Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

2.12.2019 Snežne razmere 2.12.2019

Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: nov sneg, napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Sneženje po daljšem obdobju mraza
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov se je v visokogorju nad nadmorsko višino okoli 1800 m povečala in je ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2. stopnje. Možno bo spontano proženje številnih manjših in posameznih srednje velikih ter velikih plazov novega, suhega snega z dovolj strmih pobočij. Kakšen plaz bo možen tudi na srednje strmih pobočjih. Veliko je zametov in opasti, ki se lahko predvsem na strmejših pobočjih sprožijo že pod manjšo obremenitvijo snežne odeje.

Snežne razmere
Do danes zjutraj je v Julijskih Alpah in zahodnih ter osrednjih Karavankah nad nadmorsko višino okoli 1800 m zapadlo od 20 do 50 cm snega, več v zahodnih Julijcih, količina pa je odvisna tudi od nadmorske višine. Meja sneženja je bila sprva nad okoli 1600 m, a se hitro spušča. Do okoli 20 cm snega je zapadlo tudi ponekod pod 1800 m. V vzhodnejšem delu naših gora je bilo padavin precej manj. Novi sneg je mehak in rahel, sprva so nastajali zameti ob jugozahodniku, zdaj pa ob severnem in severozahodnem vetru. Nižje se je sneg zaradi dežja talil.

Predviden razvoj vremena
Danes bo oblačno in megleno s sneženjem, ki bo popoldne od severozahoda postopno ponehalo. Proti večeru se bo začelo jasniti. Hladilo se bo, nulta izoterma se bo do večera spustila pod 1500 m nadmorske višine. Pihal bo zmeren veter severnih smeri. Jutri bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, ki jo bo več na vzhodu. Pihal bo zmeren severni do severovzhodni veter, v sredogorju pa šibak veter krajevnih smeri. Temperatura bo pod ničlo. V sredo bo precej jasno. Dotekal bo toplejši, a suh zrak, nastajal bo temperaturni obrat. Proti večeru bo ledišče že na nadmorski višini okoli 2600 m. Veter bo šibak in spremenljive smeri.

Tendenca snežnih razmer
Danes bo v gorah zapadlo še od 10 do okoli 20 cm snega. Nevarnost snežnih plazov bo predvsem nad nadmorsko višino okoli 1800 m nekaj dni povečana, ZNATNA, 3. stopnje. Z dovolj strmih pobočij se bo lahko prožil novi sneg, ki je ponekod padel na skorjasto podlago, precej je tudi zametov in klož, ki se bodo že na srednje strmih pobočij lahko sprožile ob manjši obremenitvi snežne odeje. V sredo čez dan se bo ob postopni otoplitvi sneg začel nekoliko hitreje preobražati in sesedati. Sprva bo otoplitev labilizirala snežno odejo, na daljši rok pa se bo postopno utrjevala in plazovne razmere se bodo v drugi polovici tedna izboljšale, nevarnost plazov zmanjšala. Nastajala bo skorja.

Naslednja objava: sreda, 4. 12. 2019

Vir: ARSO


Snežne razmere 2.12.2019 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 2.12.2019 Slika spletne kamere pri Mojčinem domu na Vitrancu. Vir: http://alpejadran.si Snežne razmere 2.12.2019 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm Snežne razmere 2.12.2019 Slika spletne kamere pri Koči pod Kremžarjevim vrhom. Vir: http://pdsg.si
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki