Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic

Novice

Trenutne razmere

Seznam gora

Iskanje izletov

Panorama

Video

Mali oglasi

Skupaj v hribe

Vpisna knjiga

Prireditve

Alpske živali

Cvetje

Kviz

Zemljevid

Vreme

GPS sledi

Spletne kamere

Slike

Anketa

Kje se nahaja Končnikov vrh (2109 m)?

Na Peci

Na Raduhi

Na Begunjščici

Na Dleskovški planoti

Ne vem

Novice

12.10.2020 Snežne razmere 12.10.2020

Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: nov sneg, moker sneg, napihan sneg

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je 3. stopnje - ZNATNA. Včeraj je v gorah obilno snežilo ob zmernem vetru severovzhodne do vzhodne smeri. Nevarna so predvsem strma travnata pobočja nad nadmorsko višino okoli 1500 m in strmejše grape. Ponekod v visokogorju je ob vetru snežilo na staro snežno podlago, tam so nevarna predvsem zahodna pobočja, kjer lahko sprožite tudi kložast plaz.

Snežne razmere
V nedeljo je v gorah snežilo. Meja sneženja se je zjutraj spustila do okoli 1500 m, čez dan pa je snežilo tudi v nekaterih alpskih dolinah. Sneg se je obdržal večinoma nad nadmorsko višino od 700 do 1000 m, le na območju Julijcev tudi nižje. Nad 1500 m je zapadlo od 30 pa do 70 cm snega, nižje se višina snežne odeje hitro tanjša. Več snega je v visokogorju, kjer je padal bolj suh sneg. Veter je gradil zamete, ki so predvsem na severnih in zahodnih pobočjih. V visokogorju je sneg mehak in se globoko predira, v sredogorju pa je padal moker sneg, ki je povzročal tudi snegolome.

Predviden razvoj vremena
V ponedeljek bo v zahodnem delu naših gora delno jasno s spremenljivo oblačnostjo in ponekod megleno. Drugod bo pretežno oblačno in megleno. Pihal bo zmeren severni do severovzhodni veter, ki bo v visokogorju dodatno gradil zamete in klože. Temperatura na 1500 m bo okoli 1, na 2500 m pa okoli -4 °C. V torek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, v vzhodnih Karavankah in na Pohorju pa pretežno oblačno. Nekatera pobočja in vrhovi bodo občasno v oblakih. Še bo vztrajal zmeren severni do severozahodni veter, ki bo popoldne nekoliko oslabel. Temperatura na 1500 m bo okoli 2, na 2500 m pa okoli -6 °C. V sredo se bo po sončnem jutru in dopoldnevu popoldne pooblačilo, vrhovi bodo v megli. Popoldne bodo manjše padavine, meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 1700 m. Pihal bo zmeren jugozahodnik. V četrtek bo oblačno in megleno, čez dan se bodo začele pojavljati padavine, ki se bodo popoldne nekoliko okrepile. Meja sneženja bo na okoli 1500 m, na severu pa se lahko spusti do alpskih dolin. V petek bodo padavine ponehale, a bo ostalo večinoma oblačno.

Tendenca snežnih razmer
Sneg se bo v visokogorju zaradi hladnega vremena le počasi sesedal in preobražal. Ta proces bo hitrejši pod nadmorsko višino okoli 2000 m, predvsem na strmejših južnih pobočjih. V sredogorju se bo sneg zlasti v sredo ojužil, za spontano plazenje bodo nevarna predvsem s travo porasla pobočja. Nevarnost snežnih plazov bo tako ostala ZMERNA, 2. stopnje. Ob morebitnem novem obilnejšem sneženju pa se bo lahko v četrtek znova povečala.

Naslednja objava: petek, 16. 10. 2020

Vir: ARSO


Snežne razmere 12.10.2020 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO. Snežne razmere 12.10.2020 Slika spletne kamere pri Mojčinem domu na Vitrancu. Vir: http://alpejadran.si Snežne razmere 12.10.2020 Slika spletne kamere na Zelenici. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere 12.10.2020 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki