Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Labotniške Alpe / Glashüttenkogel / Weinebene - Glashüttenkogel

Weinebene - Glashüttenkogel

Natisni
Izhodišče: Weinebene (1668 m)
Širina/Dolžina: 46,8401°N 15,0162°E
Čas hoje: 1 h 10 min
Zahtevnost: lahka označena pot, lahko brezpotje
Višinska razlika: 94 m
Višinska razlika po poti: 140 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 2.197
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 34
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Preko enega od mejnih prehodov z Avstrijo (Korensko sedlo, predor Karavanke, prelaz Ljubelj, prelaz Jezerski vrh, prelaz Pavličev vrh) se zapeljemo v Avstrijo, nato pa z vožnjo nadaljujemo po t.i. južni avtocesti proti Gradcu / Graz. Po omenjeni avtocesti se peljemo do kraja Wolfsberg, kjer zapustimo avtocesto, nato pa, ko prispemo do stare oz. regionalne ceste z vožnjo nadaljujemo v smeri kraja St. Gertraud. V kraju St. Gertraud opazimo oznake za alpski prelaz Weinebene, ki nas usmerijo desno na vzpenjajočo asfaltno cesto. Po omenjeni cesti se peljemo približno 18 km, nato pa prispemo do omenjenega alpskega prelaza, kateri se nahaja na nadmorski višini 1668 m. Parkiramo na velikem označenem parkirišču ob prelazu.
b) Preko mejnega prehoda Holmec ali Vič se zapeljemo v Avstrijo, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti kraju Wolfsberg. Iz Wolfsberga nadaljujemo po regionalni cesti v smeri kraja St. Gertraud. V kraju St. Gertraud opazimo oznake za alpski prelaz Weinebene, ki nas usmerijo desno na vzpenjajočo asfaltno cesto. Po omenjeni cesti se peljemo približno 18 km, nato pa prispemo do omenjenega alpskega prelaza, kateri se nahaja na nadmorski višini 1668 m. Parkiramo na velikem označenem parkirišču ob prelazu.
c) Najprej se zapeljemo v Maribor, nato pa z vožnjo nadaljujemo po avtocesti proti MP Šentilj in naprej po avstrijski avtocesti proti Gradcu / Graz. Omenjeno avtocesto zapustimo na izvozu za kraj Lipnica / Leibnitz. Ko zapeljemo z avtoceste v krožišču nadaljujemo v smeri kraja Lipnica / Leibnitz ter se v nadaljevanju peljemo južno od vasi Gralla, ki je danes že nekakšen obrobni del Lipnice. V nadaljevanju nas cesta vodi mimo industrijske oz. trgovske cone, mi pa v krožišču ob trgovini Hofer nadaljujemo "naravnost" na drugi izvoz v smeri kraja Lonč / Deutschlandsberg. V nadaljevanju se nekaj časa peljemo po glavni cesti, nato pa za vasjo Graschach zavijemo desno v smeri kraja Lonč / Deutschlandsberg. V krožišču v neposredni bližini kraja Lonč / Deutschlandsberg, pa nadaljujemo "naravnost" v smeri alpskega prelaza Weinebene. Od tu naprej se cesta prične strmeje vzpenjati, mi pa ji sledimo približno 20 km do že omenjenega prelaza, kjer parkiramo na urejenem parkirišču.
Opis poti:
S parkirišča na prelazu Weinebene se usmerimo na markirano pešpot, ki se s prelaza nadaljuje proti severu. Pot nas sprva vodi po zložnem pašniku, nato pa nas mimo kapele postopoma popelje v redek gozd. Ko stopimo v gozd postane pot nekoliko bolj strma, le ta pa nas pripelje do označenega razpotja, kjer nadaljujemo desno v smeri Mörtlkreuz, Parfurßvit, Deutschlandsberg (po slovensko Lonč), Handalmkreuz, Poschalmkreuz in Osterwitz. Pot naprej se prečno vzpenja proti desni in nas hitro pripelje do lepega razgledišča, ki je le nekaj metrov oddaljeno z markirane poti. Nadaljujemo naravnost, pot pa, ki se počasi obrača v levo preči nekaj studenčkov. Zmerno strma pot se višje povsem položi in nas v nadaljevanju vodi čez razgledno travnato pobočje. Sledi kratek lahkoten spust in pot nas pripelje do razpotja pri križu Handhöhkreuz.
Tu nadaljujemo desno ter se najprej spustimo po lepo urejeni poti, ki nas vodi čez krajši močvirnat teren. Sledi zmeren vzpon na vrh Moserkogel (1747 m), nato pa nekoliko daljši zložen spust proti sosednjemu vrhu. V nadaljevanju se razgledna pot ponovno prične rahlo do zmerno vzpenjati, nato pa nas postopoma pripelje na jugozahodna pobočja vrha Glashüttenkogel. Ko se višje markirana pot povsem položi, pa jo na primernem mestu zapustimo in pot nadaljujemo levo po lažjem brezpotnem svetu. V nadaljevanju se vzpnemo čez nekoliko bolj strmo travnato pobočje in "pot" nas pripelje na razgleden vrh (vrhova sta dva in oba sta približno enako visoka).
zemljevid poti - Glashüttenkogel
Ob poti: Moserkogel (1747m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Weinebene - Glashüttenkogel1
Weinebene - Glashüttenkogel2
Weinebene - Glashüttenkogel3
Weinebene - Glashüttenkogel4
Weinebene - Glashüttenkogel5
Weinebene - Glashüttenkogel6
Weinebene - Glashüttenkogel7
Weinebene - Glashüttenkogel8
Weinebene - Glashüttenkogel9
Weinebene - Glashüttenkogel10
Weinebene - Glashüttenkogel11
Weinebene - Glashüttenkogel12
Weinebene - Glashüttenkogel13
Weinebene - Glashüttenkogel14
Weinebene - Glashüttenkogel15
Weinebene - Glashüttenkogel16
Weinebene - Glashüttenkogel17
Weinebene - Glashüttenkogel18
Weinebene - Glashüttenkogel19
Weinebene - Glashüttenkogel20
Weinebene - Glashüttenkogel21
Weinebene - Glashüttenkogel22
Weinebene - Glashüttenkogel23
Weinebene - Glashüttenkogel24
Weinebene - Glashüttenkogel25
Weinebene - Glashüttenkogel26
Weinebene - Glashüttenkogel27
Weinebene - Glashüttenkogel28
Weinebene - Glashüttenkogel29
Weinebene - Glashüttenkogel30
Weinebene - Glashüttenkogel31
Weinebene - Glashüttenkogel32
Weinebene - Glashüttenkogel33
Weinebene - Glashüttenkogel34
Diskusija o izletu Weinebene - Glashüttenkogel
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki