Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeJezerski Stog / Uskovnica (Lom) - Jezerski Stog
  

Uskovnica (Lom) - Jezerski Stog (čez planino Spodnji Tosc)

 
Izhodišče: Uskovnica (Lom) (1076 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,3267°N / 13,9107°E
Cilj: Jezerski Stog (2040 m)
Ime poti: čez planino Spodnji Tosc
Čas hoje: 5 h 35 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot, delno zahtevna neoznačena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 964 m
Višinska razlika po poti: 1305 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin, čelada
Ogledov: 661
Ocena: 1 glasov
Število slik: 105
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Le malo pred Bohinjsko Bistrico, pri naselju Bitnje, nadaljujemo ostro desno v smeri Pokljuke. Po krajšem vzponu se cesta položi in nas hitro pripelje v Zgornjo Bohinjsko dolino. Tu v križišču nadaljujemo levo (desno Pokljuka) in cesti naprej sledimo do Srednje vasi. Tu v drugem delu vasi opazimo oznake za Uskovnico (7 km), ki nas usmerijo desno na ožjo, sprva še asfaltno cesto. Cesti, ki se večino časa vzpenja, nato sledimo do parkirišča "Lom", kjer se nahaja znak za prepoved nadaljnje vožnje (nadaljnja vožnja je dovoljena le lastnikom zemljišč).

Opis poti:

Opisana pot je zaradi poškodovane poti na odseku Uskovnica - planina Spodnji Tosc do nadaljnjega ZAPRTA (podatek od 31.7.2020).
S parkirišča nadaljujemo v smeri Koče na Uskovnice, po cesti, po kateri hitro prispemo iz gozda, kjer opazimo oznake za sir, mleko in domače izdelke. Nekaj 10 m naprej se s ceste v levo odcepi kratka pot, ki vodi do bližnje sirarne pr Ulčnek, kjer lahko v pašni sezoni kupimo prej omenjene izdelke, sicer pa nadaljujemo naravnost do nekaj korakov oddaljenega označenega razpotja, kjer nadaljujemo desno v smeri Koče na Uskovnice. Pot naprej nas najprej vodi mimo znamenja (križa), nato pa se nadaljuje med pašniki. Ko se na desni strani pašniki končajo, se nam z desne priključi markirana pot iz Srednje vasi (pot "Za Ribnico").
Nadaljujemo naravnost, nato pa mimo vikendic prispemo do korita z vodo ter nekaj korakov naprej do mesta, kjer nas oznake za nam že znano kočo usmerijo levo na kolovoz. Sledi kratek vzpon po kolovozu in pot nas pripelje do Koče na Uskovnici.
Od koče nadaljujemo v smeri Tosca, Draškega vrha, Viševnika, Vodnikovega doma, Rudnega polja in Praprotnice po poti, ki najprej preči pašno ograjo, nato pa se hitro priključi makadamski cesti, kateri sledimo v desno. Cesta nas nato vodi med grbinastimi travniki, nato pa za prečenjem naslednje ograje hitro prispemo do križišča oz. razpotja ob kapelici Marije Kraljice Miru na Uskovnici.
Za kapelico nadaljujemo levo (naravnost planina Konjščica, desno Rudno polje) po položni cesti, ki nas vodi čez obsežne travnike Uskovnice, nato pa nas pot pripelje ob rob gozda, kjer se le ta začne spreminjati v sprva širok kolovoz. Kolovoz, ki se naprej prične zmerno vzpenjati ima nekaj razpotij, mi pa mu sledimo v smeri Vodnikovega doma in Triglava. Višje se kolovoz, ki večji del poteka skozi gozd spremeni v pešpot, le ta pa nas hitro pripelje do prijetnega studenčka. Pri studenčku nadaljujemo naravnost (desno lovska koča) in vzpon nadaljujemo po zložni poti, ki nas nekoliko naprej pripelje na strma pobočja. Že kmalu za tem, ko smo prispeli do strmih pobočij, so nam pri prehodu preko strme grape v pomoč varovala. Pot naprej se nadaljuje po razmeroma strmih in predvsem v mokrem za zdrs nevarnih pobočjih. Med prečenjem strmih pobočij, se pot večkrat za krajši čas strmo vzpne in nato spet spusti. V zadnjem delu prečenja prekoračimo nekaj zelo strmih grap, preko katerih vodi mestoma povsem uničena pot (velika nevarnost zdrsa). Prečenje se konča pri večjem hudourniku (običajno studenček) za katerim stopimo v mehkejši svet trav.
Sledi nekaj minut lahkotne hoje in pot nas pripelje do opuščene planine Spodnji Tosc. Pot naprej se prične zmerno vzpenjati in nas že kmalu pripelje na manjše razpotje, kjer nadaljujemo ostro desno (naravnost stara, deloma opuščena pot) po lepo sledljivi poti. Pot naprej se prične vse strmeje vzpenjati in nas iz pasa redkega gozda hitro pripelje med rušje, kjer se le ta začne obračati vse bolj v levo. Pot se kmalu položi in iz rušja nas pripelje na travnata pobočja, preko katerih se v nekaj minutah nadaljnje hoje povzpnemo do poti Pokljuka - Triglav.
Nadaljujemo levo, pot naprej pa preči pobočja Tosca. Pot nato v rahlem spustu preči krajši pas redkega gozda nato pa nas pripelje na strma pobočja. Še nekoliko naprej pa pot po umetno narejeni široki polici v rahlem spustu preči prepadna pobočja Tosca. Ker je pot precej široka ne povzroča težav (previdno zaradi padajočega kamenja, skalni podor v letu 2008). Pot se nato ponovno rahlo vzpne in nas pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo rahlo levo v smeri Velega polja (ostro levo Voje, naravnost Vodnikov dom na Velem polju).
Pot naprej se prične prečno spuščati proti desni in nas hitro pripelje na neoznačeno razpotje.
Nadaljujemo po desni markirani poti (levo lovska koča), ki se kmalu položi, nato pa se nadaljuje v prečenju pobočij pod Vodnikovim domom. Po nekaj minutah pot zavije rahlo v levo ter se prične spuščati proti Malemu in Velemu polju. Po krajšem spustu pridemo na manjši preval med Malim poljem na levi in Velim poljem na desni. Tu nadaljujemo levo (desno Velo polje) in pot nadaljujemo po markirani poti, ki se hitro spusti na planino Malo polje. Sledi nekaj minutna hoja po omenjeni planini, nato pa pot zavije rahlo desno in nas pripelje do presihajočega jezera na planini pod Mišelj vrhom. Jezerce obidemo po desni strani (rahlo levo Voje), nato pa se v rahlem vzponu povzpnemo do propadajočih pastirskih stanov na planini pod Mišelj vrhom.
Na planini pod Mišelj vrhom pridemo na razpotje, kjer se v desno odcepi markirana pot na Mišeljski preval, mi pa nadaljujemo naravnost, po prav tako markirani poti, ki se postopoma prične strmeje vzpenjati. Pot višje preči pas macesnovega gozda, nato pa se strmo vzpne čez sprva skalnato in nato še travnato pobočje. Po slabi uri hoje od opuščene planine pod Mišelj vrhom, pa se pot položi, le ta pa nas v nekaj korakih nadaljnje hoje pripelje na Jezerski preval, kjer zapustimo markacije.
S prevala nadaljujemo levo (naravnost navzdol planina Jezerce) ter pot nadaljujemo po sprva zložni poti, ki preči vse bolj strma travnata pobočja proti jugu. Le nekoliko naprej pridemo na razgleden in občasno prepaden greben, pot pa nas hitro pripelje do vršnega pobočja Jezerskega Stoga, kjer se le ta prične strmo vzpenjati po krušljivem pobočju. Tej v zadnjem delu precej strmi in za zdrs nevarni poti, nato sledimo vse do razglednega vrha, le tega pa dosežemo po 5 minutah nadaljnje hoje.

zemljevid poti
Ob poti: Koča na Uskovnici (1154m), Kapelica na Uskovnici (1180m), Planina Spodnji Tosc (1675m), Velo polje (1680m), Malo polje (1660m), Planina pod Mišelj vrhom (1630m), Jezerski preval (1945m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog1
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog2
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog3
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog4
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog5
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog6
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog7
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog8
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog9
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog10
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog11
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog12
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog13
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog14
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog15
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog16
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog17
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog18
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog19
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog20
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog21
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog22
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog23
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog24
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog25
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog26
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog27
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog28
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog29
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog30
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog31
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog32
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog33
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog34
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog35
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog36
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog37
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog38
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog39
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog40
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog41
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog42
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog43
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog44
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog45
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog46
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog47
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog48
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog49
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog50
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog51
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog52
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog53
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog54
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog55
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog56
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog57
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog58
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog59
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog60
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog61
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog62
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog63
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog64
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog65
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog66
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog67
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog68
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog69
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog70
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog71
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog72
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog73
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog74
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog75
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog76
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog77
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog78
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog79
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog80
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog81
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog82
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog83
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog84
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog85
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog86
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog87
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog88
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog89
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog90
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog91
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog92
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog93
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog94
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog95
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog96
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog97
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog98
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog99
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog100
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog101
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog102
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog103
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog104
Uskovnica (Lom) - jezerski_stog105
Diskusija o izletu Uskovnica (Lom) - Jezerski Stog (čez planino Spodnji Tosc)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki