Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

27.11.2019 Snežne razmere 27.11.2019

Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: napihan sneg, nov sneg
Vzorec nevarnosti: Sneženje po daljšem obdobju mraza

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju nad nadmorsko višino okoli 1800 m, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Veliko je zametov in opasti, ki se lahko predvsem na strmejših pobočjih sprožijo pod nekoliko večjo obremenitvijo snežne odeje. Spontano plazenje je danes malo verjetno.

Snežne razmere
Snežna odeja je nad 2300 m nadmorske višine mehka in se globoko predira, zaradi vetra je ponekod skorjasta. Veliko je klož, vetru izpostavljena mesta so močno spihana. Pod 2300 m se je sneg v preteklih dneh ob sončnem vremenu vsaj nekoliko ojužil in začel hitreje posedati, pod 1800 m pa tudi taliti. Sneg je slabše preobražen v senčnih legah.

Predviden razvoj vremena
Danes bo oblačno in megleno. Že dopoldne se bodo v Julijskih Alpah začele pojavljati padavine, ki se bodo popoldne okrepile in širile proti vzhodu. Meja sneženja bo večinoma na nadmorski višini okoli 1800 m, le na območju osrednjih Julijcev tudi nižje, proti večeru se bo začela spuščati. Pihal bo okrepljen jugozahodnik. Do jutri zjutraj bodo padavine ponehale, čez dan se bodo občasno še pojavljale krajevne plohe. Meja sneženja bo med 1300 in 1600 m nadmorske višine. Čez dan se bo delno razjasnilo predvsem v visokogorju. Pihal bo zmeren jugozahodnik. V petek bo v visokogorju nad okoli 1500 m delno jasno z občasno povečano oblačnostjo z bazo visoko nad vrhovi. Nižje bo v večjem delu naših gora pretežno oblačno in tudi megleno, proti vzhodu bo te oblačnosti manj. Pihal bo šibak do zmeren zahodni do severozahodni veter. Nulta izoterma bo na nadmorski višini okoli 2000 m.

Tendenca snežnih razmer
Danes in v noči na četrtek bo nad okoli 1800 m ponovno snežilo. Zapadlo bo lahko od 20 do 40 cm snega. Največ ga pričakujemo v zahodnih Julijskih Alpah. Ob sneženju bo pihal okrepljen jugozahodni veter, ki bo na severnih in vzhodnih pobočjih znova gradil opasti in klože. Pod okoli 1600 m bo večinoma deževalo, sneg se bo tam talil. Nevarnost snežnih plazov se bo v visokogorju Julijskih Alp in zahodnih ter osrednjih Karavank znova POVEČALA. Drugod bo premalo novega snega, da bi se plazovne razmere bistveno spremenile. Nižje bodo zaradi dežja možni posamezni plazovi mokrega snega s strmih pobočij, lahko tudi talni.

Naslednja objava: petek, 29. 11. 2019

Vir: ARSO


Snežne razmere 27.11.2019 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 27.11.2019 Slika spletne kamere na Zelenici. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere 27.11.2019 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 27.11.2019 Slika spletne kamere s pogledom na Raduho. Vir: http://www.grs-koroska.si
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki