Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeKanjavec / Zadnjica - Kanjavec
  

Zadnjica - Kanjavec (čez Prehodavce)

 
Izhodišče: Zadnjica (690 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,3824°N / 13,7604°E
Cilj: Kanjavec (2569 m)
Ime poti: čez Prehodavce
Čas hoje: 6 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: bolj zahtevno
Višinska razlika: 1879 m
Višinska razlika po poti: 1965 m
Zemljevid: Triglav 1 : 25.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 37777
Ocena: 2 glasov
Število slik: 87
Število komentarjev: 20
Dostop do izhodišča:

Iz Kranjske Gore se čez prelaz Vršič peljemo proti Bovcu ali obratno, a le do 50. serpentine vršiške oz. Ruske ceste (v bližini vasi Trenta). Tu zavijemo na stransko cesto, ob kateri nato pa nekaj 100 metrih parkiramo na parkirišču ob cesti.

Opis poti:

S parkirišča nadaljujemo po cesti, le ta pa nas mimo nekaj hiš (predvsem vikendi) v približno 15 minutah pripelje do mesta, kjer se cesta razcepi na dva dela (ob križišču je bilo nekoč parkirišče, danes pa je parkiranje prepovedano).
Nadaljujemo po spodnji desni cesti (po zgornji cesti prispemo do tovorne žičnice, ki pelje na Pogačnikov dom) v smeri Doliča, Luknje in Prehodavcev. Sprva zložni cesti, ki nas vodi čez razgledne travnike, višje pa skozi gozd, sledimo skoraj do njenega konca, oz. točneje do označenega razpotja, kjer se v desno odcepi markirana pešpot proti Prehodavcem (do sem potrebujemo približno 1 uro).
Z razpotja na predelu imenovanem Utro nadaljujemo desno (naravnost Luknja, Triglav in Dolič), kjer najprej prečimo deloma že porasla prodišča in nekaj hudournikov. Po nekajminutnem prečenju z nekaj krajšimi vzponi in spusti prispemo do začetka Zadnjiškega dola. Tu se pot prične zmerno vzpenjati po desni strani doline. Višje pot zavije še nekoliko bolj v desno, kjer nas prehodno popelje v gozd, nato pa se vrne v bolj kamnit svet. Pot naprej nas pripelje do studenčka, ob katerem se nahaja manjša klop, na kateri si lahko odpočijemo. V nadaljevanju se pot še nekaj časa zmerno do strmo vzpenja ter postopoma preide na melišča pod Zadnjiškim Ozebnikom. Ob pogledu na bližnja ostenja okoliških vrhov, se nato vzpnemo na sedlo Čez Dol, kjer se pot položi in razcepi na dva dela.
Na omenjenem razpotju nadaljujemo levo v smeri Zasavske koče na Prehodavcih (naravnost Trenta) ter se v nadaljevanju vzpnemo po poti, ki se nadaljuje čez precej strmo in mestoma izpostavljeno pobočje. Tej nekoliko ožji poti, nato sledimo do bližnjega razpotja, kjer se priključimo mulatjeri iz Trente.
(Če se nam zdi kratek nekoliko izpostavljen del prenevaren, lahko do omenjenega razpotja pridemo tudi po nekoliko daljši poti. V tem primeru na prejšnjem razpotju nadaljujemo naravnost v smeri Trente in nato nekoliko naprej levo v smeri Prehodavcev.)
Na omenjenem razpotju nadaljujemo naravnost ter se v nadaljevanju vzpenjamo po široki mulatjeri, katera preči strma in prepadna pobočja. Med vzponom čez prepadno pobočje bomo na levi strani opazili manjšo "kapelico" (kip Marije z Jezusom). V nadaljevanju postane pobočje po katerem poteka pot manj strmo ter vse bolj razgledno. Višje nas dobro ohranjena mulatjera vodi čez še nekoliko manj strmo pobočje Zelene grive, nad njo pa postane pobočje spet bolj strmo. Sledi nekaj krajših strmih delov, nato pa se pot in prav tako pobočje položita. Nekoliko nad neizrazito prelomnico prispemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo levo (desno Lepo oz. Veliko špičje - pot Stanka Kosa, naravnost Koča pri Triglavskih jezerih) proti bližnji Zasavski koči na Prehodavcih. Pot naprej nas vodi po širokem in razglednem grebenu, le ta pa nas mimo zimskega bivaka v nekaj minutah pripelje do Zasavske koče.
Od Zasavske koče se spustimo za nekaj 10 korakov do bližnjega zimskega bivaka, od tam pa nadaljujemo levo navzdol (naravnost Zadnjica, greben Špičja in Koča pri Triglavskih jezerih, do slednje lahko prispemo tudi če nadaljujemo levo) v smeri lažje poti proti Koči na Doliču. V nekaj minutah se spustimo do Rjavega jezera, od koder nadaljujemo naravnost navzgor proti Hribaricam (desno Zeleno jezero in Koča pri Triglavskih jezerih). Pot, ki se nadaljuje pod melišči Poprovca, se v nadaljevanju prečno vzpenja proti desni. Nekoliko višje se priključimo še poti od Zelenega jezera oz. Koče pri Triglavskih jezerih. Naprej se še nekaj časa vzpenjamo proti prevalu Hribarice, nam pa se še preden se pot položi z desne priključi pot s prevala Vrata. Sledi še nekaj minut vzpona, nato pa se pot položi na planoti Hribaric (preval Hribarice se nahaja še nekoliko naprej).
Na delu, kjer se pot položi, pa prispemo na manj opazno razpotje, kjer zapustimo pot, ki vodi proti Doliču in dalje proti Triglavu in vzpon nadaljujemo levo v smeri Kanjavca. Pot naprej nas pripelje v manjšo in razmeroma strmo dolinico, katera se nahaja med obema vrhovoma Kanjavca. Vse bolj razgledna pot, ki se nadaljuje po že omenjeni dolinici, pa se višje položi in nas pripelje na sedlo med zahodnim in vzhodnim vrhom Kanjavca.
Tu nadaljujemo desno (levo zahodni vrh po nemarkirani stezici) in se v nekaj minutah povzpnemo na razgleden in prepaden vrh.
Zadnjica - Čez Dol 3:00, Čez Dol - Zasavska koča 1:15, Zasavska koča - Kanjavec 2:00.

zemljevid poti
Ob poti: Čez Dol (1632m), Zasavska koča na Prehodavcih (2071m), Rjavo jezero (2006m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Poprovec (35 min), Kanjavec (Zahodni vrh) (15 min)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Zadnjica - kanjavec1 Zadnjica - kanjavec2 Zadnjica - kanjavec3 Zadnjica - kanjavec4 Zadnjica - kanjavec5 Zadnjica - kanjavec6 Zadnjica - kanjavec7 Zadnjica - kanjavec8 Zadnjica - kanjavec9 Zadnjica - kanjavec10 Zadnjica - kanjavec11 Zadnjica - kanjavec12 Zadnjica - kanjavec13 Zadnjica - kanjavec14 Zadnjica - kanjavec15 Zadnjica - kanjavec16 Zadnjica - kanjavec17 Zadnjica - kanjavec18 Zadnjica - kanjavec19 Zadnjica - kanjavec20 Zadnjica - kanjavec21 Zadnjica - kanjavec22 Zadnjica - kanjavec23 Zadnjica - kanjavec24 Zadnjica - kanjavec25 Zadnjica - kanjavec26 Zadnjica - kanjavec27 Zadnjica - kanjavec28 Zadnjica - kanjavec29 Zadnjica - kanjavec30 Zadnjica - kanjavec31 Zadnjica - kanjavec32 Zadnjica - kanjavec33 Zadnjica - kanjavec34 Zadnjica - kanjavec35 Zadnjica - kanjavec36 Zadnjica - kanjavec37 Zadnjica - kanjavec38 Zadnjica - kanjavec39 Zadnjica - kanjavec40 Zadnjica - kanjavec41 Zadnjica - kanjavec42 Zadnjica - kanjavec43 Zadnjica - kanjavec44 Zadnjica - kanjavec45 Zadnjica - kanjavec46 Zadnjica - kanjavec47 Zadnjica - kanjavec48 Zadnjica - kanjavec49 Zadnjica - kanjavec50 Zadnjica - kanjavec51 Zadnjica - kanjavec52 Zadnjica - kanjavec53 Zadnjica - kanjavec54 Zadnjica - kanjavec55 Zadnjica - kanjavec56 Zadnjica - kanjavec57 Zadnjica - kanjavec58 Zadnjica - kanjavec59 Zadnjica - kanjavec60 Zadnjica - kanjavec61 Zadnjica - kanjavec62 Zadnjica - kanjavec63 Zadnjica - kanjavec64 Zadnjica - kanjavec65 Zadnjica - kanjavec66 Zadnjica - kanjavec67 Zadnjica - kanjavec68 Zadnjica - kanjavec69 Zadnjica - kanjavec70 Zadnjica - kanjavec71 Zadnjica - kanjavec72 Zadnjica - kanjavec73 Zadnjica - kanjavec74 Zadnjica - kanjavec75 Zadnjica - kanjavec76 Zadnjica - kanjavec77 Zadnjica - kanjavec78 Zadnjica - kanjavec79 Zadnjica - kanjavec80 Zadnjica - kanjavec81 Zadnjica - kanjavec82 Zadnjica - kanjavec83 Zadnjica - kanjavec84 Zadnjica - kanjavec85 Zadnjica - kanjavec86 Zadnjica - kanjavec87
Video:
Kanjavec (2568m) - Julijske Alpe
Diskusija o izletu Zadnjica - Kanjavec (čez Prehodavce)
Gost     
6.11.2006
čudovit izlet,sploh do Prehodavcev.Naprej se sicer malo vleče,pa je tudi kar vredu sploh ko z vrha gledaš na očaka Triglava in Škrlatico.
grahlck     
27.6.2009
Ali je na tej poti kaj snega?
triglavski     
28.6.2009
Poglej pod forum - razmere, Julijske Alpe -naslov Kanjavec.
Bizy     
1.8.2009
Tule je na mali karti napačna pot, kaže skozi trebski dol - to ni pravilno glede na opisano pot in slike.

Ravno tako za Zasavsko kočo na prehodavcih iz zadnjice velja ista opomba.
gorski_moz     
11.11.2009
Mi lahk prosim nekdo neki razloži.

Js sem se registriro pa vse,pa sn dal pod opis gore,pa sn opiso naložo slike,jih mam ful(kanjavec),zdaj me pa zanima kako lahko drugi pridejo do teh slik,da lahko gledajo,npr. tak kot maš ti,js ne vem pod kaj naj grem ne da bi se registriro.

Prosim če mi lahko poveste
lp
Kriška     
11.11.2009
Za začetek bi koristilo, če bi svoje vprašanje (vprašanja?) napisal v slovenščini, da bomo vsi razumeli, kaj te pravzaprav zanima?
geppo     
11.11.2009
Tam nekje dve tri slikce su ful dobre, lahk bi ble tud za Facebook!!
Lp
FRSA     
18.8.2011
Ali kdo mogoče ve, koliko časa se hodi od Kanjavca do Prehodavcev čez prelaz Hribarice (iz smeri Doliča)?
Hvala in lp
mukica     
18.8.2011
Približno 1 do 2 uri .Od vrha Kanjavca pa do koče,odvisno kako hiter imaš korakmežikanje
IgorZlodej     
19.8.2011
1 ura, s tem, da Hribarice izpustiš in se držiš desno.
metod     
19.9.2011
Bolj kot sam vrh me je navdušil pogled na Kanjavčeve stene z (Vodnikovega) Vršaca, tako, da se že veselim novega izleta. Samo vreme naj še zdrži nekaj dni.
MrvdMr-82     
25.1.2012
Zivijo mene pa zanimajo razmere za na kanjavec, zanima me kakšna je pot ce je bil kdo nedolgo tega na vrhu?nasmeh
sla     
25.1.2012
Povezavo imaš na forumu Turnega kluba Gora.
gore so zakon     
13.8.2013
Panorama z vrha Kanjavca:
https://www.youtube.com/watch?v=jPu0rM6a5Ws
Triglav Kanjavec     
29.7.2014
Video iz nasega pohoda 26.julij.2014 cool
<a target=# class=moder href="http://www.youtube.com/watch?v=3rQYkcBGeJ8">Kanjavec 2014</a>
Triglav Kanjavec     
29.7.2014
Video iz nasega pohoda 26.julij.2014 eek

ZADNJICA - KANJAVEC
osa     
1.7.2015
Načrtujem pot iz Zadnjice preko Prehodavcev na Kanjavec, sestop na Dolič in po muletjeri nazaj v Zadnjico. Zanima me ali je pot v celoti kopna saj zimske opreme nimam.
lakkon     
30.7.2017
Pozdravljeni ljubitelji gora!

jutri ''pade'' krožna Zadnjica - koča Prehodavci - Kanjavec - koča Dolič - Zadnjica

je morda zelo priporočljivo, da se tudi v ponedeljek pojavim na parkirišču v Zadnjici čim bolj zgodaj? se da v primeru polnega parkirišča brez težav parkirati tudi bližje ali to celo ni dovoljeno?

aja, je trenutno kakšna posebnost na omenjeni poti, ki morda naredi turo težjo in ni zapisana v opisu?

hvala za pomoč.
redbull     
30.7.2017
Snega ni več, tako da zimska oprema se ne potrebujemežikanje
turbo     
30.7.2017
Parkiraš Na Logu poleg centra TNP in greš na Prehodavce prek Trebiškega Dola, sestop pa opraviš skozi Zadnjico nazaj v vas. nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki