Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

23.3.2020 Snežne razmere 23.3.2020

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: ugodne razmere, napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu
Vzorec nevarnosti: Hladno vreme, nesprijet svež sneg z vetrom

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno nad nadmorsko višino okoli 1900 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa majhna, 1. stopnje. Snežni plaz lahko sprožite ob obremenitvi snežne odeje na mestih z napihanim snegom. Zaradi močnega severovzhodnega vetra ta trenutno nastajajo na južnih in zahodnih pobočjih.

Snežne razmere
V noči na nedeljo je snežilo, zapadlo od 5 do 15 cm snega na večinoma trdo podlago. V nedeljo in v noči na ponedeljek so se pojavljale snežne plohe, vendar je zapadlo le kakšen centimeter snega. Zmeren do močan severovzhodni veter je ponoči in danes spihal sneg, na vetru izpostavljenih mestih vse do trde podlage. Na južnih in zahodnih pobočjih nastajajo klože. Predvsem v visokogorju je snežna odeja ponekod rahla, a je večinoma zaradi vetra precej preoblikovana. Ob močni ohladitvi so se povečala poledenela mesta. zato je večja NEVARNOST ZDRSOV.

Predviden razvoj vremena
Danes zjutraj bo deloma jasno, predvsem v visokogorju bo občasno več oblačnosti. Čez dan bo spremenljivo oblačno, vrhovi bodo občasno tudi v oblakih. Več jasnine bo v predgorju. Pihal bo zmeren do močan severovzhodni veter, ki bo prenašal sneg. Temperatura na 1500 m bo okoli -14, na 2500 m pa okoli -20 °C. V torek bo na zahodu deloma jasno, predvsem na Pohorju bo več oblačnosti, vrhovi bodo občasno tudi v oblakih, občasno lahko rahlo sneži. Pihal bo zmeren do močan severovzhodni veter. Temperatura na 1500 m bo okoli -10, na 2500 m pa okoli -18 °C. V sredo bo pretežno oblačno in tudi megleno, nekaj jasnine bo le v zahodnih Julijcih. Predvsem na Pohorju, v vzhodnih Karavankah in na območju Snežnika bo rahlo snežilo, proti zahodu pa bo količina padavin vse manjša. Še vedno bo pihal večinoma zmeren vzhodni do severovzhodni veter. Na 1500 m bo okoli -8, na 2500 m pa okoli -14 °C. V četrtek in petek bo večinoma oblačno z rahlim sneženjem. Postopno se bo segrelo.

Tendenca snežnih razmer
Snežne razmere se v naslednjih dneh zaradi mrzlega vremena ne bodo kaj dosti spreminjale. Ob zmernem do močnem severovzhodnem vetru se bodo območja z napihanim snegom nekoliko povečala. Nad okoli 1900 m bo nevarnost snežnih plazov ostala ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa majhna 1. stopnje. Še vedno pa bo precejšnja NEVARNOST ZDRSOV.

Naslednja objava: sreda, 25. 3. 2020

Vir: ARSO


Snežne razmere 23.3.2020 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 23.3.2020 Slika spletne kamere na Zelenici. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere 23.3.2020 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 23.3.2020 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki