Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic

Novice

Trenutne razmere

Seznam gora

Iskanje izletov

Panorama

Video

Mali oglasi

Skupaj v hribe

Vpisna knjiga

Prireditve

Alpske živali

Cvetje

Kviz

Zemljevid

Vreme

GPS sledi

Spletne kamere

Slike

Anketa

Kako se imenuje plezalna pot, ki vodi na Krn?

Pot Silva Korena

Pot Lojzeta Rekarja

Hanzova pot

Kopiščarjeva pot

Kopinškova pot

Kremžarjeva pot

Novice

15.5.2019 Snežne razmere 15.5.2019

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: šibke plasti, napihan sneg, nov sneg, moker sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu
Vzorec nevarnosti: Hladno vreme, nesprijet svež sneg z vetrom
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Nevarna so predvsem strma pobočja, ter mesta z napihanim snegom, kjer lahko ob večji obremenitvi snežne odeje sprožite predvsem plaz kložastega snega. V visokogorju se s strmih pobočij še lahko sproži kakšen manjši ali srednje velik plaz novega nesprijetega snega ali pa kakšna kloža. Tudi pod 1500 m je snežilo, a sneg je padel na večinoma kopno podlago.

Snežne razmere
V visokogorju in sredogorju je do srede zapadlo še dodatnih od 5 do 20 cm snega. Sneg ostaja mehak in rahel, predvsem na zahodnih in južnih straneh grebenov in sedel je veliko zametov. Vetru izpostavljena mesta so močno spihana. Meja sneženja se je danes zjutraj spustila do alpskih dolin, vendar je snega pod 1000 m večinoma le okrog 5 cm.

Predviden razvoj vremena
Danes bo oblačno in megleno, še bo rahlo do zmerno snežilo. Padavine bodo zvečer oslabele. Meja sneženja bo dopoldne še na okoli 800 m, popoldne pa se bo dvignila na okoli 1300 m. Zapade lahko še od 5 do 10 cm snega, ki ga bo več v vzhodnem delu naših gora. Pihal bo zmeren severovzhodni veter. Hladno bo. Jutri bo še vedno pretežno oblačno in pogosto megleno. Predvsem sredi dneva in popoldne se bodo pojavljale krajevne plohe. Otoplilo se bo, meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 1800 m. Veter bo oslabel. V petek bo sprva precej jasno, čez dan pa spremenljivo oblačno, tu in tam bo še možna kakšna manjša ploha. Meja ledišča se bo dvignila na nadmorsko višino okoli 2400 m. V soboto bo spet bolj oblačno in megleno, popoldne bodo pogoste padavine. Meja sneženja bo nad 2200 m. Veter se bo nekoliko okrepil.

Tendenca snežnih razmer
Novi sneg se bo danes počasi sesedal. Ob otoplitvi se bo jutri in predvsem v petek začel hitreje preobražati in v sredogorju tudi taliti. Nad višino okoli 2200 m bo preobrazba počasnejša. Čez dan se lahko zaradi odjuge predvsem na strmih pobočjih prožijo manjši do srednji veliki plazovi novega in napihanega snega. Nevarnost snežnih plazov bo v visokogorju še nekaj časa ostala ZMERNA, 2. stopnje.

Naslednja objava: sobota, 18. 5. 2019

Vir: ARSO


Snežne razmere 15.5.2019 Slika spletne kamere na Soriški planini. Vir: http://www.litostrojska-koca.si Snežne razmere 15.5.2019 Slika spletne kamere na Zelenici. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere 15.5.2019 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 15.5.2019 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki