijcih ter v hribih severne Primorske in Notranjske začele pojavljati manjše padavine. Meja sneženja bo predvidoma med 1000 in 1300 m nad morjem. Krepil se bo južni do jugozahodni veter. V noči na ponedeljek se bodo padavine na zahodu okrepile in razširile nad vso Slovenijo. Meja sneženja se bo marsikje spustila do nižin.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo počasi sesedala in preobražala. Izražen bo dnevni hod nevarnosti proženja snežnih plazov. Pod vplivom sonca bo nevarnost na prisojnih pobočjih večja sredi dneva in popoldne, zjutraj in deloma dopoldne pa manjša. V osojah bo sneg slabo preobražen, ker bo zrak suh, zato bodo tam klože ostajale nevarne. Na prisojnih pobočjih ter v sredogorju se bo krepila površinska skorja. Nevarnost snežnih plazov se bo zaradi nekoliko hladnejšega vreme v petek nekoliko zmanjšala in bo večinoma ZMERNA, 2. stopnje, v noči na ponedeljek in v ponedeljek pa se bo zaradi novih padavin spet POVEČALA.

Naslednja objava: ponedeljek, 11. 2. 2019

Vir: ARSO


Snežne razmere 7.2.2019 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: http://www.bohinj.si Snežne razmere 7.2.2019 Slika spletne kamere na Soriški planini. Vir: http://www.litostrojska-koca.si Snežne razmere 7.2.2019 Slika spletne kamere na Uršlji gori. Vir: http://www.s59ehi.net Snežne razmere 7.2.2019 Slika spletne kamere na Vojskem. Vir: http://www.tsk-idrija.si
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki