Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic

Novice

Trenutne razmere

Seznam gora

Iskanje izletov

Panorama

Video

Mali oglasi

Skupaj v hribe

Vpisna knjiga

Prireditve

Alpske živali

Cvetje

Kviz

Zemljevid

Vreme

GPS sledi

Spletne kamere

Slike

Anketa

Najvzhodnejši dvatisočak v Sloveniji je?

Kordeževa glava

Mala Raduha

Velika Zelenica

Ojstrica

Ne vem

Novice

31.5.2019 Snežne razmere 31.5.2019

Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: napihan sneg, moker sneg, nov sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju nad nadmorsko višino okoli 2200 m ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Nevarna so predvsem strma pobočja, kjer se lahko zlasti čez dan zaradi otoplitve sprožijo plazovi mokrega snega. Nevarna so tudi mesta z napihanim snegom, kjer lahko ob manjši obremenitvi snežne odeje sprožite predvsem plaz kložastega snega.

Snežne razmere
V zadnjih dneh je v visokogorju, predvsem nad nadmorsko višino okoli 2200 m zapadlo precej snega. Veter je delal zamete na zahodnih in južnih straneh grebenov in sedel. Novi sneg se sicer hitro seseda, a dnevno segrevanje in sonce povzročata, da je snežna odeja po najvišjih vrhovih nestabilna, mehka in rahla.

Predviden razvoj vremena
V naslednjih dneh se bo segrelo, ledišče bo nad najvišjimi vrhovi. Omembe vrednih padavin, ki bi povečali količino novega snega, ne bo, dež bo krajevno lahko le razmočil snežno odejo.

Tendenca snežnih razmer
Po najvišjih vrhovih bo snežna odeja ostala sprva še razmeroma labilna. S strmih pobočij se bodo lahko spontano prožili plazovi mokrega snega, tudi posamezne klože predvsem na prisojnih pobočjih. Sneg se bo hitro sesedal, nižje tudi talil.

Naslednja objava: petek, 15. 11. 2019

Vir: ARSO


Snežne razmere 31.5.2019 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 31.5.2019 Slika spletne kamere s pogledom na Triglavski ledenik. Vir: http://ktl.zrc-sazu.si Snežne razmere 31.5.2019 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 31.5.2019 Slika spletne kamere s pogledom na Raduho. Vir: http://www.grs-koroska.si
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki