Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic

Novice

Trenutne razmere

Seznam gora

Iskanje izletov

Panorama

Video

Mali oglasi

Skupaj v hribe

Vpisna knjiga

Prireditve

Alpske živali

Cvetje

Kviz

Zemljevid

Vreme

GPS sledi

Spletne kamere

Slike

Anketa

Najvzhodnejši dvatisočak v Sloveniji je?

Kordeževa glava

Mala Raduha

Velika Zelenica

Ojstrica

Ne vem

Novice

20.5.2019 Snežne razmere 20.5.2019

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: šibke plasti, napihan sneg, moker sneg, nov sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju nad nadmorsko višino okoli 2000 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Nevarna so predvsem strma pobočja, kjer se lahko zlasti čez dan zaradi otoplitve sprožijo plazovi mokrega snega. V visokogorju so še vedno nevarna mesta z napihanim snegom, kjer lahko ob večji obremenitvi snežne odeje sprožite predvsem plaz kložastega snega.

Snežne razmere
Sneg se razmeroma hitro seseda in preobraža, nižje pa kopni. Ledišče je bilo ob koncu tedna večinoma med 2200 in 2500 m nadmorske višine. Ob krajših obdobjih sončnega vremena se je sneg tudi nad nulto izotermo na prisojnih pobočjih čez dan ojužil, ponoči pa pomrznil. Snežna odeja je mehka in mokra, le v najvišjih legah visokogorja je mehka ali skorjasta. Predvsem na zahodnih in južnih straneh grebenov in sedel je veliko zametov. Vetru izpostavljena mesta so spihana.

Predviden razvoj vremena
Vreme bo še naprej zelo spremenljivo. Danes bo nekaj sonca v vzhodnem delu naših gora, drugod pa bo pretežno oblačno in ponekod megleno z občasnimi padavinami. Meja sneženja bo večinoma med 1800 in 2000 m. Pihal bo zmeren jugozahodnik. Jutri bo sprva oblačno in megleno s pogostimi padavinami, ki bodo popoldne postopno ponehale. Meja sneženja bo še nekoliko višje kot danes. Pihal bo jugozahodnik, ki se bo popoldne obračal v zahodno ali severozahodno smer. V sredo in četrtek bo bolj sončno, popoldne bodo nastale posamezne plohe. Še nekoliko topleje bo.

Tendenca snežnih razmer
Do jutri opoldne bo v zahodnih Julijskih Alpah zapadlo okoli 30 cm novega snega, ki pa se bo predvidoma kar dobro sprijel s podlago. Pod mejo sneženja bo dež dodatno razmočil snežno odejo. Zato se bo nekoliko povečala možnost za spontano proženje manjših plazov s strmih pobočij - nad mejo sneženja bodo to plazovi novega snega, nižje pa plazovi razmočene snežne odeje. Ob bolj sončnem vremenu od srede do petka bo snežna odeja nekoliko bolj labilna čez dan zlasti na osončenih legah, ponoči pa bo pomrznila. V drugi polovici tedna in ob koncu tedna bo nad nami še toplejša zračna masa in sneg se bo tudi po najvišjih vrhovih hitro preobražal in sesedal.

Naslednja objava: četrtek, 23. 5. 2019

Vir: ARSO


Snežne razmere 20.5.2019 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 20.5.2019 Slika spletne kamere s pogledom na Triglavski ledenik. Vir: http://ktl.zrc-sazu.si Snežne razmere 20.5.2019 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 20.5.2019 Slika spletne kamere s pogledom na Raduho. Vir: http://www.grs-koroska.si
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki