Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Šenturška Gora / Zalog pri Cerkljah - Šenturška Gora

Zalog pri Cerkljah - Šenturška Gora

Natisni
Izhodišče: Zalog pri Cerkljah (359 m)
Širina/Dolžina: 46,2307°N 14,518°E
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 312 m
Višinska razlika po poti: 345 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 7.947
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 44
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Vodice, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Vodicam, kjer v semaforiziranem križišču nadaljujemo levo v smeri Brnika. Ko se Vodice končajo nas cesta vodi skozi gozd, nato pa ko se gozd konča, kar hitro prispemo do mesta, kjer se z glavne ceste v desno odcepi cesta proti Lahovčam in Zalogu pri Cerkljah. Ko v Lahovčah dosežemo glavno cesto Mengeš - Kranj, jo le prečimo ter z vožnjo nadaljujemo po nekoliko ožji lokalni cesti, ki nas vodi skozi naselje. Skozi Lahovče nadaljujemo po glavni cesti, nato pa mimo ribnika Lahovče prispemo v Zalog pri Cerkljah, kjer, ko dosežemo glavno cesto Komenda - Cerklje na Gorenjskem, nadaljujemo levo, nato pa nekaj 10 metrov naprej, pred cerkvijo desno v smeri Cerkljanska Dobrava, Šmartno in Glinje. Parkiramo za cerkvijo na urejenem parkirišču nasproti gasilskega doma.
b) Iz Trzina ali Domžal se zapeljemo v Mengeš, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Kranju. V glavnem semaforiziranem križišču v Mostah zavijemo desno proti Kamniku, nato pa takoj levo v smeri Komende. Naprej se peljemo skozi Komendo, mi pa se peljemo do krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri Klanca. Za župnijsko cerkvijo se Komenda konča, mi pa se nato skozi naselje Klanec zapeljemo do naselja Zalog pri Cerkljah, kjer pred cerkvijo nadaljujemo desno v smeri Cerkljanska Dobrava, Šmartno in Glinje. Parkiramo za cerkvijo na urejenem parkirišču nasproti gasilskega doma.
c) Najprej se zapeljemo v Kamnik, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kranju. Ko prispemo v Moste, tik pred glavnim semaforiziranim križiščem zavijemo desno proti Komendi. Naprej se peljemo skozi Komendo, mi pa se peljemo do krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri Klanca. Za župnijsko cerkvijo se Komenda konča, mi pa se nato skozi naselje Klanec zapeljemo do naselja Zalog pri Cerkljah, kjer pred cerkvijo nadaljujemo desno v smeri Cerkljanska Dobrava, Šmartno in Glinje. Parkiramo za cerkvijo na urejenem parkirišču nasproti gasilskega doma.
d) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Brniku in Mengšu. V Lahovčah zapustimo glavno cesto proti Mengšu in z vožnjo nadaljujemo levo v smeri Zaloga. Cesta naprej nas vodi po nekoliko ožji lokalni cesti, ki nas vodi skozi naselje. Skozi Lahovče nadaljujemo po glavni cesti, nato pa mimo ribnika Lahovče prispemo v Zalog pri Cerkljah, kjer, ko dosežemo glavno cesto Komenda - Cerklje na Gorenjskem, nadaljujemo levo, nato pa nekaj 10 metrov naprej, pred cerkvijo desno v smeri Cerkljanska Dobrava, Šmartno in Glinje. Parkiramo za cerkvijo na urejenem parkirišču nasproti gasilskega doma.
Opis poti:
Od cerkve nadaljujemo po cesti proti Glinjam in Cerkljanski Dobravi, v križišču nekoliko naprej pa desno v smeri Cerkljanske Dobrave. Pot naprej nas vodi še mimo več hiš, nato pa cesta preide v gozd, kjer kmalu prispemo do mesta, kjer nas oznake za Šenturško Goro usmerijo levo na sprva povsem položno pešpot. Pot naprej nas vodi mimo lesene koče, za katero se prične lahkotno vzpenjati. Sledi rahel vzpon po poti, ki nas vodi čez več razpotij, kjer sledimo markirani poti. Zložna do zmerno strma pot, ki poteka po stezicah in kolovozih, pa se višje povsem položi in nas mimo spominskega obeležja pripelje do mesta, kjer se nam z desne priključi pot iz Komende.
Nadaljujemo naravnost po markirani poti, ki se nadaljuje brez večjih sprememb višine, oz. se celo rahlo spusti. Nekoliko naprej prečimo makadamsko cesto, nato pa se pričnemo vzpenjati po zgledno vzdrževani planinski poti. Pot se višje hitro priključi na široko vlako, po kateri nadaljujemo vzpon do nekakšnega grebena, kjer zavije desno. Kolovoz se kmalu spremeni v pešpot, le ta pa se prične dokaj strmo vzpenjati po razmeroma strmem pobočju. Ko prehodimo ta strm del se priključimo makadamski cesti, kateri sledimo v desno, po njej pa hitro stopimo iz gozda na razgledna travnata pobočja pod Šenturško Goro. Sledi nekaj minut razgledne hoje po makadamski cesti, nato pa dosežemo asfaltno cesto, kateri sledimo v desno, po njej pa hitro prispemo do kmečkega turizma Pavlin.
Od kmečkega turizma še nekaj časa nadaljujemo po asfaltni cesti, nato pa prispemo do osrednjega dela vasi, kjer pred Krajevnim domom nadaljujemo dvakrat desno. Sledi še kratek vzpon mimo kapelice in cesta nas pripelje do cerkve sv. Urha na Šenturški Gori.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (april).
zemljevid poti - Šenturška Gora
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Ambrož pod Krvavcem (1 h 20 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Zalog pri Cerkljah - Šenturška Gora1
Zalog pri Cerkljah - Šenturška Gora2
Zalog pri Cerkljah - Šenturška Gora3
Zalog pri Cerkljah - Šenturška Gora4
Zalog pri Cerkljah - Šenturška Gora5
Zalog pri Cerkljah - Šenturška Gora6
Zalog pri Cerkljah - Šenturška Gora7
Zalog pri Cerkljah - Šenturška Gora8
Zalog pri Cerkljah - Šenturška Gora9
Zalog pri Cerkljah - Šenturška Gora10
Zalog pri Cerkljah - Šenturška Gora11
Zalog pri Cerkljah - Šenturška Gora12
Zalog pri Cerkljah - Šenturška Gora13
Zalog pri Cerkljah - Šenturška Gora14
Zalog pri Cerkljah - Šenturška Gora15
Zalog pri Cerkljah - Šenturška Gora16
Zalog pri Cerkljah - Šenturška Gora17
Zalog pri Cerkljah - Šenturška Gora18
Zalog pri Cerkljah - Šenturška Gora19
Zalog pri Cerkljah - Šenturška Gora20
Zalog pri Cerkljah - Šenturška Gora21
Zalog pri Cerkljah - Šenturška Gora22
Zalog pri Cerkljah - Šenturška Gora23
Zalog pri Cerkljah - Šenturška Gora24
Zalog pri Cerkljah - Šenturška Gora25
Zalog pri Cerkljah - Šenturška Gora26
Zalog pri Cerkljah - Šenturška Gora27
Zalog pri Cerkljah - Šenturška Gora28
Zalog pri Cerkljah - Šenturška Gora29
Zalog pri Cerkljah - Šenturška Gora30
Zalog pri Cerkljah - Šenturška Gora31
Zalog pri Cerkljah - Šenturška Gora32
Zalog pri Cerkljah - Šenturška Gora33
Zalog pri Cerkljah - Šenturška Gora34
Zalog pri Cerkljah - Šenturška Gora35
Zalog pri Cerkljah - Šenturška Gora36
Zalog pri Cerkljah - Šenturška Gora37
Zalog pri Cerkljah - Šenturška Gora38
Zalog pri Cerkljah - Šenturška Gora39
Zalog pri Cerkljah - Šenturška Gora40
Zalog pri Cerkljah - Šenturška Gora41
Zalog pri Cerkljah - Šenturška Gora42
Zalog pri Cerkljah - Šenturška Gora43
Zalog pri Cerkljah - Šenturška Gora44
Diskusija o izletu Zalog pri Cerkljah - Šenturška Gora
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki