Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic

Novice

Trenutne razmere

Seznam gora

Iskanje izletov

Panorama

Video

Mali oglasi

Skupaj v hribe

Vpisna knjiga

Prireditve

Alpske živali

Cvetje

Kviz

Zemljevid

Vreme

GPS sledi

Spletne kamere

Slike

Anketa

Najvzhodnejši dvatisočak v Sloveniji je?

Kordeževa glava

Mala Raduha

Velika Zelenica

Ojstrica

Ne vem

Novice

17.5.2019 Snežne razmere 17.5.2019

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: šibke plasti, napihan sneg, moker sneg, nov sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju nad nadmorsko višino okoli 2000 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Nevarna so predvsem strma pobočja, kjer se lahko čez dan zaradi otoplitve sprožijo plazovi mokrega snega. V visokogorju so še vedno nevarna mesta z napihanim snegom, kjer lahko ob večji obremenitvi snežne odeje sprožite predvsem plaz kložastega snega.

Snežne razmere
Po ohladitvi s sneženjem se je otoplilo. Sneg se je začel včeraj hitreje posedati in preobražati ter predvsem v sredogorju tudi pospešeno taliti. Ponoči je sneg, zaradi razjasnitve, nad nadmorsko višino okoli 1600 m pomrznil, vendar se bo čez dan hitro zmehčal in se začel ponovno hitreje preobražati. Predvsem na zahodnih in južnih straneh grebenov in sedel je veliko zametov. Vetru izpostavljena mesta so spihana.

Predviden razvoj vremena
Danes bo spremenljivo oblačno, lahko nastane kakšna manjša ploha. Vrhovi bodo pogosto v megli. Pihal bo večinoma šibak veter južnih smeri. Še nekoliko se bo segrelo, na 1500 m bo okoli 6, na 2500 m pa -1 °C. Kljub precej oblačnemu in meglenemu vremenu, bo vpliv sonca na snežno odejo občasno izrazit. V soboto, nedeljo in v ponedeljek bo prevladovalo oblačno vreme s pogostimi padavinami, deloma plohami. Več padavin bo v zahodnih in južnih Julijcih. Meja sneženja bo na nadmorski višini od 2100 do 2600 m. Južni veter se bo nekoliko okrepil. Na 1500 m bo okoli 7, na 2500 m pa okoli 0 °C.

Tendenca snežnih razmer
Novi sneg se bo danes hitreje sesedal in tudi talil. Ob koncu tedna in v ponedeljek bo zaradi odjuge z dežjem proces taljenja pod nadmorsko višino 2200 m še nekoliko hitrejši. Zaradi odjuge z dežjem se lahko predvsem na strmih pobočjih prožijo manjši do srednji veliki plazovi mokrega snega. Nad okoli 2400 m bo večinoma snežilo, do ponedeljka zjutraj lahko zapade od 20 do 50 cm mokrega snega. Nevarnost snežnih plazov bo v visokogorju še nekaj časa ostala ZMERNA, 2. stopnje.

Naslednja objava: ponedeljek, 20. 5. 2019

Vir: ARSO


Snežne razmere 17.5.2019 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 17.5.2019 Slika spletne kamere s pogledom na Triglavski ledenik. Vir: http://ktl.zrc-sazu.si Snežne razmere 17.5.2019 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 17.5.2019 Slika spletne kamere s pogledom na Raduho. Vir: http://www.slonet.eu/test/grohot.jpg
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki